Home  |  Βουλή   |  Τοποθέτηση ΑΚΕΛ για το Εθνικό Σχέδιο «Εγγύηση για τη Νεολαία»

Τοποθέτηση ΑΚΕΛ για το Εθνικό Σχέδιο «Εγγύηση για τη Νεολαία»

Δήλωση Ανδρέα Φακοντή, Βουλευτή ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις

neoi-anergiaΗ ανεργία εξακολουθεί να παραμένει σε ψηλά επίπεδα, κατέχοντας την 5η χειρότερη θέση στην Ε.Ε., ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους (26,7%) και τους μακροχρόνια ανέργους. Ταυτόχρονα, στο ποσοστό της ανεργίας δεν υπολογίζονται οι πολλοί νέοι μας που μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους στο εξωτερικό δεν επιστρέφουν στην Κύπρο, οι χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν μεταναστεύσει (η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στη μετανάστευση), και οι άνεργοι που απογοητεύονται και απλά δεν αναζητούν πλέον εργασίας. Μεγάλος δε, αριθμός υποαπασχολείται ή εταιροαπασχολείται, ενώ στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία εργαζόμενων, οι φτωχοί εργαζόμενοι.

Το ΥΕΠΚΑ για την υλοποίηση της Σύστασης «Εγγύηση για τη Νεολαία», αλλά και για αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των νέων γενικότερα, ετοίμασε ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων (ΕΣΔΑΝ), στο οποίο περιλαμβάνεται και το Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή της Σύστασης «Εγγύηση για τη Νεολαία».

Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι το υπό συζήτηση Σχέδιο δεν υλοποιήθηκε αποτελεσματικά. Τα όποια μέτρα λήφθηκαν μέχρι σήμερα, δεν απάντησαν στο σημαντικό πρόβλημα της ανεργίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, και απέδειξαν ότι απλά ανακυκλώνουν την ανεργία. Χρειάζεται να γίνει μελέτη για επανασχεδιασμό των στόχων προτεραιότητας μας.

Επισημάναμε στο αρμόδιο Υπουργείο εδώ και ένα χρόνο ότι θα ήταν καλύτερα το Σχέδιο να απευθύνεται στην ηλικιακή ομάδα μέχρι 29 ετών, και όχι 24 ετών, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Κύπρο, χωρίς ωστόσο να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.

Τονίσαμε ότι συχνά τα προγράμματα κατάρτισης χρησιμοποιούνται ως όχημα από τους εργοδότες για περαιτέρω απορρύθμιση και διάβρωση των όρων απασχόλησης, καθώς και πίεσης των μισθών προς τα κάτω, γι΄ αυτό ζητήσαμε τη διενέργεια αυστηρότερων ελέγχων για να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός των νέων που παρέμειναν στην εργασία στην οποία τοποθετήθηκαν, με ποιο μισθό και με ποιους όρους εργοδότησης.

Ως ΑΚΕΛ επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι για αντιμετώπιση της κοινωνικής μάστιγας που ονομάζεται ανεργία, η κυβέρνηση θα πρέπει να στοχεύσει στη δημιουργία νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας. Ως εκ τούτου, καλούμε την κυβέρνηση στοχεύσει στην ανάπτυξη η οποία θα δημιουργεί πλούτο που να κατανέμεται στην κοινωνία, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, θα περιορίζει τη φτώχεια και θα αναβαθμίζει το κοινωνικό κράτος.

22 Νοεμβρίου 2016

PREV

Τοποθέτηση ΑΚΕΛ για τον προυπολογισμό του Υπουργείου Υγείας

NEXT

Απάντηση του ΥΠ.ΕΣ για τουρκοκυπριακές κατοικίες που ενοικιάζονται ως εξοχικές