Home  |  Βουλή   |  Αδήριτη ανάγκη η στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

Αδήριτη ανάγκη η στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

Δήλωση Άντρου Καυκαλιά, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού με θέμα τον Συμπληρωματικό Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2021

Το πρώτο που θέλω να σημειώσω είναι ότι η στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων αποτελεί αδήριτη ανάγκη και ασφαλώς θα στηριχθεί από εμάς.

Την ίδια ώρα, επισημαίνουμε την ανάγκη να υπάρξει σχεδιασμός για την επόμενη μέρα, διότι κάποια στιγμή, ελπίζω και εύχομαι σύντομα, η πανδημία θα τελειώσει. Τα προβλήματα, όμως, θα παραμείνουν.

Ανησυχούμε για τις αστοχίες στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Να μην ξεχνούμε ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός επανακατατέθηκε τον Γενάρη, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα «έπεσε έξω» στους υπολογισμούς της κατά €250εκ.

Ανησυχούμε, επίσης, για τις νέες προβλέψεις της κυβέρνησης σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης, ως ποσοστό του ΑΕΠ για το 2021. Στο 4,5% ήταν οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης τον Γενάρη, σήμερα στο 3,5%. Κατ’ ανάλογο τρόπο ανησυχούμε και για την νέα πρόβλεψη για το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο θα φτάσει στο 3,8%.

Επιπρόσθετα, καταθέσαμε την διαφωνία μας στην επιμονή της κυβέρνησης να αρνείται την ουσιαστική ρύθμιση στο θέμα των ενοικίων. Σήμερα, η κυβέρνηση εκ νέου, δια στόματος Υπουργού Οικονομικών, δηλώνει πως η απευθείας στήριξη που δόθηκε στις επιχειρήσεις έχει υπερκαλύψει την υποχρέωση αναφορικά με τα ενοίκια.

Θέσαμε για άλλη μια φορά την πρόταση μας για ρύθμιση του συγκεκριμένου θέματος στην λογική του ενός τρίτου. Ένα τρίτο να καταβάλλει ο ενοικιαστής, ένα τρίτο το Κράτος και ένα τρίτο (να μην εισπράττει) ο ιδιοκτήτης.

Στον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό περιλαμβάνονται, επίσης, δαπάνες για ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας σε θέματα σχετικά με την πανδημία. Επαναλάβαμε τις ανησυχίες μας για το γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν προχωρά κανονικά και με τους ρυθμούς που θα έπρεπε. Την ίδια στιγμή, έχουμε διατυπώσει τις ανησυχίες μας σε σχέση με τις ανεπάρκειες που υπάρχουν στους ελέγχους και αφορούν στα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου.

05/04/2021

PREV

Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, για την κατάργηση του πέναλτι του 12%

NEXT

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας