Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Το Υπουργείο Εμπορίου να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή των εισηγήσεων του Γενικού Ελεγκτή

Το Υπουργείο Εμπορίου να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή των εισηγήσεων του Γενικού Ελεγκτή

Δήλωση Βουλευτή ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις Κώστα Κώστα

αναφορικά με τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων

Δυστυχώς σε λιγότερο από μια βδομάδα οι εταιρείες πετρελαιοειδών προχωρούν για δεύτερη φορά σε αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Ως ΑΚΕΛ διερωτόμαστε πώς είναι δυνατό όταν η τιμή του πετρελαίου μειώνεται διεθνώς, οι τιμές στην Κύπρο να μειώνονται ελάχιστα, με καθυστέρηση και κατόπιν μεγάλων πιέσεων από το κοινωνικό σύνολο, ενώ όταν η τιμή αυξάνεται διεθνώς, οι εταιρείες πετρελαιοειδών στην Κύπρο αυξάνουν άμεσα τις τιμές τους. Είναι γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι ανέβηκε τις τελευταίες μέρες στα 61 δολάρια, πότε όμως πρόλαβαν οι εταιρείες να κάνουν τις παραγγελίες τους για τα νέα φορτία, πότε πρόλαβαν τα φορτία με πλοία να καταφθάσουν στην Κύπρο και πότε παραλήφθηκαν τα φορτία αυτά ώστε να μπει άμεσα η αύξηση;

Σημειώνουμε ότι κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας τον περασμένο Οκτώβριο, ο αρμόδιος Υπουργός, ο οποίος είχε τονίσει ότι υπάρχει πρόβλημα λόγω απουσίας ανταγωνισμού, αναφέρθηκε σε μέτρα που θα περιόριζαν το φαινόμενο και τα οποία θα έμπαιναν άμεσα σε εφαρμογή. Δυστυχώς, σχεδόν τέσσερεις μήνες μετά δε βλέπουμε κανένα μέτρο από αυτά να εφαρμόζεται και η κατάσταση παραμένει η ίδια σε βάρος του καταναλωτή.

Σημειώνουμε παράλληλα, ότι η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας που αφορά στις τιμές των πετρελαιοειδών, η οποία παρουσιάστηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας την περασμένη βδομάδα, επιβεβαιώνει, ενισχύει και επαληθεύει πλήρως τις ανησυχίες μας για αισχροκέρδεια αλλά παράλληλα φανερώνει και τις αδυναμίες του αρμόδιου Υπουργείου να εφαρμόσει τη νομοθεσία. Όπως διαπιστώνεται στην Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2013, οι αδυναμίες και τα κενά που συνεχίζουν να παρατηρούνται είναι τέτοια που εξακολουθούν να μην επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, κατά πόσο το ύψος των τιμών στις οποίες διατίθενται τα πετρελαιοειδή στην αγορά είναι ή όχι σε υπερβολικά πιο ψηλό επίπεδο από ότι δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες. Επισημαίνουμε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία παρατηρεί ότι δέκα χρόνια μετά την ψήφιση της νομοθεσίας για φιλελευθεροποίηση των τιμών και ενώ ενδεχομένως να υπάρχει η εντύπωση στους καταναλωτές ότι διεξάγεται ικανοποιητικός έλεγχος των τιμών, ουσιαστικά ο έλεγχος αυτός που απαιτείται δε διεξάγεται.

Ως ΑΚΕΛ,  καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην υιοθέτηση και εφαρμογή των εισηγήσεων του Γενικού Ελεγκτή οι οποίες θα βελτιώσουν σημαντικά τη διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου των τιμών των πετρελαιοειδών. Επίσης, καλούμε την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού να επισπεύσει τη διεξαγωγή της αυτεπάγγελτης έρευνας για τις τιμές των καυσίμων τα αποτελέσματα της οποίας θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν. Παράλληλα, επισημαίνουμε την ανάγκη που υπάρχει οι αρμόδιοι κρατικοί μηχανισμοί να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους που διεξάγουν και τα εξαγγελθέντα από τον Υπουργό μέτρα να τεθούν το συντομότερο δυνατό σε εφαρμογή.

18 Φεβρουαρίου 2015

 

 

PREV

Η κυβέρνηση να εκφράσει αντίθεση στην πολιτική κυρώσεων

NEXT

Δεν θα αποδεχτούμε κουκούλωμα του θέματος