Home  |  Βουλή   |  Επιβλαβής για την υγεία δεκάδων χιλιάδων πολιτών ο περιβαλλοντικός θόρυβος

Επιβλαβής για την υγεία δεκάδων χιλιάδων πολιτών ο περιβαλλοντικός θόρυβος

Δήλωση Νίκου Κέττηρου, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος

 

Συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος το εναρμονιστικό νομοσχέδιο που αφορά στον Περιβαλλοντικό Θόρυβο. Μέχρι σήμερα, τα κράτη μέλη χρησιμοποιούσαν τις υφιστάμενες μεθόδους αξιολόγησης που έχουν εγκριθεί σε εθνικό επίπεδο, χωρίς υποχρεωτική εφαρμογή.

Με την τροποποίηση της νομοθεσίας επιδιώκεται ο καθορισμός κοινών μεθόδων αξιολόγησης για τον προσδιορισμό των σχέσεων επίδρασης στην υγεία όσο αφορά τις επιδράσεις του θορύβου από την οδική, τη σιδηροδρομική και την εναέρια κυκλοφορία. Συγκεκριμένα, εισάγονται μαθηματικές εξισώσεις για τον υπολογισμό τριών επιβλαβών επιδράσεων και συγκεκριμένα: (α) ισχαιμική καρδιοπάθεια, (β) σημαντική ενόχληση και (γ) σημαντική διαταραχή του ύπνου.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν επί του παρόντος τεκμήρια για την αξιολόγηση των επιβλαβών επιδράσεων που αφορούν εγκεφαλικό επεισόδιο, υπέρταση, διαβήτη και άλλες διαταραχές του μεταβολισμού, γνωστικές διαταραχές στα παιδιά, πνευματική υγεία και ευεξία, ακουστικές βλάβες, εμβοές και δυσμενείς επιπτώσεις στις γεννήσεις.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι αριθμοί που μιλούν από μόνοι τους. Όπως ενημερωθήκαμε από το Τμήμα Περιβάλλοντος: όσον αφορά τη Λευκωσία, περίπου 15.500 χιλ. κάτοικοι τη μέρα και 18.000 τη νύκτα επηρεάζονται από τον περιβαλλοντικό θόρυβο και στη Λεμεσό περίπου 11.500 τη μέρα και 14.000 τη νύχτα. Ενστερνιζόμαστε τις αντιδράσεις του κόσμου που γειτνιάζουν με περιοχές όπως αεροδρόμια, λιμάνια και αυτοκινητόδρομους.

01/09/2021

PREV

Η κοινωνία πληρώνει την ασύγγνωστη ανικανότητα της κυβέρνησης ν’ αντιμετωπίσει τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

NEXT

Απαραίτητος ο σεβασμός στην ελευθερία έκφρασης - Χρήζει μελέτης η ποινικοποίηση συμπεριφορών που πλήττουν την αξιοπρέπεια