Home  |  Βουλή   |  Το ΑΚΕΛ για την κατάργηση του Ταμείου Λαχείου Πρόνοιας

Το ΑΚΕΛ για την κατάργηση του Ταμείου Λαχείου Πρόνοιας

Δήλωση Αντρέα Φακοντή, Προέδρου της Κ.Ε. Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Από το 2014 η κυβέρνηση κατάθεσε νομοσχέδιο και κανονισμούς για κατάργηση του Ταμείου Λαχείου Πρόνοιας, το οποίο στηρίζει οικονομικά τα ΑμεΑ. Παρόλο που το Ταμείο ιδρύθηκε με σκοπό να έχει τα κύρια έσοδα του από την κυκλοφορία λαχείου, από το 1997 δεν εκδίδεται λαχείο, αλλά παραχωρείται από το Υπουργείο Οικονομικών ετήσια κρατική χορηγία ύψους €136,700.

Έχουμε όντως διαπιστώσει ότι είναι σκόπιμο να καταργηθεί το Ταμείο Λαχείου Πρόνοιας γιατί δεν υφίσταται πλέον ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκε. Έχουμε, όμως, διαπιστώσει και την ανάγκη  διατήρησης ενός Ταμείου το οποίο να εξυπηρετεί τις ανάγκες του αναπηρικού κινήματος, το οποίο να διοικείται από Συμβουλευτική Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχει οπωσδήποτε και το αναπηρικό κίνημα, ως ισχύει και σήμερα και ως προνοεί η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ.

Ως εκ τούτου, μετά από εισήγηση του ΑΚΕΛ, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας ομόφωνα αποφάσισαν την ετοιμασία και προώθηση για ψήφιση πρότασης νόμου με την οποία θα διασφαλιστεί η συνέχιση της ενίσχυσης του Ταμείου Ειδικών Αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό με το ανάλογο ποσό, ακόμα και αν το Λαχείο Πρόνοιας πάψει να λειτουργεί ή καταργηθεί.

Με αυτό τον τρόπο καταργείται μεν το Ταμείο Λαχείου Πρόνοιας, αλλά η ενίσχυση του Ταμείου Ειδικών Αναγκών με ποσό τουλάχιστον €136,700 θα συνεχίσει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Σήμερα διαφάνηκε ότι το Υπουργείο Εργασίας διαφωνεί με την πρόταση νόμου όπως, επίσης και ο ΔΗΣΥ.

Για το ΑΚΕΛ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Με την πρόταση νόμου ζητούμε τη συνέχιση της καταβολής των €136,700 στο Ειδικό ταμείο προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και στους δυσπραγούντες συμπατριώτες μας όπως έπρατταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μέσω του Ταμείου Λαχείου Πρόνοιας, ώστε να είναι θεσμοθετημένη η διαδικασία και να έχουν άποψη οι οργανώσεις των ΑμεΑ για τον τρόπο διανομής των χρημάτων.

26 Σεπτεμβρίου 2017

PREV

"Η κυβέρνηση αρνείται να ασχοληθεί με τα προβλήματα των Λαϊκών Αγορών"

NEXT

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του