Home  |  Βουλή   |  Απρόθυμη η κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα των 43 ετοιμόρροπων προσφυγικών πολυκατοικιών

Απρόθυμη η κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα των 43 ετοιμόρροπων προσφυγικών πολυκατοικιών

Δήλωση Νίκου Κέττηρου, βουλευτή ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων

 

Συζητήσαμε για πολλοστή φορά στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων το θέμα της αναδόμησης των πολυκατοικιών στους Κυβερνητικούς Οικισμούς. Δυστυχώς, δεν πήραμε τις απαντήσεις που θέλαμε ούτε για την αναδόμηση και την αποκατάσταση των προβλημάτων, ούτε για τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών προγραμματίζουν να αντιμετωπίσουν το σοβαρό ζήτημα των 43 πολυκατοικιών που κρίθηκαν ως μη επισκευάσιμες.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών μας είπαν ότι από τη μια δεν συμφέρει οικονομικά η επιδιόρθωση αυτών των πολυκατοικιών, αλλά από την άλλη δεν μπορούν να κρίνουν εάν αυτές οι πολυκατοικίες είναι επικίνδυνες. Η δική μας πληροφόρηση είναι αρκετά διαφορετική και την μεταφέραμε στους αρμόδιους της Πολεοδομίας, οι οποίοι δεν απάντησαν. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Πολεοδομίας, οι δείκτες θλαστικής αντοχής των 43 πολυκατοικιών είναι κάτω από 10 Newton ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ σήμερα χαρακτηρίζονται ασφαλή κτίρια από άποψη στατικής επάρκειας όσα έχουν δείκτες θλαστικής αντοχής από 25 ως 30 Newton ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το θέμα δεν θα το αφήσουμε εδώ, γιατί όπως φαίνεται οι πολυκατοικίες αυτές στέκουν με τις προσευχές των κατοίκων τους. Θα συνεχίσουμε την συζήτηση του θέματος την ερχόμενη Τρίτη και θα το επαναφέρουμε συνεχώς, μέχρι να αναγκαστεί η Κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις, εφόσον έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές.

Συζητήσαμε, επίσης, το θέμα της αναγνώρισης της φερεγγυότητας των προσφύγων μέσω της αποδοχής των πιστοποιητικών μίσθωσης για σκοπούς εγγύησης από τις εμπορικές τράπεζες. Όπως μας έχουν ενημερώσει από την Κεντρική Τράπεζα, τα πιστοποιητικά μίσθωσης δεν γίνονται αποδεκτά από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Έχουν υπάρξει κάποιες εισηγήσεις που αφορούν είτε την παροχή κρατικής εγγύησης για σκοπούς δανείων, είτε να παραχωρηθούν αντισταθμιστικά οικόπεδα σε αυτούς τους ανθρώπους.

31/08/2021

PREV

Συνάντηση του ΓΓ ΑΚΕΛ με τον Κλάδο Αστυνομικού Σώματος ΙΣΟΤΗΤΑ

NEXT

Η αισχροκέρδεια στα καύσιμα συνεχίζεται και η Κυβέρνηση αρνείται να προστατεύσει τους πολίτες