Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Υποψήφιος ο οποίος θα εγγυάταια ουσιαστική αλλαγή στην Κύπρο και ένα ελπιδοφόρο αύριο για τις μελλοντικές γενιές

Υποψήφιος ο οποίος θα εγγυάταια ουσιαστική αλλαγή στην Κύπρο και ένα ελπιδοφόρο αύριο για τις μελλοντικές γενιές

Δηλώσεις Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου για θέματα επικαιρότητας

Για την τοποθέτηση του Μ. Σιζόπουλου ότι η ΔΔΟ περιέχει ρατσιστικά στοιχεία

Είναι γνωστή η θέση της ΕΔΕΚ που θεωρεί τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ρατσιστική λύση, την οποία μάλιστα έχει αποκηρύξει. Τα είπε και χθες ενώπιον του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου ενώ η ΕΔΕΚ έχει αποκηρύξει τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ενώ η Αλληλεγγύη συλλήβδην είναι εναντίον της Ομοσπονδίας και το ΔΗΚΟ ισχυρίζεται πως  θέλει λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, πώς θα καταφέρουν να συνεργαστούν στις Προεδρικές Εκλογές, και όταν λέμε να συνεργαστούν, να συνεργαστούν ουσιαστικά, είναι άξιο απορίας. Δεν μπορείς να απευθύνεσαι στον κόσμο με ένα πρόγραμμα και να λες ότι ζητάς την ψήφο του όταν δεν υπάρχει πραγματική σύγκλιση στα ουσιαστικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον πολίτη. Και ασφαλώς το Κυπριακό είναι ένα. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να απαντήσουν οι του ενδιάμεσου χώρου οι οποίοι έχουν αποφασίσει για την υποψηφιότητα τους, δικαίωμα τους, αλλά είναι δικαίωμα και των πολιτών να κρίνουν κατά πόσο ο καθένας απευθύνεται με ειλικρίνεια και σαφήνεια αναφορικά με τις θέσεις που αποτελούν το πρόγραμμα τους. Θα ήθελα να σχολιάσω δε ότι η υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου δεν στηρίζεται πάνω σε σύγκλιση σε προγραμματικές θέσεις, έχει συμβεί και αυτό. Πρώτα να βρουν υποψήφιο και μετά να ετοιμάσουν το πρόγραμμα.

Για επικρίσεις που δέχεται το ΑΚΕΛ ότι ο υποψήφιος του θα είναι επιλογή αξιοπρεπούς ήττας

Δεν υπάρχει στο δικό μας το πεδίο αυτό, για επιλογή ήττας, κάθε άλλο. Θα είναι επιλογή νίκης και θα είναι μια επιλογή που θα εγγυάται ουσιαστική, προοδευτική αλλαγή στην Κύπρο και αυτή η προοδευτική αλλαγή έχει και πλαίσιο, έχει και περιεχόμενο. Πρώτα από όλα για να διατηρηθεί ανοικτή η προοπτική της απελευθέρωσης και της επανένωσης της Κύπρου στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, χρειάζεται να υπάρξει ανατροπή στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθείται από τους κυβερνώντες και που υποστηρίχθηκε εντός και εκτός Βουλής από τον κ. Παπαδόπουλο, αυτό θα πρέπει να το σημειώσω, γιατί τώρα επαγγέλλεται την αλλαγή. Θέλουμε να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη, θέλουμε να υπάρχει ουσιαστική στήριξη του κοινωνικού κράτους, θέλουμε να παταχθεί η διαφθορά και η διαπλοκή και επαναλαμβάνω ότι εμείς θα έχουμε ένα υποψήφιο ο οποίος θα εγγυάται όλα αυτά το πράγματα για να υπάρξει μια ουσιαστική αλλαγή στην Κύπρο και ένα ελπιδοφόρο αύριο για τις μελλοντικές γενιές.

Έχουμε καταλήξει τόσο στο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνει η αναζήτηση του υποψηφίου και η συζήτηση που θα έχουμε με διάφορους. Έχουμε καταλήξει και στα χρονοδιαγράμματα έτσι ώστε αρχές του Ιούλη να έχουμε την υποψηφιότητα μας.

Επειδή κάποιοι λένε ότι καθυστερούμε, θα πρέπει να πω ότι το ΑΚΕΛ τα τελευταία χρόνια και στις τελευταίες τουλάχιστόν αναμετρήσεις για τις προεδρικές εκλογές, κάπου εκεί έπαιρνε τις αποφάσεις του. Μέσα στο μήνα Ιούλιο. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα.

Για το εάν είναι κριτήριο ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ να ασπάζεται τη ΔΔΟ

Ασφαλώς. Επειδή όλοι λένε ότι θέλουν λύση. Ασφαλώς όλοι θέλουν λύση και η Τουρκία λέει ότι  θέλει λύση. Το ζήτημα είναι ποια λύση και με ποιο περιεχόμενο. Και θεωρούμε ότι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος να απελευθερώσουμε την Κύπρο, να τερματίσουμε την κατοχή και να επανενώσουμε τον τόπο και το λαό είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία την οποία συμφωνήσαμε από το 1977 και την επαναβεβαιώσαμε ως ελληνοκυπριακή πλευρά μερικές φορές  από τότε. Είναι καταγραμμένη σε σωρεία ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο. Η άρνηση της οδηγεί απευθείας στην οριστική διχοτόμηση. Είναι για αυτό που χρειάζεται να είμαστε συνεπείς στο πλαίσιο λύσης και την ίδια ώρα να επιδεικνύουμε και ένα ρεαλισμό που να στηρίζεται σε αρχές  για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική αδιαλλαξία και ενίοτε τις προκλητικές ενέργειες που κάνει, γιατί τώρα κάνει και προκλητικές ενέργειες, για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό. Εάν δεν καταφέρουμε να το κάνουμε τούτο, γιατί δεν εξαρτώνται οι διαθέσεις της Τουρκίας από εμάς, τότε τουλάχιστον να μην μπορεί κανείς εύκολα να μας κατηγορήσει στην διεθνή πολιτική κονίστρα ότι δεν προσπαθήσαμε, ότι δεν εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο που έχουμε στα χέρια μας για να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνημένη λύση.

29/04/2017

PREV

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στον Πανίκο Χρυσάνθου

NEXT

Πρωτομαγιάτικη Διακήρυξη του ΑΚΕΛ