Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Υπό τις περιστάσεις αποφεύχθηκαν τα χειρότερα

Υπό τις περιστάσεις αποφεύχθηκαν τα χειρότερα

Δήλωση Στέφανου Στεφάνου,
μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ

Υπό τις περιστάσεις αποφεύχθηκαν τα χειρότερα στο ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της UNFICYP, με τη βοήθεια της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας και άλλων χωρών μελών του ΣΑ και έχοντας απέναντί μας τους «στρατηγικούς εταίρους» των κυβερνώντων.

Υπό κανονικές συνθήκες το ψήφισμα κάθε άλλο παρά θα μπορούσε να κριθεί ως ικανοποιητικό. Επί της ουσίας δεν λέει τίποτε. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ψήφισμα αποφεύγει να αναφερθεί ακόμα και στην κραυγαλέα παραβίαση του Χάρτη και της Συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, από την Τουρκία.

Ο ΟΗΕ, στο διακηρυκτικό μέρος του ψηφίσματος, ζητά τη διαμόρφωση κατάλληλου κλίματος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων χωρίς να αναφέρει το λόγο για τον οποίο ο Πρόεδρος ανέστειλε τη συμμετοχή του σ’ αυτές.

Το ψήφισμα αποδεικνύει πόσο δίκαιο είχε το ΑΚΕΛ όταν προειδοποιούσε ότι ορθώς μεν καταγγέλλουμε την Τουρκία για τις παραβιάσεις της, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Δυστυχώς, κατά τον ουσιώδη χρόνο δεν εισακουστήκαμε με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν οι γνωστές αρνητικές εξελίξεις.

Η κυβέρνηση, αντλώντας διδάγματα από τις άκρως ανησυχητικές εξελίξεις, επιβάλλεται έστω και τώρα να αναλάβει τις ορθές πρωτοβουλίες, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, έτσι που να αναγκαστεί η Τουρκία να αποκλιμακώσει τις προκλήσεις και να επαναρχίσει η διαδικασία των συνομιλιών, που είναι ο μόνος προσφερόμενος τρόπος για λύση του Κυπριακού.

Διαφορετικά, θα συνεχίσουμε να τρέχουμε πίσω από τις αρνητικές εξελίξεις.

30/01/2015

PREV

Η κυβέρνηση προσπαθώντας να εκφοβίσει, θέλει η Βουλή να επιτρέψει την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις

NEXT

Διαπλοκή χειρίστου είδους