Home  |  Βουλή   |  Εκτός ατζέντας της κυβέρνησης η ψυχική υγεία των μαθητών/μαθητριών

Εκτός ατζέντας της κυβέρνησης η ψυχική υγεία των μαθητών/μαθητριών

Δήλωση Άντρου Καυκαλιά, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού

Συζητήσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των μαθητών/μαθητριών και τον ρόλο του σχολείου.

Πριν τη συνεδρία είμασταν ανήσυχοι σε σχέση με την ετοιμότητα του Υπουργείου Παιδείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν. Μετά τη συνεδρία δηλώνουμε απογοητευμένοι. Δυστυχώς, μέσα και από τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε ότι ελάχιστα γίνονται για να αντιμετωπιστεί η ειδική κατάσταση που δημιουργήθηκε και να στηριχθεί η ψυχική υγεία των μαθητών. Κι αυτή η αδυναμία έρχεται να προστεθεί στην ανεπάρκεια του Υπουργείου Παιδείας να στηρίξει την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία.

Πιο συγκεκριμένα διαπιστώνουμε:

  • Ενώ έχει συσταθεί ειδική επιτροπή για την ψυχική υγεία των μαθητών στα σχολεία, οι εισηγήσεις της οποίας ήταν έτοιμες από τις 26/01/2021, δεν έχουν ακόμη φτάσει στο Υπουργείο Παιδείας!
  • Δεν υπάρχει συντονισμός και συνέργεια ανάμεσα στα αρμόδια Υπουργεία.
  • Τέλος της εβδομάδας επιστρέφουν στα σχολεία και οι μαθητές του Γυμνασίου, καθώς και των δημοτικών σχολείων της Λεμεσού. Κανένα ειδικό πλαίσιο/πλάνο υπάρχει, μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν οι σχολικές μονάδες.
  • Κρίσιμοι μηχανισμοί και υπηρεσίες παραμένουν αποδυναμωμένοι. Ενδεικτικά, ο αριθμός των εκπαιδευτικών ψυχολόγων, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες για αύξηση, παραμένει καθηλωμένος στους 48. Η αναλογία είναι ένας εκπαιδευτικός ψυχολόγος για κάθε 3.000 μαθητές!
  • Οι εκκρεμότητες με την αναπροσαρμογή της ύλης, την αξιολόγηση των μαθητών και τις παγκύπριες εξετάσεις εξακολουθούν να υφίστανται, επιβαρύνοντας περαιτέρω την κατάσταση.

Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και με ένα χρόνο καθυστέρηση, να βάλει επιτέλους στην ατζέντα της την ψυχική υγεία των παιδιών.

31/03/2021

PREV

Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα

NEXT

Δημοσιογραφική διάσκεψη του βουλευτή του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα, με θέμα τις θέσεις του ΑΚΕΛ για τον Τουρισμό.