Home  |  Βουλή   |  Ανοχή του Υπουργείου Εσωτερικών στις παρανομίες του Δημάρχου Πάφου για Τ/Κ περιουσίες

Ανοχή του Υπουργείου Εσωτερικών στις παρανομίες του Δημάρχου Πάφου για Τ/Κ περιουσίες

Γραπτή δήλωση Σκεύης Κουκουμά, βουλευτού ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων

Όλα όσα οι εκτοπισμένοι στην Πάφο, οργανωμένα σύνολα και άλλοι κατάγγελλαν το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με τις αυθαιρεσίες του Δημάρχου Πάφου για τις επεμβάσεις του σε τουρκοκυπριακές περιουσίες, επιβεβαιώνονται μέσα από την διοικητική έρευνα που έχει γίνει από λειτουργό του Υπουργείου Εσωτερικών.

Μπορεί ο κ. Φαίδωνος να φώναζε «ψέμα» σε κάθε καταγγελία Βουλευτών και πολιτών στην Πάφο, αλλά το πόρισμα αναφέρει ρητά και ξεκάθαρα ότι ο Δήμαρχος προχωρούσε σε έργα πριν ακόμη του παραχωρηθούν τα τεμάχια από τον Κηδεμόνα Διαχείρισης των Τουρκοκυπριακών Περιουσιών. Με λίγα λόγια, όταν ο Δήμαρχος Πάφου έβρισκε ένα τεμάχιο που ήθελε, ξεκινούσε εργασίες και ακολούθως ζητούσε να του παραχωρηθεί το συγκεκριμένο τεμάχιο.

Παράλληλα, μέσα από την έρευνα διαφάνηκε ότι ο Δήμαρχος Πάφου παράνομα, χωρίς άδεια, χωρίς παραχώρηση, χωρίς απόφαση δικαστηρίου, χωρίς οποιαδήποτε νομική κάλυψη, προέτρεχε σε έργα και κατασκευές. Για όλα αυτά, ο Υπουργός Εσωτερικών  έστειλε επιστολή με αυστηρές συστάσεις. Για μία δε περίπτωση όπου προχώρησε σε  κατεδάφιση περίφραξης κατοικίας, το Υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσει σε καταγγελία στην Αστυνομία.

Την ίδια στιγμή, όμως, το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρεί και σε μια απαράδεκτη εξίσωση ευθυνών μεταξύ των εκτοπισμένων, στους οποίους έχουν παραχωρηθεί τουρκοκυπριακές περιουσίες και της αυθαιρεσίας και των παρανομιών του Δημάρχου Πάφου. Δηλαδή, αναφέρει από τη μια τις παρανομίες του κ. Φαίδωνος και από την άλλη αναφέρει ότι κάποιοι πρόσφυγες έκτισαν στις περιουσίες τους παράνομα γκαράζ ή άλλες κατασκευές. Καλεί ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο τον Δήμαρχο Πάφου ως πολεοδομική αρχή να συνεχίσει να μπαινοβγαίνει στις τουρκοκυπριακές περιουσίες κατά το δοκούν και να κατεδαφίζει.

Μέσα από την παρουσίαση σήμερα της έρευνας, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ουσιαστικά απεκδυθεί όλες τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες που του έχουν ανατεθεί ως Κηδεμόνα των Τουρκοκυπριακών Περιουσιών. Θέλει το Υπουργείο Εσωτερικών να απαλλαχθεί από την ευθύνη του να προστατεύει αυτές τις περιουσίες από αυθαιρεσίες και παρανομίες.

Πέραν από την καταγγελία στην Αστυνομία, για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις στις οποίες ο Δήμαρχος έβαλε μπροστά τις μπουλντόζες χωρίς κανένα διάταγμα από δικαστήριο και χωρίς τη συναίνεση του Κηδεμόνα Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, το Υπουργείο Εσωτερικών δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται.

Σήμερα, παρά τις συστάσεις και παρά την έρευνα, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέχεται και δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε καμιά ενέργεια, την ώρα που ο Δήμαρχος Πάφου προχωρεί σε έργα για τα οποία δεν έχει υπογραφεί καμιά μίσθωση.

13/04/2021

PREV

Η Κυβέρνηση να καθορίσει έγκαιρα την ημερομηνία επανεκκίνησης των πολιτιστικών εκδηλώσεων

NEXT

Συνάντηση με Σύνδεσμο Φιλίας Κύπρου-Παλαιστίνης