Home  |  Βουλή   |  Το ΑΚΕΛ συνεχίζει τις προσπάθειες για στήριξη εργαζομένων και ΜμΕ

Το ΑΚΕΛ συνεχίζει τις προσπάθειες για στήριξη εργαζομένων και ΜμΕ

Γραπτή Δήλωση Αντρέα Φακοντή, Προέδρου της Κ.Ε. Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Εντός των επόμενων ημερών θα καταβληθούν τα ποσά που αφορούν στην πρώτη περίοδο για όσους εργοδοτούμενους προσλήφθηκαν τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2020.

Ταυτόχρονα, ολοκληρώνεται και η δεύτερη φάση της εφαρμογής των ειδικών σχεδίων για στήριξη των μισθωτών, αυτοεργοδοτουμένων και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του ιού COVID-19. Εκκρεμεί η καταβολή επιδομάτων μόνο για ένα πολύ μικρό αριθμό αιτήσεων, τα οποία θα καταβληθούν εντός των επόμενων ημερών.

Για όσους δεν υπέβαλαν τις σχετικές αιτήσεις για τη δεύτερη περίοδο εντός της καθορισμένης προθεσμίας, η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων θα ανοίξει εκ νέου από τις 28/5/2020 μέχρι και τις 30/5/2020.

Όσον αφορά στην τρίτη περίοδο (13/5/2020 – 12/6/2020) αναμένεται ότι η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει την 1 Ιουνίου.

Τέλος, αναφορικά με την περίοδο από τις 13 Ιουνίου μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου έχει ήδη ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος για περαιτέρω κρατική στήριξη των επιχειρήσεων αναλόγως και της μείωσης του κύκλου εργασιών τους.

Ως ΑΚΕΛ ζητήσαμε όπως:

  1. Επεκταθεί η περίοδος στήριξης των εργοδοτουμένων και κατ΄ επέκταση των επιχειρήσεων και μετά τον Οκτώβρη.
  2. Δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις, όπως π.χ. περίπτερα, φαρμακεία και mini market, οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν επηρεαστεί δραματικά λόγω του ότι βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές και ο κύκλος εργασιών τους εξαρτάται πλήρως από τον τουρισμό, να ενταχθούν στα ειδικά σχέδια.
  3. Επεκταθεί η στήριξη των ανέργων που ολοκληρώνουν το ανεργιακό τους επίδομα. Ειδικότερα, όσοι εργάζονται σε συγκεκριμένους τομείς, όπως ο τουριστικός ο οποίος δύσκολα θα ανακάμψει, θα πρέπει να μεταφερθούν στα ειδικά σχέδια ώστε να λαμβάνουν τουλάχιστον το 60% του μισθού τους και όχι το ελάχιστο ποσό των €360 που αποφασίστηκε.
  4. Ξεκινήσουν οι επιθεωρήσεις στους χώρους εργασίας για σωστή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, ώστε να αποφευχθούν μειώσεις μισθών, τυχόν εξαναγκασμοί σε παραιτήσεις και απολύσεις εργαζομένων.

27/5/2020

PREV

Δήλωση Άριστου Δαμιανού για τα εργασιακά δικαιώματα αστυνομικών, πυροσβεστών και ειδικών αστυνομικών

NEXT

Κύριε Υπουργέ αποτύχατε!