Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  To Υπουργείο Παιδείας να προτείνει φόρμουλα διασφάλισης των συμβασιούχων, εκτάκτων και άλλων κατηγοριών εκπαιδευτικών

To Υπουργείο Παιδείας να προτείνει φόρμουλα διασφάλισης των συμβασιούχων, εκτάκτων και άλλων κατηγοριών εκπαιδευτικών

Δήλωση μέλους του Πολιτικού Γραφείου Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη

 

Προτάσεις Υπουργείου Παιδείας για τον κατάλογο Διορισμών

Πριν από ένα περίπου χρόνο οι συζητήσεις γύρω από την πρόταση Κενεβέζου για το νέο σύστημα διορισμού διακόπηκαν άδοξα, παρά τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και τη βεβαιότητα για κατάληξη των κυβερνώντων, γιατί υπήρχε ένα σοβαρό θέμα διαφωνίας: η διασφάλιση ή όχι εκατοντάδων εκπαιδευτικών, συμβασιούχων, εκτάκτων, αναπληρωτών και όσων έχουν περάσει ήδη από προ-υπηρεσιακή κατάρτιση.

Μεσολάβησε η παρέμβαση του ίδιου του κ. Αναστασιάδη προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, και η διερευνητική πρόταση από την κυβέρνηση για διασφάλιση όσων έχουν συμπληρώσει 30 μήνες εργασίας, στα πρότυπα του τι ισχύει για τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου στη δημόσια υπηρεσία. Από τον περασμένο Δεκέμβρη περιμένουμε τη νέα πρόταση του ΥΠΠΟ, η οποία ένα χρόνο μετά μας πάει στο ίδιο ακριβώς σημείο, εκεί που είχαμε δηλαδή σταματήσει. Μάλιστα και η φόρμουλα είναι η ίδια: ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και «αποφασιστικές» δηλώσεις. Το βασικό που προστίθεται είναι η δέσμευση προς την Τρόικα, αυτή τη φορά, για αλλαγή του συστήματος διορισμών.

Η δική μας θέση είναι ότι το υφιστάμενο σύστημα διορισμών έχει εξαντλήσει τα όρια του και θα πρέπει να επέλθουν αλλαγές. Και πολύ εποικοδομητικά συμβάλλουμε όποτε καλεστούμε, υπό κάποιες όμως βασικές προϋποθέσεις:

  • Ότι δεν θα θυματοποιηθούν οι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί που ήδη εργάζονται εδώ και χρόνια στα σχολεία μας και στους οποίους η πολιτεία έχει επενδύσει πολλά σε χρήματα, εμπειρίες, δεξιότητες και γνώσεις
  • Ότι θα υπάρξει μια ικανοποιητική μεταβατική περίοδος για να μη θυματοποιηθούν από τη μια μέρα στην άλλη, εκατοντάδες άνθρωποι που περιμένουν στον υφιστάμενο κατάλογο για πολλά χρόνια
  • Ότι θα διασφαλιστεί με το νέο σύστημα πλήρης αξιοκρατία

Το ΥΠΠΟ ισχυρίζεται ότι με την πρόταση του ουσιαστικά διασφαλίζονται οι συμβασιούχοι και άλλοι υφιστάμενοι εκπαιδευτικοί. Δύο τινά μπορούν να ισχύουν:

  1. Αν όντως διασφαλίζονται, το κράτος θα κάνει μια πολυέξοδη διαδικασία και θα υποβάλει χιλιάδες ενδιαφερόμενους σε μια αχρείαστη και δαπανηρή διαδικασία για να επιλεγούν ουσιαστικά οι υφιστάμενοι εκπαιδευτικοί
  2. Αν δεν διασφαλίζονται, τότε θα υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούν στο δρόμο άνθρωποι που εργάζονται και προσφέρουν στα σχολεία 5, 10 ή και 15 χρόνια.

Επειδή πραγματικά πιστεύουμε στην ανάγκη αλλαγών στο υφιστάμενο σύστημα, πιστεύουμε ότι εάν το ΥΠΠΟ θέλει όντως να είναι αποτελεσματικό θα πρέπει να προτείνει φόρμουλα διασφάλισης των συμβασιούχων, εκτάκτων και άλλων κατηγοριών εκπαιδευτικών, να γίνει ένας μακροπρόθεσμος προγραμματισμός με μεταβατικές περιόδους και σε πλαίσιο συναντίληψης και κοινωνικής συναίνεσης να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές.

Προτάσεις για νέο σύστημα αξιολόγησης και επιμόρφωσης εκπαιδευτικών

Οι εισηγήσεις του ΥΠΠΟ δεν αποτελούν ολοκληρωμένες  προτάσεις, αλλά βασικές κατευθύνσεις. Πιστεύουμε ότι αυτή η προσέγγιση θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στο διάλογο, αφού υπάρχουν σημαντικά κενά. Υπενθυμίζουμε ότι παλαιότερα εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν εισήλθαν σε διάλογο γιατί στην πρόταση του τότε Υπουργού δεν υπήρχε κοστολόγηση των μέτρων, πόσο μάλλον τώρα που είναι γενικές κατευθύνσεις, οι πολυαναμενόμενες προτάσεις. Για την ουσία του περιεχομένου θα επανέλθουμε εκτενώς.

 

19/11/2014

PREV

Σοβαρά ελλείμματα διαφάνειας και χρηστής διοίκησης σε σχέση με το συμβόλαιο της κας Γιωρκάτζη

NEXT

Αντί να διαστρεβλώνει και να ενεργεί προσβλητικά ας προβληματιστεί η κα Θεοχάρους