Home  |  Βουλή   |  Η Κυβέρνηση αυτή τη φορά να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών

Η Κυβέρνηση αυτή τη φορά να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών

Ως γνωστό, στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής επεξεργαστήκαμε μια σειρά από προτάσεις, δικές μας και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε μια προσπάθεια να ενσωματώσουμε στον περί Δικαστηρίων Νόμο το απαραίτητο δίκτυ προστασίας κατά των εκποιήσεων.

Βασική πτυχή αυτών των προτάσεων είναι η επαναφορά του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των δανειοληπτών να διεκδικούν αναστολή εκποίησης από το Δικαστήριο, δικαίωμα το οποίο ετσιθελικά και κατά τρόπο απαράδεκτο αφαιρέθηκε με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, του κυβερνώντος κόμματος και μιας ευκαιριακής πλειοψηφίας στη Βουλή το 2018.

Έχουμε αποφασίσει ότι ο περί Δικαστηρίων Νόμος με τις δικές μας τροποποιήσεις θα προχωρήσει στην Ολομέλεια, στις 22 Απριλίου. Επειδή την ίδια ώρα είναι κατατεθειμένες 13 προτάσεις νόμου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και επιπρόσθετα η δική μας πρόταση νόμου που αφορά στην επιμήκυνση της αναστολής των εκποιήσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021, έχουμε ζητήσει σήμερα από την Επιτροπή Οικονομικών όπως αφήσει ανοικτό το ζήτημα, έτσι ώστε στην απευκταία περίπτωση -για την οποία απευθύνουμε και προειδοποίηση- που η Κυβέρνηση συνεκτιμώντας τα δεδομένα, δηλαδή την επαναφορά του δικτύου προστασίας των δανειοληπτών, αποσύρει τον περί Δικαστηρίων Νόμο, τότε η Επιτροπή Οικονομικών να προχωρήσει με τις αυτόνομες προτάσεις νόμου για να οδηγηθούν εκείνες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα προχωρήσει ο περί Δικαστηρίων Νόμος με τις τροπολογίες που έχουμε επιφέρει, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουμε την ισορροπία μεταξύ δανειοληπτών και άλλων αδικημένων του τραπεζικού σκανδάλου αφενός και των τραπεζών αφετέρου. Το μόνο που θα χρειάζεται η Επιτροπή Οικονομικών να προωθήσει στην Ολομέλεια θα είναι την επιμήκυνση της παράτασης στοχευμένης αναστολής εκποιήσεων, για την οποία φαίνεται να διαμορφώνεται μια πλειοψηφία γύρω από τη δική μας πρόταση.  Επαναλαμβάνω την προειδοποίηση. Η Κυβέρνηση αυτή τη φορά να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών. Φτάνει να δίνουν υπερπρονόμια στις τράπεζες. Ας αναλογιστούν το μέγεθος της κοινωνικής αναστάτωσης που έχουν προκαλέσει με τις ετσιθελικές νομοθεσίες και πολιτικές τους προς όφελος των τραπεζών.

12/04/2021

PREV

Απάντηση στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο

NEXT

Άμεση αποπαγοποίηση της δυνατότητας εμβολιασμού σε όσους δεν εγγράφηκαν όταν άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη για αυτούς