Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Το όπλο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πέταξε στα σκουπίδια, του Γιάννου Λαμάρη

Το όπλο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πέταξε στα σκουπίδια, του Γιάννου Λαμάρη

GlamarisΑν ένα πρόεδρο και μια κυβέρνηση διακατέχει η ειλικρίνεια στα λόγια και στα έργα, θεωρώ πως το να συνταχθεί η κοινωνία και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων και του Κοινοβουλίου μαζί τους, είναι ένα ισχυρό όπλο έναντι οποιουδήποτε, ακόμη και δανειστή όπως η Τρόικα.

Αν η ανησυχία της κυβέρνησης είναι η οικονομία, και όχι μόνο οι τράπεζες, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και η κοινωνική και πολιτική ηρεμία σε μια περίοδο τραπεζικών και οικονομικών κρίσεων, τι άλλο θέλει; Μόνη της, μαζί με την Τρόικα συνομολόγησε το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, που η φιλοσοφία του οδηγούσε σε μαζικές εκποιήσεις περιουσιών με ισοπεδωτικό τρόπο, χωρίς καμία διάκριση ανάμεσα στους οφειλέτες ή το ακίνητο.

Ως ΑΚΕΛ, μαζί με όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις, πλην του κυβερνητικού κόμματος ΔΗΣΥ, προειδοποιήσαμε ότι με αυτά που προνοούσε το νομοσχέδιο, το αποτέλεσμα θα ήταν οι μαζικές εκποιήσεις περιουσιών εκείνων των ομάδων του πληθυσμού που έχουν ήδη δεχθεί βαρύ πλήγμα από την τραπεζική οικονομική κρίση και την εφαρμογή των προνοιών του μνημονίου που υπόγραψε η κυβέρνηση Αναστασιάδη με το Eurogroup το Μάρτιο του 2013.

Η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει, έστω και εκ των υστέρων σε διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις, επιστράτευσε το γνωστό ανάγνωσμα «μηδενική ανοχή δανειστών σε χρόνο και αλλαγές», καθώς και με απειλές και εκβιασμούς των συνήθων εμπειρογνωμόνων και ειδικών του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας και του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Αλήθεια, τι επιτυχία; Με το που μίλησαν οι ειδικοί για την οικονομία, έφυγαν 60εκ καταθέσεις σε μία μόνο ημέρα από τις τράπεζες. Τέτοιους φίλους να έχεις, τι θέλεις τους εχθρούς;

Ότι δεν έκανε η κυβέρνηση, το έκαναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή. Νοιώθουμε περήφανοι ως ΑΚΕΛ, γιατί πρωτοστατήσαμε, όχι μόνο τώρα, αλλά από πολύ πιο πριν, όταν αντιληφθήκαμε τι ετοιμαζόταν. Καταθέσαμε από τα τέλη του 2012 πρόταση νόμου, από κοινού στην πορεία με την ΕΔΕΚ για προστασία της κύριας κατοικίας και του μικρού επαγγελματικού υποστατικού, με δάνειο 350.000 ευρώ. Προχωρήσαμε σε αλλαγές που βελτίωσαν τη φιλοσοφία του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, δημιουργώντας ένα ισχυρό δίκτυ προστασίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.  Η υιοθέτηση τους, όπως και από δικής μας πλευράς, προτάσεων νόμου άλλων πολιτικών δυνάμεων είχε ως αποτέλεσμα την υπερψήφιση τους από την πλειοψηφία των κομμάτων της Βουλής, γεγονός που οδήγησε ακόμη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μια μέρα μετά να ευχαριστήσει τα κόμματα.( Κυριακή 07/09/2014: «Η ενότητα και η συνεργασία να είναι ο φάρος μας για την αντιμετώπιση των πολύμορφων δυσκολιών που συναντούμε στο δρόμο μας. Οι χθεσινές αποφάσεις της Βουλής ακριβώς αυτό αποδεικνύουν. Εκεί που υπήρξε υπευθυνότητα, εκεί που υπήρξε συλλογικότητα υπήρξε και απάντηση στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Θέλω θερμά να ευχαριστήσω τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την υπεύθυνη στάση»)

Τι πράξαμε τα κόμματα; Το αυτονόητο. Αναγκάσαμε τη Τρόικα να υποχωρήσει, δίνοντας και χρόνο και περιθώριο αλλαγών, τις οποίες και η ίδια έκανε αποδεκτές. Δεν παραδοθήκαμε, όπως συνηθίζει να πράττει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση του. Αυτό όμως το ισχυρό όπλο, αυτή την ισχυρή πολιτική απόφαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την έριξε στα σκουπίδια, κάνοντας αναφορά πρώτα στο Ανώτατο Δικαστήριο και δυο μέρες μετά αναπομπή των υπόλοιπων προτάσεων νόμου στη Βουλή. Μας ανακοίνωσε μάλιστα ότι επέλεξε την οδό της Αναφοράς στο Ανώτατο για αποφυγή συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων μαζί με τα κόμματα, θέτοντας πάνω από όλα το δημόσιο συμφέρον, το καλό της κοινωνίας και της οικονομίας. Εμείς λέμε ότι η αποφυγή αυτή, ακόμη και τώρα είναι αποφυγή συνεργασίας και διαλόγου με τα κόμματα. Προς τι τότε η αναπομπή δυο μέρες μετά των υπόλοιπων προτάσεων νόμου; Η σύγκρουση με τα κόμματα, όπως προφασίστηκε στην πρώτη του απόφαση για Αναφορά των προτάσεων νόμου στο Ανώτατο, τι έγινε τώρα;

Πέρα από τα ισχυρά όπλα που δίνει η ίδια η κοινωνία, καθώς και τα κόμματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα οποία δεν αξιοποιεί στην διαπραγμάτευση του με τους δανειστές, αντί αυτού τα χάνει μέσα από τα χέρια του, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο χάνει και την ψυχραιμία και ανοχή των πράξεων του. Κύπρος, Αλοίμονο σου !!!

Γιάννος Λαμάρης

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

PREV

Εκποιεί… εαυτόν ο Αναστασιάδης, του Γιάγκου Σωκράτους

NEXT

Το πραγματικό δίλημμα, του Στέφανου Στεφάνου