“Το ΑΚΕΛ θα συνεισφέρει με συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση του νόμου για το ασυμβίβαστο”
Δηλώσεις Ειρήνης Χαραλαμπίδου, μετά το πέρας της συνεδρίας της Κ.Ε Θεσμών
Τέθηκαν σήμερα ενώπιον μας το τροποποιητικό νομοσχέδιο και οι προτεινόμενοι κανονισμοί για το ασυμβίβαστο που αφορούν -κυρίως- στη διαδικασία και τον τρόπο έκδοσης πορίσματος από την Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβιβάστου.
Εκ πρώτης όψεως έχουμε συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου, όπως για παράδειγμα την εξαίρεση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του Εφόρου Εταιρειών από τις πρόνοιες της νομοθεσίας.
Έχουμε εντοπίσει και μία άλλη συγκεκριμένη αδυναμία, η οποία και θα πρέπει να διορθωθεί. Όταν καταγγέλλεται ένας αξιωματούχος, η συνέχιση της εξέτασης της υπόθεσης που τον αφορά θα πρέπει να γίνεται στη βάση των δεδομένων και των περιουσιακών στοιχείων που είχε κατά τη στιγμή της καταγγελίας. Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι, αν ο κάθε αξιωματούχος μετά που καταγγέλλεται πάει και μεταβιβάζει μετοχές ή άλλη περιουσία σε παιδιά και άλλους συγγενείς για να αποφύγει ένα καταγγελτικό πόρισμα, υπάρχει θέμα. Ως εκ τούτου, το πόρισμα θα πρέπει να εξάγεται στη βάση των περιουσιακών δεδομένων που είχε τη στιγμή που έγινε η καταγγελία στην Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβιβάστου. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε ως ΑΚΕΛ με συγκεκριμένες προτάσεις και τροπολογίες.
Να πω, επίσης, ότι με πρόταση νόμου που προώθησε το ΑΚΕΛ, και σε αυτό δικαιωθήκαμε από το Ανώτατο Δικαστήριο, δεν επιτρέπεται πλέον σε πολιτειακούς αξιωματούχους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους (λογιστικές, συμβουλευτικές ή άλλες), με τρόπο που να δημιουργούν ασυμβίβαστο και σύγκρουση συμφερόντων.
Ωστόσο, θα πρέπει να παρατηρήσω το εξής. Έχουμε υποχρέωση ως Κοινοβούλιο να προστατεύσουμε και τους πολιτειακούς αξιωματούχους αυτού του κράτους από την ισοπέδωση και τη γενίκευση των καταγγελιών. Ναι, υπήρξαν συνάδελφοί μας που έκαναν κατάχρηση της θέσης τους στο παρελθόν και σε κοινοβουλευτικές επιτροπές -υπάρχουν και σχετικές αποφάσεις δικαστηρίου για αυτό- υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα πελατών τους. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό. Γι’ αυτό και εισήγηση δική μας είναι όπως δεν περιοριστούμε σε βελτιώσεις μόνο στο νόμο για το ασυμβίβαστο. Να γίνουν, βέβαια, πρώτα ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά είναι και η σύγκρουση συμφερόντων που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
10 Μαΐου 2017