Home  |  Βουλή   |  Στο βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων Κυβέρνησης-ΔΗΣΥ η προστασία των γυναικών από την ενδοοικογενειακή βία

Στο βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων Κυβέρνησης-ΔΗΣΥ η προστασία των γυναικών από την ενδοοικογενειακή βία

Δήλωση Σκεύης Κουκουμά, Βουλευτού ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Αντρών και Γυναικών

 

Ολοκληρώθηκε σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά στη μεταφορά των προνοιών της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης σε Νόμο.

Ως ΑΚΕΛ καταθέσαμε από την αρχή τις επιφυλάξεις μας για τον τρόπο με τον οποίο είχε ετοιμαστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς και για την έλλειψη ουσιαστικής και περιεκτικής διαβούλευσης με αρμόδιους φορείς, κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανώσεις και τον ελάχιστο χρόνο που τους δόθηκε για συζήτηση στην Επιτροπή. Υπάρχουν, μάλιστα, οργανώσεις, όπως η Accept ΛΟΑΤΙ που δεν είχαν καλεστεί σε κανένα στάδιο της διαβούλευσης, αλλά ούτε και στις συνεδρίες της Επιτροπής.

Κατά την συζήτηση επαληθευτήκαμε, αφού οι κυριότερες ανησυχίες, τροπολογίες και ενστάσεις που κατατέθηκαν στην Επιτροπή προέρχονταν από υπηρεσίες του κράτους, ακόμη και τμήματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο κατέθεσε στη Βουλή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Υπήρξαν διαφωνίες αναφορικά με τις αρμοδιότητες, την εμπλοκή υπηρεσιών και το ρόλο τους σε κάθε υπόθεση.

Παρά τις επιφυλάξεις μας, συμβάλαμε εποικοδομητικά με τροπολογίες και προτάσεις για βελτιώσεις στο κείμενο. Παρόλα αυτά, ακόμη και στην σημερινή συνεδρία φάνηκαν κενά, αδυναμίες και ελλείψεις.

Πέραν, όμως, από την μη νομοτεχνική ετοιμότητα του νομοσχεδίου για να ψηφιστεί, υπάρχουν μεγάλα πολιτικά ζητήματα, στα οποία ούτε και στη σημερινή συνεδρία υπήρξε συμφωνία μεταξύ των μελών της Επιτροπής.

Συγκεκριμένα :

  • Η ίδια η Σύμβαση επιβάλει ότι στις περιπτώσεις γυναίκας που έχει άδεια διαμονής στην Κύπρο ένεκα του ότι είναι παντρεμένη με τον θύτη, να παραχωρείται αυτόνομη άδεια παραμονής εφ’ όσον ολοκληρωθεί και αποδειχτεί στο δικαστήριο το αδίκημα της βίας κατά γυναικών και χωρίσει με τον θύτη. Η τροπολογία μας θα αφαιρέσει ένα σημαντικό αντικίνητρο που έχουν τα θύματα να προχωρήσουν σε καταγγελίες. Δυστυχώς, μόνο το ΑΚΕΛ υποστήριξε αυτή την τροπολογία, την οποία θα οδηγήσουμε τελικώς στην Ολομέλεια.
  • Η Σύμβαση αναγνωρίζει την ευθύνη του κράτους να αποζημιώνει τα θύματα στις περιπτώσεις βαριάς σωματικής βλάβης και ακολούθως δίνει στο κράτος το δικαίωμα να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις από τον θύτη. Σήμερα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης λέει ότι, για παράδειγμα μια γυναίκα θύμα επίθεσης με acid που μπορεί να χάσει την δουλειά της, να υποστεί μια σειρά από τραύματα, σωματικά και ψυχικά, θα πρέπει να τρέχει η ίδια στα δικαστήρια για να διεκδικήσει αποζημιώσεις από τον θύτη. Δυστυχώς, ούτε αυτή η τροπολογία μας έγινε δεκτή και αποτελεί πραγματικά ένδειξη για την ποιότητα και το επίπεδο προστασίας από την βία ενάντια στις γυναίκες που θέλουν η Κυβέρνηση και ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίο έτυχε χειρισμού ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα δείχνει ότι η ουσία θυσιάζεται ακόμη μια φορά στο βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων και της επικοινωνιακής στρατηγικής της Κυβέρνησης και του Δημοκρατικού Συναγερμού.

19/04/2021

PREV

Ομιλία Γιώργου Λουκαΐδη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ Άνοιγμα Έκθεσης Φωτογραφίας «Το συρματόπλεγμα που μας χωρίζει, το κοινό μέλλον που μας ενώνει»

NEXT

Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Εσωτερικών Ελεγκτών Κύπρου