Home  |  Βουλή   |  Το ΑΚΕΛ για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

Το ΑΚΕΛ για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

Δηλώσεις Κώστα Κώστα βουλευτή ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις, μετά την εξέταση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Ενέργειάς, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών

 

emporiou

Ως ΑΚΕΛ, πολλές φορές στο παρελθόν τονίσαμε ότι, η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Κύπρο επί προηγούμενης διακυβέρνησης, έδωσε την ελπίδα στο λαό μας, για έξοδο από τα αδιέξοδα που μας οδήγησαν οι πολιτικές λιτότητας.

Τονίσαμε για μια ακόμα φορά στον Υπουργό Ενέργειας σήμερα, ότι αν ακολουθείτο από την Κυβέρνηση ο οδικός χάρτης της ΡΑΕΚ και της προηγούμενης Κυβέρνησης, τότε στα τέλη του 2015, θα ήμασταν έτοιμοι για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη δημιουργία του τερματικού υγροποίησης, το οποίο είναι η λύση για την Κύπρο και το Ισραήλ αλλά πιθανώς και άλλων γειτονικών χωρών, για εξαγωγή φυσικού αερίου.

Ως Κύπρος ξεμείναμε χωρίς καμία γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ η κυβέρνηση έχει αναστείλει και μεταθέσει σχεδόν όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις των εταιρειών, έχει εγκαταλείψει όλους τους σχεδιασμούς και διαλύσει όλες τις δομές που έχει παραλάβει. Η ΔΕΦΑ παραμένει ακέφαλη, με αποτέλεσμα να καθυστέρει ακόμα περισσότερο η εισαγωγή φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, ενώ πρόσφατα γίναμε μάρτυρες ασυνεννοησίας και προχειρότητας, με την υπογραφή των συμβολαίων για ενοικίαση χώρων στο Νέο Λιμάνι Λ/σου, με αποτέλεσμα να έχουμε πιθανώς και νέα καθυστέρηση στην έναρξη γεωτρήσεων από την εταιρείαTOTAL.

Σημειώσαμε παράλληλα, την καθυστέρηση πέραν των 3 ετών που παρατηρείται στην ολοκλήρωση των Κανόνων της νέας ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού η οποία θα αποβεί προς όφελος των καταναλωτών. Με την ευκαιρία αυτή, καλέσαμε ξανά τον Υπουργό, να αφήσει την ΑΗΚ να εφαρμόσει το λειτουργικό και λογιστικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της κάτω από τις οδηγίες της ΡΑΕΚ, παραμένοντας ως ένας οργανισμός δημοσίου δικαίου, καθετοποιημένος, σωστά λειτουργικά και λογιστικά διαχωρισμένος, αυστηρά ρυθμιζόμενος, με στόχο την ασφάλεια εφοδιασμού και την όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και τον υγιή ανταγωνισμό στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και όχι να παραδοθεί σε ιδιωτικά μονοπώλια.

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση από μέρους του Υπουργείου, είχαμε επίσης και στην κατάθεση πρότασης για αντιμετώπιση του προβλήματος βιωσιμότητας του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ, κάτι για το οποίο ως Κόμμα προειδοποιούσαμε για 2 χρόνια, με αποτέλεσμα σήμερα το Ταμείο να παρουσιάζει τεράστιο έλλειμμα. Και βέβαια, ακόμα αναμένουμε να κατατεθεί στη Βουλή, ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός για τις ΑΠΕ.

Για τις ψηλές τιμές των καυσίμων, τονίσαμε για μια ακόμα φορά στον Υπουργό ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί, δεν επιλύουν το πρόβλημα και ότι χρειάζεται η λήψη δραστικών μέτρων, τα οποία αναφέρονται στη σχετική μελέτη του Υπουργείου, όπως η ενίσχυση του ανταγωνισμού, για να κτυπηθεί η αισχροκέρδεια και να προστατεύσει επιτέλους η Κυβέρνηση τους πολίτες.

Για τον Τουρισμό, τονίσαμε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάσουμε από τα θετικά αποτελέσματα της τελευταίας χρονιάς αλλά να συνεχίσουμε την προσπάθεια επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας.

Όσον αφορά την απόφαση της Κυβέρνησης για δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού, τονίσαμε για μια ακόμα φορά ότι ο ΚΟΤ, ο οποίος είχε σημαντική συμβολή στα αποτελέσματα των τελευταίων 2 χρόνων, πρέπει να αναδιοργανωθεί για να λύσει τα προβλήματα του και όχι να κλείσει όπως προνοεί το σχετικό νομοσχέδιο, με πιθανό αποτέλεσμα, τα κονδύλια για τη διαφήμιση αλλά και ο έλεγχος της ποιότητας του τουριστικού μας προϊόντος να περάσουν από το δημόσιο, στα χέρια ιδιωτών.

Κάναμε αναφορά επίσης:

  • Στις πολύ σοβαρές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην κατάθεση στη Βουλή εναρμονιστικών νομοσχεδίων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε ως Δημοκρατία με βαρύτατο πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
  • Στη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέταση των αιτήσεων των πολιτών για τα διάφορα σχέδια τα οποία συγχρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρων, λόγω πολύπλοκων και γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά και έλλειψης προσωπικού.
  • Στο ότι εξακολουθεί να παραμένει ως Φορέας Υλοποίησης των διαφόρων σχεδίων ενίσχυσης των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τα δάνεια που παίρνει το Κράτος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ο τραπεζικός τομέας και όχι το Κράτος όπως πολλές φορές ζήτησε στο παρελθόν ομοφώνα η Επιτροπή Εμπορίου.
  • Στην ανάγκη σωστής στελέχωσης της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.
  • Στο ότι , ενώ η Κυβέρνηση ζητά ξένες επενδύσεις που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας, η μονοθυριδική πρόσβαση (one shop stop) είναι αποδυναμωμένη  και η λειτουργιά του Ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων ως η νέα μονοθυριδική πρόσβαση, καθυστερεί αδικαιολόγητα.
  • Στα πολύ σοβαρά προβλήματα ασφάλειας που παρατηρούνται στις Βιομηχανικές Περιοχές με την έλλειψη υποδομών πυρόσβεσης και αντιπυρικών λωρίδων.

14 Νοεμβρίου 2016

PREV

Απάντηση του ΥΠΕΞ, σε ερώτηση της κ. Χαραλαμπίδου, αναφορικά με την απόσπαση λειτουργού του Υπ. Παιδείας στη ΜΑΕΕ

NEXT

Απάντηση ΥΠ.ΕΣ για τη βελτίωση δρόμου του Συνοικισμού Αυτοστέγασης Γ στο Καντού