Home  |  Βουλή   |  Η πανδημία προκαλεί καθυστερήσεις και στο έργο της ΔΕΑ

Η πανδημία προκαλεί καθυστερήσεις και στο έργο της ΔΕΑ

Δήλωση Σκεύης Κουκουμά, Βουλευτού ΑΚΕΛ, μετά την επίσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Ανθρωπολογικού Εργαστηρίου της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους και είχε συνάντηση με τα τρία μέλη της.

Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε ενημέρωση για την πορεία των εργασιών που, όπως διαπιστώθηκε, παρουσιάζονται μεγάλες καθυστερήσεις. Δυστυχώς, η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα και απώλεια σχεδόν πέντε μηνών εργάσιμου χρόνου, ενώ οι εργασίες ξανάρχισαν αρχές του Μάρτη.

Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, το 2020 είχαν γίνει 25 ταυτοποιήσεις, έχουν εντοπιστεί μέσα από εκταφές οστά που ανήκουν σε 10 άτομα, ενώ το ποσοστό των εκταφών στις οποίες εντοπίστηκαν λείψανα ανέρχεται στο 11%. Αναφέρθηκε δε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση ακόμα 35- 40 αγνοουμένων.

Από μέρους της Επιτροπής τονίστηκε ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα συνεργεία που ασχολούνται με τις εκταφές και να αυξηθεί ο αριθμός των έμπειρων και καταρτισμένων ερευνητών. Ταυτόχρονα, να ληφθούν όλα τα μέτρα για εκταφές σε όλα τα σημεία που ο κατοχικός στρατός έχει χαρακτηρίσει στρατιωτικές ζώνες, αφού μόνο σε 8 από τα 30 σημεία για τα οποία συμφωνήθηκε έγιναν εκσκαφές.

Ζητήσαμε, επίσης, ενημέρωση για το θέμα της μετακίνησης οστών Ασσιωτών αγνοουμένων σε περιοχή στο Δίκωμο, για το οποίο θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για εξασφάλιση το συντομότερο ξεχωριστού κονδυλιού, ανεξάρτητα από τον προϋπολογισμό της ΔΕΑ, αφού όπως φαίνεται υπάρχει δυνατότητα για να προχωρήσει το έργο.

30/03/2021

PREV

Η κατοχύρωση του χαλουμιού αποτελεί ορόσημο για το παραδοσιακό μας προϊόν

NEXT

Επιστολή Γενικού Γραμματέα K.Ε. ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας