Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Χασιμιά… η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον κ. Χάσικο; του Σταύρου Γερολατσίτη

Χασιμιά… η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον κ. Χάσικο; του Σταύρου Γερολατσίτη

SGerolatsitisΕδώ και ενάμιση χρόνο παρακολουθούμε σε διάφορα επίπεδα την κυβέρνηση Αναστασιάδη να προσπαθεί να μεταφέρει την πολιτική του Συναγερμού, με  επίκληση τις απαιτήσεις της Τρόικας. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει την ιδεολογία του κόμματος που την υποστηρίζει  και είτε υποβάλλει από μόνη της, είτε από κοινού με την Τρόικα με ιδιαίτερη ζέση τις πιο αντιδραστικές, νεοσυντηρητικές πολιτικές στην Ευρώπη. Δεν ήταν δυνατόν να μείνει έξω από αυτές τις επιβουλές της η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Από την πρώτη στιγμή ο Υπουργός Εσωτερικών, εφαρμόζοντας την προσφιλή για τους κυβερνώντες τακτική διάβρωσης και συκοφάντησης,  προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα στην κοινή γνώμη για  εύκολη αφαίμαξη, μίλησε για  βασιλιάδες δημάρχους και βασίλεια, για διασπάθιση δημόσιου χρήματος από τις κοινότητες, για κουμπαροκρατίες  στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κοκ. Και όλα αυτά την στιγμή που ενώ εξαγγέλλει «ουσιαστικό και εξαντλητικό» διάλογο αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε διάλογο και περιορίζεται σε ξεσπάσματα με ελεύθερη ρίψη διάφορων  διαταγμάτων και τελικών αποφάσεων αρχίζοντας από τους πέντε Δήμους Παγκύπρια με ταυτόχρονη κατάργηση των υφιστάμενων Δήμων και Κοινοτήτων, μέχρι μόλις πρόσφατα την εξαγγελία για πέντε δευτεροβάθμια όργανα Παγκύπρια με μεταφορά σε αυτά όλων των αρμοδιοτήτων που σήμερα έχουν οι Δήμοι και Κοινότητες και μετατροπή τους, έστω και εάν  δεν τους καταργεί, σε διακοσμητικά στοιχεία.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν χρειάζονται αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρειάζονται και αυτές πρέπει να είναι ουσιαστικές. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας, παρέχοντας με ενιαίο τρόπο ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες με μειωμένα κόστη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από συνεργασίες, συνέργιες και ένωση δυνάμεων χωρίς αυτό να  καταργεί τη μορφή που σήμερα έχει και η οποία διαχρονικά έχει να επιδείξει  σημαντικό έργο.  Εμείς στο ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη σύσταση και λειτουργία Συμπλεγμάτων Αρχών Τ.Α. Δήμων και Κοινοτήτων, που και σήμερα λειτουργούν άτυπα  σε περιφερειακό επίπεδο, όπου μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες που περιγράψαμε πιο πάνω με καθορισμένες αρμοδιότητες και με αναλογική εκπροσώπηση των συμμετασχόντων, χωρίς την κατάργηση Δήμων και Κοινοτήτων. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι το ίδιο πράγμα, που ο Υπουργός προσπάθησε να μεταφέρει στη δική του απόφαση για δευτεροβάθμιο όργανο.

Όσο αφορά το δευτεροβάθμιο  όργανο αυτό μπορεί να λειτουργεί με την μορφή του Επαρχιακού Συμβουλίου και να του ανατεθούν σε επαρχιακό επίπεδο  συγκεκριμένες αρμοδιότητες, όπως τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας, Συμβούλια Αποχετεύσεων, Επιτροπές Διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, καθώς και άλλες αρμοδιότητες που χρειάζονται  υπερτοπική   αντιμετώπιση και χειρισμό, όπως η σύσταση Επαρχιακής Πολεοδομικής Αρχής για απλούστευση των χρονοβόρων διαδικασιών. Η σύσταση του Επαρχιακού Συμβουλίου θα είναι απόρροια αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης των Δήμων και των Κοινοτήτων.

Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι ο θεσμός της Τ.Α. που έμπρακτα και ουσιαστικά επιτελεί κοινωνικό έργο και βρίσκεται αποδεδειγμένα κοντά στον πολίτη, θα μπορεί να αναβαθμίσει τον ρόλο του και θα μπορεί πιο καλά και αποδοτικά να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις των πολιτών μας.

Καλούμε για ακόμη μια φορά τον Υπουργό να σταματήσει τα επικοινωνιακά τερτίπια, να σταματήσει να προσπαθεί με διάφορες αλχημείες να επιβάλει τις αποφάσεις του, να σταματήσει να επικαλείται την Τρόικα και τις όποιες  επιβουλές της και το κυριότερο να μην μπλέκει την Τ.Α. με την όποια επόμενη δόση.  Ως κατακλείδα θέλουμε να τονίσουμε ότι  δεν μπορεί  σε καμιά περίπτωση να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε σύσταση  δευτεροβάθμιού οργάνου που θα καταργεί το πρωτοβάθμιο.  Εάν η Κυβέρνηση δεν  αλλάξει προσέγγιση και προσέλθει σε διάλογο όντως δεν είναι ευοίωνο το μέλλον της Τ.Α. στον τόπο μας και σίγουρα η Τ.Α. με τον κ. Χάσικό θα είναι «χασιμιά».

Σταύρος Γερολατσίτης

Υπεύθυνος του Γραφείου Τ.Α. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ,

Μέλος της Εκτελεστικής της Ένωσης Δήμων.

PREV

Νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις – Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, του Χρίστου Αλέκου

NEXT

Η αλήθεια για την δύναμη των Tζιχαντιστών, του Τάκη Χατζηγεωργίου