Home  |  Βουλή   |  Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για να συνάδει με τη Σύμβαση του ΟΗΕ ο ορισμός του όρου «αναπηρία»

Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για να συνάδει με τη Σύμβαση του ΟΗΕ ο ορισμός του όρου «αναπηρία»

Γραπτή δήλωση Αντρέα Φακοντή, Προέδρου της Κ.Ε. Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

 

Θετικά έχουν τοποθετηθεί κυβέρνηση και κοινοβουλευτικά κόμματα στην πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για αντικατάσταση του ορισμού του όρου «αναπηρία», ώστε να συνάδει με τα διαλαμβανόμενα στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία κυρώθηκε σε νόμο το 2011. Επιπρόσθετα, με την προτεινόμενη τροποποίηση επιτυγχάνεται να διαγραφούν από τον ορισμό του όρου «αναπηρία» λέξεις και φράσεις, οι οποίες μειώνουν ή υποβαθμίζουν την προσωπικότητα και τις ικανότητες των ατόμων με αναπηρίες.

 

Ο νέος ορισμός ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος και θα επιλύσει πολλά προβλήματα και στρεβλώσεις που παρατηρούνται.

 

Παράλληλα, το ΑΚΕΛ στηρίζει το αίτημα του αναπηρικού κινήματος για προώθηση ανάλογης ρύθμισης και στη νομοθεσία περί ΕΕΕ, ώστε να απαλειφθούν οι διακρίσεις που παρουσιάζονται αναφορικά με την παραχώρηση επιδομάτων στα άτομα με αναπηρίες. Η κυβέρνηση οφείλει να τροποποιήσει τον ορισμό του όρου αναπηρία για σκοπούς ΕΕΕ, ώστε δικαιούχοι σε επιδόματα να είναι όλοι όσοι αξιολογούνται ως άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτως του βαθμού αναπηρίας τους.

16/03/2021

PREV

Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για διαφοροποίηση ασφαλιστικών προϋποθέσεων για χορήγηση σύνταξης ανικανότητας

NEXT

Η ανάπτυξη της δυτικής Λεμεσού να επικεντρωθεί και στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων των πολιτών