Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Το ΑΚΕΛ αποχαιρετά τον Παπαλάζαρο

Το ΑΚΕΛ αποχαιρετά τον Παπαλάζαρο

Το ΑΚΕΛ αποχαιρετά τον ιερέα Παπαλάζαρο που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 92 χρόνων. Ο Παπαλάζαρος υπήρξε μορφή σύμβολο για την Ιστορία και το λαό της Κύπρου, για την Αριστερά και τη Δημοκρατία.

Άνθρωπος βγαλμένος από τα σπλάχνα του λαού και της φτωχολογιάς, πατέρας εννιά παιδιών, δεμένος με την Κύπρο και τη γενέτειρά του Χολέτρια της Πάφου. Αγωνιστής της δημοκρατικής αντίστασης και στόχος του εοκαβήτικου φασισμού στα πέτρινα χρόνια της κυπριακής Ιστορίας. Πατέρας δύο ηρώων της Κύπρου, του Κυριάκου Παπαλαζάρου που δολοφονήθηκε τον Ιούλη του 1973 από μέλος της ΕΟΚΑ Β΄ μέσα στη Μητρόπολη Πάφου και του Σωτήρη, ο οποίος σκοτώθηκε μαχόμενος ενάντια στην τουρκική εισβολή τον Ιούλη του 1974.

Ο Παπαλάζαρος προσωποποίησε το δράμα της κυπριακής τραγωδίας, τον πόνο του λαού μας από την προδοσία του δίδυμου εγκλήματος. Έγινε ζωντανή και διαρκής υπενθύμιση του αδικαίωτου αιτήματος να τιμωρηθούν οι ένοχοι της προδοσίας του 1974. Αντιστάθηκε στην παραχάραξη της κυπριακής Ιστορίας και στην αποενοχοποίηση του πραξικοπήματος, καλώντας τους ένοχους να μετανοήσουν. Τίμησε την ιεροσύνη και τα ράσα του, με τη στάση ζωής, το ήθος, την πραότητά του. Ως ιερέας και ως αγωνιστής της κυπριακής Αριστεράς, ο Παπαλάζαρος ένωσε στο λόγο, στη ζωή και στη σκέψη του τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας, της αλληλεγγύης και της αγάπης για τον άνθρωπο.

Ο Παπαλάζαρος βρίσκεται τώρα μαζί με τα δολοφονημένα του παιδιά, Κυριάκο και Σωτήρη, και τη σεβαστή πρεσβυτέρα Αγαθονίκη που έφυγε από τη ζωή πριν δύο χρόνια. Ταυτόχρονα, ο Παπαλάζαρος βρίσκεται πλέον στο βάθρο των ηρωικών μορφών της κυπριακής Ιστορίας, στους σεμνούς αγνούς υπηρέτες του λαού, των αγώνων και των δικαίων του. Η ιερή μορφή του Παπαλάζαρου είχε και θα έχει μια ξεχωριστή θέση, μια θέση απέραντου σεβασμού και τιμής, στην Ιστορία του ΑΚΕΛ και στη συνείδηση των ΑΚΕΛιστών.

Το ΑΚΕΛ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά και όλους τους συγγενείς του Παπαλάζαρου.

Σύσσωμη η ηγεσία του Κόμματος θα παρευρεθεί στην κηδεία του Παπαλάζαρου και ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Άντρος Κυπριανού, θα εκφωνήσει επικήδειο.

06/07/2020

PREV

Fake news από ΕΛΚ και ΔΗΣΥ

NEXT

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού μετά τη συνάντηση με τον Γενικό Ελεγκτή