Home  |  Βουλή   |  Τιμητικό επίδομα για όσους έχουν υπηρετήσει πρόσθετη θητεία στην Ε.Φ το 1974

Τιμητικό επίδομα για όσους έχουν υπηρετήσει πρόσθετη θητεία στην Ε.Φ το 1974

Γραπτή Δήλωση Αντρέα Φακοντή, Προέδρου της Κ.Ε. Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Το Μάιο του 2017, το ΑΚΕΛ ενέγραψε θέμα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή απαιτώντας την καταβολή τιμητικού επιδόματος στους αγωνισθέντες, αιχμαλώτους και παθόντες κατά την περίοδο του 1974 ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς τους στην πατρίδα μας και ως ηθική υποχρέωση της πολιτείας.

Ως ΑΚΕΛ ζητήσαμε από την κυβέρνηση να αποσυνδέσει το τιμητικό αυτό επίδομα από το ύψος της θεσμοθετημένης σύνταξης εφόσον αυτό θα παραχωρηθεί από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας. Δεν νοείται να παραχωρείται μηνιαίο τιμητικό επίδομα ύψους €5, €7 ή €10 σε άτομα που έχουν υπηρετήσει μέχρι και 17 μήνες πρόσθετη θητεία στην  Εθνική Φρουρά κατά την περίοδο του 1974, απλά και μόνο επειδή η θεσμοθετημένη σύνταξη που λαμβάνουν είναι πιο ψηλή από τη σύνταξη κάποιων άλλων.

Για το ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρο ότι η αναγνώριση της προσφοράς των αγωνισθέντων, των αιχμαλώτων και των παθόντων κατά την περίοδο του 1974 δεν μπορεί να συνδέεται με τον εργασιακό βίο του καθενός, αλλά με τη διάρκεια των μηνών που αυτά τα άτομα έδιναν μάχη για την προάσπιση της Δημοκρατίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Καλούμε την κυβέρνηση έστω και την υστάτη, να αναθεωρήσει το ύψος του μηνιαίου τιμητικού επιδόματος ώστε να παραχωρηθεί στους αγωνισθέντες, τους αιχμαλώτους και τους παθόντες κατά την περίοδο του 1974 ένα αξιοπρεπές τιμητικό επίδομα ως αναγνώριση της προσφοράς τους στην πατρίδα μας.

8/6/2018

PREV

Μάρτυρες της κρατικής αναλγησίας για ακόμα μια φορά

NEXT

Συνειδητή κωλυσιεργία εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας