Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Φτάνει πια. Όχι στην λιτότητα. Όχι στην τρόικα, του Χρίστου Τομπάζου

Φτάνει πια. Όχι στην λιτότητα. Όχι στην τρόικα, του Χρίστου Τομπάζου

1503895_10152081937703300_617726460_nΗ παλλαϊκή κινητοποίηση που οργανώνει η πλατφόρμα Συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων στις 4 Μαρτίου 2015 δεν είναι απλά άλλη μια κινητοποίηση. Έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι της Κύπρου, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία, μαχητικά και δυναμικά να στείλουν ισχυρά μηνύματα.

Την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές, με υψωμένες γροθιές και δυνατή φωνή θα είμαστε έξω από το συνεδριακό κέντρο, μέσα, θα βρίσκονται οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης.
Θα είναι μέσα οι αρχιτέκτονες της σκληρής λιτότητας. Αυτοί που μας μετέτρεψαν σε πειραματόζωα παίζοντας με τις ζωές μας. Για αυτούς που οι Λαοί πληρώνουν ακόμα και με αίμα την στήριξη των τραπεζών τους. Πέραν των 3 τρισεκατομμυρίων ευρώ δόθηκαν για στήριξη των τραπεζών. Ασύλληπτος αριθμός. Πώς να τον κατανοήσεις όταν για χάρη αυτών, οδηγούνται οι λαοί στην εξαθλίωση.

Θα είμαστε εκεί λοιπόν και δεν θα είμαστε μόνοι.

Μαζί μας θα είναι αρκετά Συνδικάτα και κινήματα από όλη της Ευρώπη.
Μαζί μας θα είναι ο Γ.Γ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Μαυρίκος.
Μαζί μας θα είναι συνδικάτα από Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Σερβία, Ισπανία και άλλες χώρες.
Μαζί μας θα είναι διεθνείς οργανώσεις από την χώρο της εκπαίδευση, της υγείας, της ενέργειας.

Μαζί θα πορευτούμε ξανά οι Κύπριοι εργαζόμενοι.

Πλάι πλάι ο δάσκαλος με τον μαθητή. Ο καθηγητής με τον φοιτητή. Ο εργαζόμενος με τον άνεργο. Ο συνταξιούχος, ο πολύτεκνος, μαζί με ακτιβιστές των κοινωνικών κινημάτων.
Μαζί ολόκληρη η κοινωνία, αντιδρούμε και διεκδικούμε.
Μαζί όπως βρεθήκαμε ξανά σε αγωνιστικά μετερίζια.

Όταν κάναμε την αρχή σαν πλατφόρμα. Στις 14 Δεκεμβρίου 2013 έγινε η αρχή. Στην πρώτη μεγάλη κινητοποίηση στην οποία συμμετείχαν 10 οργανώσεις. Σήμερα έγινα 20.
Όπως βρεθήκαμε στις 8 Φεβρουαρίου 2014 στον αποκλεισμό των υπουργείων οικονομικών και εργασίας. Όπως μαζί αντισταθήκαμε στις ιδιωτικοποιήσεις στα συλλαλητήρια έξω από την βουλή.

Μαζί βρεθήκαμε ξανά στις 27 Αυγούστου έξω από το προεδρικό κατά των εκποιήσεων.

Δεσμευτήκαμε πλέον. Η πλατφόρμα έχει στόχους, οράματα, πρόγραμμα.
Αυτά εγκριθήκαν από το πρώτο εργατικό και κοινωνικό φόρουμ που έγινε στις 16 Δεκεμβρίου. Κατορθώσαμε να βρούμε συγκλίσεις. Σταθήκαμε σε αυτά που ενώνουν. Στα κοινά συμφέροντα που ενώνουν τους ανθρώπους της εργασίας και των μη προνομιούχων. Σταθήκαμε σε αρχές

Δεν ήταν εύκολη αυτή η πορεία. Κάθε οργάνωση που συμμετέχει διατηρεί την αυτοτέλεια της. Όμως η αλήθεια είναι ότι όλοι μαζί αφουγκραστήκαμε τα σημάδια των καιρών. Συνειδητοποιήσαμε, παρά τις διαφορές μας, τι η κοινωνία αναμένει και προσδοκεί. Για αυτό τα καταφέραμε. Για αυτό και πλέον συμμετέχουν σχεδόν όλοι. Σχεδόν γιατί κάποιοι, συνειδητά απέχουν.

Προχωρούμε, βλέπουμε μπροστά με αισιοδοξία, με αυτοπεποίθηση.

Συνεχίζουμε στις 4 του Μάρτη. Σπάζουμε τα σύνορα της μικρής μας Κύπρου. Ενωνόμαστε με τους ευρωπαίους εργαζόμενους, με τους λαούς που υποφέρουν.
Όλοι μαζί φωνάζουμε. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ.
Σε αυτό λοιπόν το πανευρωπαϊκό συναπάντημα, ο καθένας παίρνει θέση.
Ας μην λείπει κανείς από όσους η δική τους θέση είναι απέναντι από αυτούς που θα βρίσκονται μέσα στο συνεδριακό κέντρο.

*Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας ΠΕΟ

PREV

Ενα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αποτελεί το ήμισυ του δρόμου!, του Τάκη Χατζηγεωργίου

NEXT

Η Ενεργειακή Ένωση των κυρίαρχων δυνάμεων, του Νεοκλή Συλικιώτη