Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Τοκογλυφικά επιτόκια για τους αγρότες

Τοκογλυφικά επιτόκια για τους αγρότες

Γραπτή δήλωση Γιαννάκη Γαβριήλ Βουλευτή ΑΚΕΛ- Αριστερά- Ν.Δ.

Είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε για ακόμη μια φορά στο τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο γεωργοκτηνοτροφικός κόσμος της Κύπρου. Η πιστωτική ασφυξία που προκάλεσαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη και οι εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, έχουν βυθίσει την αγροτική μας οικονομία στην ύφεση και τους αγρότες στην απόγνωση.

Οι επανειλημμένες δεσμεύσεις και εξαγγελίες της κυβέρνησης, ότι θα στηρίξει τον γεωργοκτηνοτροφικό κόσμο μέσα από σχέδια δανειοδότησης και άλλα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, αποδεικνύονται κενές περιεχομένου.

Δυστυχώς, επαληθεύτηκαν με τον πιο οικτρό τρόπο οι προβλέψεις μας ότι οι όροι του σχεδίου δανειοδότησης, που εξήγγειλαν με τυμπανοκρουσίες προ μερικών μηνών ο Υπουργός Γεωργίας και ο πρόεδρος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, είναι απαγορευτικοί για τον αγροτικό μας κόσμο.

Η απόγνωση όσων γεωργών δεν εγκαταλείπουν το επάγγελμα, τους οδηγεί στα χέρια ιδιωτών δανειστών με τοκογλυφικά επιτόκια για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Την ίδια στιγμή χιλιάδες γεωργοί προστίθενται στους ατελείωτους καταλόγους της ανεργίας. αδυνατώντας να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητες τους.

Ως ΑΚΕΛ επαναλαμβάνουμε μερικές από τις προτάσεις μας οι οποίες μπορούν άμεσα να δώσουν ανάσες ρευστότητας στους παραγωγούς μας σε αυτή την πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία. Επέκταση της χρήσης αφορολόγητου πετρελαίου, άμεση επιστροφή του οφειλόμενου ΦΠΑ στους γεωργούς, αύξηση του συντελεστή επιστροφής στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και επιμήκυνση στους τρεχούμενους λογαριασμούς των γεωργών σε συνδυασμό με ένα ελκυστικό σχέδιο δανειοδότησης του γεωργικού κόσμου από τον Συνεργατισμό

Η κατάσταση που επικρατεί θυμίζει άλλες ξεχασμένες εποχές άγριας εκμετάλλευσης του αγροτικού μας κόσμου. Καλούμε για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση να εξεύρει άμεσα λύσεις έστω και την υστάτη σε αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα προτού η κατάσταση της αγροτικής οικονομίας του τόπου είναι μη αναστρέψιμη. Οι συνέπειες μιας πλήρους κατάρρευσης της αγροτικής οικονομίας θα είναι ανυπολόγιστες για το σύνολο της οικονομίας και το λαό μας.

13 Οκτωβρίου 2014

PREV

Σοβαρούς κινδύνους ενέχει η εκτίμηση των κυβερνώντων για τον τρόπο αντίδρασης των "στρατηγικών μας συμμάχων"

NEXT

«Θαυμασμός» για την πορεία της κυπριακής οικονομίας!