Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Συνεπείς στην ασυνέπεια λόγων και έργων οι κυβερνώντες

Συνεπείς στην ασυνέπεια λόγων και έργων οι κυβερνώντες

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη

  • Η κυβέρνηση να αποσύρει πάραυτα τα προσχέδια Νομοσχεδίων για ΓΕΣΥ- Αυτονόμηση Νοσοκομείων σεβόμενη την άποψη της πλειοψηφίας

 

Οι κυβερνώντες παραμένουν δυστυχώς συνεπείς στην ασυνέπεια λόγων και έργων που τους διακρίνει. Συνεπείς παραμένουν και στις προκλητικές μεθοδεύσεις τους για να εξυπηρετήσουν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, σ’ αυτή την περίπτωση στον ευαίσθητο τομέα της υγείας. Κατά τα άλλα ο Υπουργός Υγείας επικαλείται την ανάγκη «ρήξης με τα συμφέροντα» και τη «συναίνεση», την οποία όμως οι κυβερνώντες φρόντισαν  και αυτή τη φορά να τορπιλίσουν, αφού έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση που συγκεντρώνει ο υφιστάμενος σχεδιασμός για το ΓΕΣΥ.

Ειδικότερα, όλα όσα καταγγέλλαμε εδώ και καιρό ως μεθοδεύσεις των κυβερνώντων για εξυπηρέτηση ημετέρων οικονομικών συμφερόντων σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος, έχουν ενσωματωθεί στα προσχέδια των νομοσχεδίων που ο Υπουργός Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα.

Η κατάργηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για το ΓΕΣΥ από το προσχέδιο που κατάθεσε ο Υπουργός Υγείας:

  1. Ανοίγει τον δρόμο για το πολυασφαλιστικό αφού το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων στις εξουσίες του υπουργού «να εξετάσει μέτρα … μετεξέλιξης του [ΓΕΣΥ] σε μεικτό σύστημα το οποίο θα επιτρέπει την συμμετοχή πέραν του ενός ασφαλιστικού οργανισμού…].
  2. Εξουδετερώνει τον ΟΑΥ και από τον σχεδιασμό και από την υλοποίηση του ΓεΣΥ, υποβαθμίζοντας τον σε μια δυσλειτουργική κρατική ασφαλιστική εταιρεία χωρίς σαφείς και αποτελεσματικούς όρους εντολής και αρμοδιότητες.
  3. Καταργεί την ανεξαρτησία του ΟΑΥ και εισαγάγει ανεξέλεγκτες υπερεξουσίες στον Υπουργείο Υγείας, που εκδίδει διατάγματα και οδηγίες έξω από κάθε κοινοβουλευτικό, νομικό, κοινωνικό ή άλλο έλεγχο.
  4. Διαμορφώνει ένα περίπλοκο, αδιαφανές και δυσλειτουργικό πλαίσιο με πέντε τουλάχιστον οργανισμούς και κέντρα λήψεως αποφάσεων και χωρίς ξεκάθαρο πλαίσιο αρμοδιοτήτων και εποπτείας: α) Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, β) Ταμείο Ασφάλισης Υγείας, γ)  Συμβουλευτική Επιτροπή, δ) Συμβούλιο Αποζημίωσης Φαρμάκων, ε) Αρμόδια για το ΓΕΣΥ υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας.
  5. Εξουδετερώνει πλήρως και παντού το ρόλο των κοινωνικών εταίρων αφού όλα τα συμβούλια απαρτίζονται στην πλειοψηφία τους από άτομα που διορίζονται, λογοδοτούν και ελέγχονται από τον Υπουργό Υγείας.
  6. Ενώ προβλέπει ότι τα μέλη των συμβουλίων δεν πρέπει να είναι στελέχη κομμάτων, από την άλλη τα μέλη δεν μπορεί να είναι ούτε ανεξάρτητα, αφού πρέπει να «αντιπροσωπεύουν την κυβέρνηση».
  7. Ακόμα και στη «Συμβουλευτική Επιτροπή» που υποτίθεται ότι θα εκπροσωπεί τους διάφορους κοινωνικούς φορείς το νομοσχέδιο προβλέπει πλειοψηφία αυτών που θα εκπροσωπούν την κυβέρνηση άλλα και καμία αντιπροσώπευση από τον ΟΑΥ.

Η ίδια λογική είναι εμφανής και στο νομοσχέδιο για τις αυτονομήσεις. Διορισμός ατόμων σε πέντε συμβούλια και μετατροπή των κρατικών νοσηλευτηρίων σε ημικρατικούς ως πρώτο βήμα πριν την ιδιωτικοποίηση. Η φιλοσοφία είναι καθαρά αυταρχική και ζητεί από τα κόμματα της βουλής να αφήσουν στο κενό το μέλλον σχεδόν 5500 εργαζομένων, αφού το εργασιακό καθεστώς τους θα ξεκαθαρίσει μετά την ψήφιση της νομοθεσίας. Διερωτόμαστε πόσο μπορούμε να εμπιστευτούμε την παρούσα κυβέρνηση για την υγεία των πολιτών αλλά και για το μέλλον των εργαζόμενων και των νοσηλευτηρίων με τα δείγματα γραφής που έδωσε. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ότι προβλέπει χρηματοδότηση μόνο για τρία χρόνια αφού για δεκαετίες το μοντέλο λειτουργίας και διαχείρισης ήταν διαφορετικό. Επίσης, δεν υπάρχουν κανονισμοί λειτουργίας παρά γενικότητες, ενώ δεν αναφέρονται οι κανονισμοί για την στελέχωση, προσλήψεις απολύσεις, προαγωγές. Επιπλέον και σε αυτή την περίπτωση παρόλο που αναφέρεται σε μη κομματικοποίηση, τον πλήρη έλεγχο έχει η κυβέρνηση που θα διορίζει τους εκλεκτούς της.

Ως κόμμα θα μελετήσουμε τις επόμενες μέρες λεπτομερειακά όλες τις πρόνοιες των νομοσχεδίων και θα ανοίξουμε πραγματικό διάλογο με την κοινωνία τους κοινωνικούς φορείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Θα εργαστούμε άοκνα για την αναδιοργάνωση των νοσηλευτηρίων σε σύγχρονα, δημοκρατικά και διαφανή πλαίσια και θα αγωνιστούμε για την διατήρηση την υλοποίηση του ΓεΣΥ όπως μελετήθηκε και συμφωνήθηκε, έτσι που να εξυπηρετεί όλη την κοινωνία και όχι κάποια μεμονωμένα οικονομικά συμφέροντα.

Εν κατακλείδι, καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει πάραυτα τα προσχέδια των νομοσχεδίων και να τα επανακαταθέσει, σεβόμενη τούτη τη φορά τις απόψεις της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων, των κοινωνικών εταίρων και των φορέων της υγείας που διεκδικούν διατήρηση του υφιστάμενου σχεδιασμού για το ΓΕΣΥ και διασφάλιση της βιωσιμότητας και της προοπτικής του δημόσιου τομέα της υγείας, ώστε να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του ΓΕΣΥ.

12/12/2014 

PREV

Προκαλεί τη κοινωνία και τους πολίτες ο Υπουργος Οικονομικών

NEXT

Σε δούρειο ίππο εξελίσσεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα