Home  |  Βουλή   |  Ανοικτά ζητήματα επιβάλλουν συνέχιση του διαλόγου για την ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού

Ανοικτά ζητήματα επιβάλλουν συνέχιση του διαλόγου για την ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού

Δήλωση Άντρου Καυκαλιά, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού

Να επαναλάβω ότι η πολιτική απόφαση για ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού κρίνεται από το ΑΚΕΛ ως μια θετική εξέλιξη.

Η σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού είχε περισσότερο διακηρυκτικό χαρακτήρα και ουσιαστικά περιορίστηκε σε γενικές αναφορές εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας. Την ίδια ώρα, δεν ακούστηκαν οι απόψεις των εμπλεκομένων, αφού δεν προσκλήθηκαν να παρευρεθούν στη συνεδρία.

Η τελική μας τοποθέτηση επί του νομοσχεδίου ασφαλώς και θα εξαρτηθεί από τη διαμόρφωση του περιεχομένου του, όπως είχαμε από την αρχή τονίσει. Εντοπίζουμε κενά, καθώς και πρόνοιες τις οποίες κρίνουμε προβληματικές.

Ενδεικτικά, σημειώνω τη μεταφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, εξέλιξη η οποία δημιουργεί πολιτικά, συνταγματικά και τεχνικά ζητήματα. Επισημάναμε, επίσης, το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόνοια στο νομοσχέδιο για τη μεταφορά στο Υφυπουργείο του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου. Παράλληλα, επισημάναμε την απουσία σχεδιασμού για την οργανωτική δομή του Υφυπουργείου.

Είναι φανερό ότι για τα πιο πάνω, καθώς και για άλλα ανοικτά ζητήματα, επιβάλλεται να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος. Ως ΑΚΕΛ, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή μεταφέρεται για τον Ιούνιο, θα αξιοποιήσουμε το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί για να ακούσουμε τις απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων.

Τέλος, υπογραμμίζουμε ότι για να αλλάξουν ουσιαστικά τα πράγματα, χρειάζεται να αυξηθούν τα κονδύλια για τον πολιτισμό. Σε αντίθετη περίπτωση, με ή χωρίς Υφυπουργείο, ο πολιτισμός και οι άνθρωποι του θα συνεχίσουν να υποφέρουν.

14/04/2021

PREV

Είναι προκλητικό οι κυβερνώντες να κατηγορούν την Βουλή για το θέμα των κρατικών εγγυήσεων

NEXT

Στην τελική ευθεία ο εκσυγχρονισμός του «Πόθεν Έσχες»