Home  |  Γενικός Γραμματέας Κ.Ε. ΑΚΕΛ   |  Χαιρετισμός Γ.Γ. ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου στην Έκθεση Φωτογραφίας «Πρόσωπα της Κύπρου»
5ΔΔΦ

Χαιρετισμός Γ.Γ. ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου στην Έκθεση Φωτογραφίας «Πρόσωπα της Κύπρου»

 

Chateau Status, 15/12/23

 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες καλησπέρα σας,

Χαιρετίζω κι εγώ με τη σειρά μου τη σημερινή Έκθεση Φωτογραφίας, το αποκορύφωμα ενός δικοινοτικού διαγωνισμού φωτογραφίας τον οποίο πραγματοποιούμε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ως ΑΚΕΛ σε συνεργασία με την Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ένας διαγωνισμός που και φέτος κρίνεται πετυχημένος με δεκάδες συμμετέχοντες και από τις δύο πλευρές της πράσινης γραμμής και με αξιόλογο ποιοτικό επίπεδο των φωτογραφιών. Αυτό βεβαίως μπορούμε να το αντιληφθούμε αντικρίζοντας τις φωτογραφίες της σημερινής έκθεσης.

Μιας έκθεσης που απεικονίζει πρόσωπα των Κυπρίων από διάφορα σημεία της Κύπρου και πληθώρας εικαστικών προσεγγίσεων. Πρόσωπα ατόμων διαφορετικών ηλικιών, φύλων και άλλων χαρακτηριστικών. Πρόσωπα ατόμων που δύσκολα μπορείς να διακρίνεις την κοινότητα ή τη γλώσσα τους. Πρόσωπα που μεταφέρουν διάφορα συναισθήματα και φάσεις της ζωής.

Το σύνολο της έκθεσης εκφράζει ένα μωσαϊκό το οποίο περιλαμβάνει όλες τις στιγμές της πραγματικής ζωής μας σε αυτό το νησί που μοιραζόμαστε. Ζωή γεμάτη χαρά, απογοήτευση, κόπωση αλλά και ελπίδα. Ανθρώπους που χύνουν καθημερινά τον ιδρώτα τους για τη γη που τους γέννησε. Την ίδια γη που τους μεγάλωσε, τους πίκρανε, τους ωρίμασε και την οποία κρατούν στα χέρια τους για να καλλιεργήσουν ένα μέλλον πιο ευήμερο και ειρηνικό.

Για αυτή την ελπίδα οφείλουμε κι εμείς να καλλιεργήσουμε μια κοινωνία που να συνυπάρχει αρμονικά παρά τις όποιες διαφορετικότητες μεταξύ των μελών της. Αυτές τις διαφορές που μπορεί στο παρελθόν οι εθνικιστές να τις αξιοποίησαν για να χωρίσουν τους ανθρώπους πίσω από συρματοπλέγματα, ας τις κάνουμε σημαία για την ειρήνη του αύριο. Μια αντίληψη της ειρήνης που εμπεριέχει τη δυνατότητά μας να μπαίνουμε στη θέση του όποιου άλλου και να βρίσκουμε τον τρόπο να συνυπάρχουμε μαζί του. Αυτό λέγεται ενσυναίσθηση!

Μια τέτοια προσέγγιση είναι αναγκαία για να πραγματοποιήσουμε το όραμα της επανένωσης της Κύπρου μέσα από την επίτευξη της λύσης έτσι όπως την περιγράφουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Εμείς ως ΑΚΕΛ θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την αναγκαιότητα της ειρηνικής συνύπαρξης των Κυπρίων αλλά και για την ειρήνη στον κόσμο. Την ειρήνη που δοκιμάζεται βάναυσα αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας όσο ποτέ άλλοτε, με το αίμα να ρέει ασταμάτητα. Εν μέσω αυτών των τραγικών εξελίξεων, οι οποίες αποτελούν ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό, εμείς θα βρισκόμαστε σε εκείνη πλευρά της ιστορίας που υπερασπίζεται την ειρήνη, το δίκαιο, την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη.

Αυτές μας τις θέσεις, δεν θα σταματήσουμε να τις εκφράζουμε εδώ στην Κύπρο, στο Ευρωκοινοβούλιο και σε όποια άλλα φόρα συμμετέχουμε διεθνώς. Οι επερχόμενες Ευρωεκλογές τον Ιούνη -όπου θα έχουν την ευκαιρία και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας να ψηφίσουν- θα είναι αναμέτρηση για το ποια Κύπρο, ποια Ευρώπη και ποιο κόσμο θέλουμε. Εμείς επιλέγουμε την Κύπρο της επανένωσης, την Ευρώπη των λαών της και τον κόσμο της αλληλεγγύης και της ειρήνης. Σε αυτό το στόχο σύμμαχοι μας είναι η κάθε προοδευτική φωνή του τόπου ένθεν κι ένθεν της πράσινης γραμμής αλλά και η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους βραβευθέντες και τους συμμετέχοντες στο φετινό διαγωνισμό. Συγχαρητήρια σε όσους και όσες εργάστηκαν όλους αυτούς τους μήνες για την πραγματοποίηση του διαγωνισμού και της σημερινής εκδήλωσης. Συγχαρητήρια και στο Γραφείο Επαναπροσέγγισης του ΑΚΕΛ το οποίο υλοποιεί το διαγωνισμό καθώς και τους Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ κάτω από των οποίων την αιγίδα διεξάγεται ο διαγωνισμός. Καλή συνέχεια σε όλους και όλες.

 

Fotografías

Photography

PREV

Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. ΑΚΕΛ  Στέφανου Στεφάνου στο αφιέρωμα για τον Βλαδίμηρο Καυκαρίδη «40 χρόνια λείπεις…40 χρόνια ζεις»

NEXT

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την Υιοθεσία και Αναδοχή