Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Τις ίδιες συνταγές προωθούν οι κυρίαρχοι κύκλοι στην ΕΕ

Τις ίδιες συνταγές προωθούν οι κυρίαρχοι κύκλοι στην ΕΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τις ίδιες συνταγές προωθούν οι κυρίαρχοι κύκλοι στην ΕΕ

Εγκρίθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Ευρωβουλής η έκθεση για το ρόλο της Τρόικα στην Ευρωζώνη.

 Η νέα μορφή του κειμένου δεν έχει τίποτα να κάνει με την αρχική έκθεση. Μετά από συμβιβαστικές τροπολογίες των μεγάλων πολιτικών ομάδων, της Δεξιάς, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων έχουν αλλάξει όλες οι παράγραφοι του κειμένου, μετατρέποντας το σε μια αοριστολογία για τυχόν λάθη και παραλείψεις που έγιναν από την Τρόικα. Ακόμα και αντικειμενικές αναφορές της έκθεσης στις κοινωνικές επιπτώσεις των προγραμμάτων “προσαρμογής” εξαλείφθηκαν με τη συμφωνία των κυρίαρχων κύκλων. Τροπολογίες της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς που εντόπιζαν τους εκβιασμούς και προωθούσαν την πραγματική αλληλεγγύη δυστυχώς απορρίφθηκαν.

Με την έκθεση παραγνωρίζεται ο βίαιος χαρακτήρας και τρόπος λειτουργίας της Τρόικα, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ. Υποβαθμίζεται η επίθεση που δέχεται η Κύπρος, τα εργασιακά δικαιώματα, η κοινωνική πολιτική, οι μικρομεσαίοι μέσα από το Μνημόνιο που συνομολογήθηκε με την Τρόικα.

Η πρόνοια περί δημιουργίας Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, επιβεβαιώνει ότι το πρόβλημα των κυρίαρχων κύκλων δεν είναι το περιεχόμενο των αντιλαϊκών πολιτικών αλλά οι ανταγωνισμοί ΕΕ- ΔΝΤ και ο τίτλος των μηχανισμών που επιβάλλουν τις καταστροφικές για τους λαούς λύσεις.

Το ΑΚΕΛ καταγγέλλει αυτή την πολιτική συμφωνία που αναπαράγει με διαφορετικό όνομα τις ίδιες αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές της ΕΕ. Συνταγές οι οποίες οξύνουν την καπιταλιστική κρίση. Οι δυνάμεις που συναινούν με τις αποφάσεις τους στη συνέχιση και εκβάθυνση των αντιλαϊκών πολιτικών θα πρέπει να κριθούν από τους πολίτες.

26/2/2014

PREV

Το ΑΚΕΛ αλληλέγγυο με τον Μουράτ Κανατλί

NEXT

Περιβαλλοντική καταστροφή του κατεχόμενου Πενταδάχτυλου