Το πραγματικό δίλημμα, του Στέφανου Στεφάνου
«Ή περνά το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ή δεν παίρνουμε τη δόση και διακόπτεται το πρόγραμμα». Αυτό επαναλαμβάνουν καθημερινά οι κυβερνώντες, συνεχίζοντας την πολιτική των εκβιασμών σε βάρος της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας.
Το πραγματικό δίλημμα όμως δεν είναι αυτό που προσπαθούν να επιβάλουν οι κυβερνώντες. Το πραγματικό δίλημμα είναι αν με το νόμο για τις εκποιήσεις θα προστατεύονται οι ομάδες του πληθυσμού και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, που ενώ προηγουμένως ήταν συνεπείς με την εξυπηρέτηση των δανείων τους, σήμερα δεν μπορούν γιατί έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.
Το πραγματικό δίλημμα είναι αν ο νόμος για τις εκποιήσεις θα απαγορεύει τη μαζική εκποίηση περιουσιών με διαδικασίες εξπρές.
Το πραγματικό δίλημμα είναι αν ο νόμος θα βάζει φραγμούς στην αυθαιρεσία των τραπεζών για να προστατεύεται ο οφειλέτης, ο οποίος υποφέρει από τις υπερχρεώσεις που αυτές επιβάλλουν.
Το πραγματικό δίλημμα είναι αν ο νόμος για τις εκποιήσεις θα προστατεύει τη χώρα από τη μαζική πώληση εθνικού πλούτου σε ξένα επενδυτικά ταμεία, τα οποία σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία που υπάρχει, συμπεριφέρονται με κοινωνική αναλγησία γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η κερδοσκοπία.
Το πραγματικό δίλημμα είναι αν με το νόμο για τις εκποιήσεις θα προστατεύσουμε την οικονομία ή αν θα τη βάλουμε ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση, με την κατάρρευση των τιμών των ακινήτων, την εκτόξευση του αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη μαζική φτώχεια και την αδυναμία των τραπεζών να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.
Το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση συμφώνησε με την Τρόικα δεν απαντά ικανοποιητικά σ’ αυτά τα κρίσιμα διλήμματα. Δεν επιλύει τα προβλήματα, αλλά τα οξύνει. Είναι γι’ αυτό που το ΑΚΕΛ πήρε πρωτοβουλία για να αλλάξει ριζικά τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου προς την κατεύθυνση της προστασίας της κοινωνίας και της οικονομίας. Αυτή η πρωτοβουλία κατέληξε στη δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας με την επίτευξη τροπολογιών στο βασικό νομοσχέδιο και την έγκριση σειράς νόμων που το συνοδεύουν.
Αντί η κυβέρνηση να συστρατευτεί με την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων και την κοινωνία, αντί να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, αποφάσισε ξανά να συμπορευθεί με την Τρόικα. Η οποία τώρα επικαλείται τη συμφωνία με την κυπριακή κυβέρνηση για να επιμένει στην έγκρισή της. Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν πολύ αποκαλυπτικός: «Οι αποφάσεις της Βουλής δεν συνάδουν με τα συμφωνηθέντα».
Δεν φτάνει που οι κυβερνώντες δεν διαβουλεύτηκαν με τις πολιτικές δυνάμεις πριν συμφωνήσουν με την Τρόικα, εγκλώβισαν τελικά την Κύπρο. Παρότι είναι δύσκολο για κάποιο να το πιστέψει, όλοι οι χειρισμοί της κυβέρνησης οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ίσως αυτός να ήταν τελικά ο στόχος.