Home  |  Βουλή   |  Αναχρονιστικές πρόνοιες στα κυβερνητικά νομοσχέδια για το οικογενειακό δίκαιο

Αναχρονιστικές πρόνοιες στα κυβερνητικά νομοσχέδια για το οικογενειακό δίκαιο

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών

Δυστυχώς, ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός του οικογενειακού δικαίου έχει κολλήσει εδώ και χρόνια στα γρανάζια των δογματισμών και των ιδεοληψιών της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το μόνο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο για την έκδοση πολιτικού διαζυγίου εμπλέκεται ακόμα η Εκκλησία. Εν έτει 2021, η Εκκλησία της Κύπρου με αποφάσεις της κυβέρνησης διατηρεί δικαιώματα εμπλοκής στις διαδικασίες έκδοσης πολιτικού διαζυγίου. Αυτό το πράγμα μας παίρνει πίσω, είναι αναχρονισμός και είναι απαράδεκτο.

Ακόμα και στα νομοσχέδια που κατατέθηκαν και συζητιούνται χρόνια παρά τις ενστάσεις μας, διατηρούνται αναφορές που δεν περιποιούν τιμή σε ένα κράτος που θέλει να ονομάζεται σύγχρονο. «Γάμος σημαίνει γάμο που έχει ιερολογηθεί σύμφωνα με τους θρησκευτικούς κανόνες» λέει σε ένα σημείο νομοσχεδίου. «Απόδειξη της παραλαβής γνωστοποίησης στον θρησκευτικό ηγέτη γίνεται με κατάθεση στο οικογενειακό δικαστήριο», «Ο θρησκευτικός ηγέτης αφού πάρει την γνωστοποίηση, προσκαλεί με γραπτή ειδοποίηση τους συζύγους» και πάρα πολλά άλλα, τα οποία επαναλαμβάνω παραπέμπουν σε διαδικασίες και πρακτικές προηγούμενων αιώνων.

Καλούμε την κυβέρνηση να συνεργαστεί μαζί μας, έτσι ώστε να ψηφιστεί ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων για το οικογενειακό δίκαιο που θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας. Διαφορετικά, μεσοβέζικες λύσεις που θα διατηρούν δογματικά αναχρονιστικές πρόνοιες, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές.

24/03/2021

PREV

Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού στην εκδήλωση για τα 120 χρόνια από τη γέννηση του Παύλου Λιασίδη

NEXT

Ελληνική Επανάσταση: κορυφαίο ορόσημο για το ελληνικό έθνος και την παγκόσμια ιστορία