Home  |  Βουλή   |  Κοινωνική αναγκαιότητα η διαφάνεια

Κοινωνική αναγκαιότητα η διαφάνεια

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών

Σήμερα είχαμε την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών και θέλω με αυτή την ευκαιρία να εξάρω το επίπεδο συνεργασίας που είχαμε ασφαλώς με όλα τα κόμματα στην Επιτροπή Θεσμών, αλλά ιδιαίτερα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, ο οποίος παρά τις κατά καιρούς αυτονόητες πολιτικές μας διαφωνίες ενήργησε με ένα τρόπο συμβλητικό, προσπαθώντας ακριβώς να συνθέσουμε και να μην ξηλώσουμε. Και επειδή σήμερα αποκλειστική δουλειά μας ήταν να προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε αυτή την πολύ δύσκολη πρωτοβουλία για επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμό του «Πόθεν Έσχες», οφείλω πολύ σύντομα να πω τα εξής.

Έγινε κατορθωτό, μέσα από σκληρή εργασία και με τη βοήθεια συνεργατών μας, να επικαιροποιήσουμε μέσα σχεδόν από ένα ολοκληρωμένο προσχέδιο το «Πόθεν Έσχες», ούτως ώστε να εξυπηρετεί τις αρχές της διαφάνειας και της δημόσιας λογοδοσίας. Εισήξαμε πρόνοιες για την υποχρεωτική ανάθεση τεχνοκρατικού ελέγχου των δηλώσεων του «Πόθεν Έσχες» από πραγματογνώμονες εκτός Κοινοβουλίου. Έχουμε θεσπίσει αυστηρότερες διαδικασίες λογοδοσίας και για τα μέλη του Κοινοβουλίου, αλλά και για όλα τα ελεγχόμενα πρόσωπα. Έχουμε εισαγάγει πρόνοιες για διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει και σε δήμευση περιουσίας, αν το ελεγχόμενο πρόσωπο εσκεμμένα παραλείψει να δηλώσει περιουσιακά στοιχεία στην Κύπρο ή στο εξωτερικό. Εν ολίγοις, έχουμε ισχυροποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο, αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα των καιρών.

Είναι για αυτό το λόγο που είμαστε ικανοποιημένοι για το έργο που έχει παραχθεί. Είμαστε βέβαιοι ότι η επόμενη Βουλή θα προτεραιοποιήσει πάρα πολύ ψηλά την ολοκλήρωση και την ψήφιση του επικαιροποιημένου νομοθετικού πλαισίου για το «Πόθεν Έσχες», γιατί αποτελεί μια πραγματική κοινωνική αναγκαιότητα.

20/04/2021

PREV

Για το θέμα των κυβερνητικών εγγυήσεων

NEXT

Δήλωση Στέφανου Στεφάνου, Εκπρόσωπου Τύπου ΑΚΕΛ για τη συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη