Home  |  Βουλή   |  Επείγει η μετακίνηση των πυλώνων υψηλής τάσης από κατοικημένες περιοχές στο Δάλι

Επείγει η μετακίνηση των πυλώνων υψηλής τάσης από κατοικημένες περιοχές στο Δάλι

Δήλωση Γιώργου Λουκαΐδη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, μετά την επίσκεψη της Επιτροπής στον Δήμο Ιδαλίου

Μετά από εισήγηση του ΑΚΕΛ, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος επισκέφθηκε σήμερα τον Δήμο Ιδαλίου και είδε διά ζώσης την επιεικώς απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει με πυλώνες υψηλής τάσης να περνούν από σπίτια σε κατοικημένες περιοχές, γεγονός που δημιουργεί απειλές και κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ενώ την ίδια ώρα προκαλεί σοβαρή ρύπανση τόσο οπτική, όσο και ηχητική.

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής καταδείχθηκε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα να προωθηθεί η αποξήλωση και η μετακίνηση των πυλώνων. Η νέα εγκατάσταση των πυλώνων θα διέλθει κυρίως μέσα από τη νεκρή ζώνη, ενώ ένα μικρό μέρος, με την ελάχιστη επιβάρυνση, θα διέλθει μέσα από γεωργικά τεμάχια.

Αυτό είναι αποφασισμένο από το 2018, αλλά το Υπουργείο Άμυνας έφερε κάποια προσκόμματα, τα οποία ήταν προσχηματικά, για να έλθει σήμερα στην Επιτροπή με επιστολή ημερομηνίας 13 Απριλίου του 2021 να άρει τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει.

Να σημειώσουμε ότι αρχικά το Υπουργείο Άμυνας είχε τοποθετηθεί θετικά. Στη συνέχεια, πιστεύω μετά από παρεμβάσεις που υπήρξαν και όχι για κάποιον άλλο λόγο, το Υπουργείο Άμυνας άλλαξε τη θέση του και μέχρι σήμερα εμπόδιζε τη μετακίνηση των πυλώνων. Λόγω της προγραμματισμένης συζήτησης του θέματος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Άμυνας νομίζω υποχρεώθηκε να άρει την προσχηματική ένσταση που έφερε μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος μετακίνησης των πυλώνων υψηλής τάσης της ΑΗΚ.

Πρόθεση που εκφράστηκε από την ΑΗΚ είναι να προχωρήσει άμεσα με προκήρυξη προσφορών, μαζί με άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. Ωστόσο, για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να εξηγήσω, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ήθελε να ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση για υπογειοποίηση, θέση που συμμερίζονται το Υπουργείο Άμυνας και ο Δήμαρχος Ιδαλίου.

Αυτό απαντήθηκε και από την ΑΗΚ. Εκτός του ότι θα χρειαστούν ακόμη πέντε με δέκα χρόνια μέχρι να καταλήξει η διαδικασία, ήδη μελετήθηκε και εγκρίθηκε ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί για λόγους τεχνικούς, αλλά και ασφάλειας οι οποίοι εξηγήθηκαν στην Επιτροπή.

Ελπίζω ότι δεν πρόκειται να ανακαλυφθούν νέα προσχήματα για να παρεμποδιστεί η μετακίνηση των πυλώνων. Στην περίπτωση που θα έχουμε επέκταση της οικιστικής περιοχής και πάλι σε εκείνο το μικρό τμήμα της γεωργικής ζώνης που επηρεάζεται, τότε θα υπάρχει ο τρόπος επανεξέτασης της τοποθέτησης των πυλώνων όπως γίνεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση ώστε να μην θυματοποιηθεί κανένας μελλοντικά.

Αυτό που επείγει σήμερα και είναι το κύριο και σημαντικό θέμα είναι η άμεση μετακίνηση των πυλώνων, ώστε να σταματήσουν οι κάτοικοι της περιοχής να υπόκεινται στις επιπτώσεις της παρουσίας των πυλώνων πάνω και δίπλα από τα σπίτια τους.

14/04/2021

PREV

Στην τελική ευθεία ο εκσυγχρονισμός του «Πόθεν Έσχες»

NEXT

Η κυβερνητική διαχείριση στο θέμα των εμβολιασμών πάσχει