Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Το Υπουργείο Παιδείας υπονομεύει την προοπτική εφαρμογής ενός ανθρωποκεντρικού, δημοκρατικού συστήματος στην εκπαίδευση

Το Υπουργείο Παιδείας υπονομεύει την προοπτική εφαρμογής ενός ανθρωποκεντρικού, δημοκρατικού συστήματος στην εκπαίδευση

 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΝΤΡΕΑ ΚΑΥΚΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΩΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Με την πρόταση του το Υπουργείο Παιδείας για τα Νέα Ωρολόγια Προγράμματα ουσιαστικά υπονομεύει την προοπτική εφαρμογής ενός ανθρωποκεντρικού, δημοκρατικού συστήματος στην εκπαίδευση και το αντικαθιστά με ένα μονοσήμαντο σύστημα μεταφοράς και απόκτησης γνώσεων.

Με αυτό τον τρόπο το Υπουργείο Παιδείας αποδυναμώνει κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού συστήματος που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και απαιτήσεις της κοινωνίας του σήμερα, αλλαγή που άπαντες έχουμε υπογραμμίσει ότι είναι επιβεβλημένη αφού είναι γενική διαπίστωση πως ο θεσμός του ενιαίου λυκείου όπως εφαρμόζεται έχει κλείσει τον κύκλο του.

Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για τα Νέα Ωρολόγια Προγράμματα ενισχύει  τον εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης, τον υλοκεντρισμό και κατ’ επέκταση την παραπαιδεία σε βάρος της πολύπλευρης μάθησης. Η προσέγγιση του Υπουργείου  να παραμένει προσκολλημένο στη στεγνή εξειδίκευση από την ηλικία των 15 χρόνων, αλλά ταυτόχρονα και η εμμονή του σε επιλογές μαθημάτων που μόνο μπροστά δεν παίρνουν τα πράγματα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Συνολικά οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι προτάσεις λιτότητας αφού έχουν ως βασικό κριτήριο τη μη αύξηση του κόστους, ενώ την ίδια ώρα απουσιάζει η σύνδεση των αλλαγών που προωθούνται, γεγονός που δεν βοηθά να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός  ο οποίος θα στηρίζει ουσιαστικά το εκπαιδευτικό σύστημα.

 Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, λαμβάνοντας υπόψη και τις απόψεις που έχουν κατατεθεί στη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Παιδείας, να αποσύρει την πρόταση που έχει καταθέσει και να μπει σε ένα ουσιαστικό διάλογο στη βάση της πρότασης του 2012, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης.

07/04/2015

PREV

11ημερη εκδρομή ΑΚΕΛ στην Κούβα

NEXT

Αντίστασή στην TTIP