Συνειδητή κινδυνολογία από τους κυβερνώντες για Προστασία Κύριας Κατοικίας
Δήλωση Άριστου Δαμιανού
Επικεφαλής Γραφείου Νομικών Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Βουλευτή
Προστασία κύριας κατοικίας
Η συνειδητή κινδυνολογία που αναπτύχθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα αναφορικά με την πρόταση νόμου για προστασία από τις εκποιήσεις της κύριας (οικογενειακής) κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, είναι απαράδεκτη και ατεκμηρίωτη. Πέραν από γενικότητες, οι θιασώτες της αναστολής (και όχι αναβολής) της ψήφισης της πρότασης νόμου, δεν έχουν καταθέσει ούτε ένα τεκμηριωμένο επιχείρημα που να δικαιολογεί το αίτημα τους. Ούτε έχουν εναλλακτική πρόταση.
Οι κυβερνώντες, αντί της κινδυνολογίας θα έπρεπε, όπως είχε δεσμευτεί δημόσια ο κ. Αναστασιάδης εδώ και μήνες, να ετοίμαζαν νομοσχέδιο για προστασία της κύριας κατοικίας. Δεν το έπραξαν. Διότι επί της ουσίας διαφωνούν. Άλλα λέει ο Συναγερμός και άλλα η κυβέρνηση του. Άλλα λέει ο Υπουργός Οικονομικών και άλλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η Κεντρική Τράπεζα, παρά τις επιμέρους διαφωνίες, με επιστολή ημερομηνίας 22 Ιανουαρίου 2014, συμφώνησε με την προσπάθεια της Επιτροπής Νομικών και εισηγήθηκε μάλιστα αυτή να αφορά «Διάταγμα αναστολής εκποίησης κύριας κατοικίας ή εμπορικού ακινήτου για μικρές επιχειρήσεις». Μάς υπέβαλε και υπόμνημα με βελτιωτικές εισηγήσεις το οποίο τα δύο κόμματα, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, ενσωματώσαμε στην πρόταση νόμου. Τα δε τεστ αντοχής που επικαλούνται σήμερα ως αιτία αναβολής της ψήφισης, τα οποία συνδέουν και με την κεφαλαιακή επάρκεια, είχαν καθοριστεί από τον περασμένο χρόνο και άρα δεν υπάρχει κάποιο νέο στοιχείο που να δικαιολογεί ανατροπή της επίσημης θέσης που είχε η Κεντρική Τράπεζα μέχρι πριν λίγες βδομάδες.
Έχουν λεχθεί πολλά παραπλανητικά. Παραπλάνηση πρώτη: Θα εκμεταλλευτούν το νόμο επιτήδειοι για να μην πληρώνουν. Αυτοί απλούστατα θα αποτύχουν να εξασφαλίσουν διάταγμα δικαστηρίου, αφού θα πρέπει να αποδείξουν ότι η αδυναμία τους να πληρώσουν οφείλεται στην κρίση και προϋπάρχει από το 2009. Παραπλάνηση δεύτερη: Θα προστατέψουμε τις «οκέλλες» και τα «παλατάκια». Το δικαίωμα θα αφορά το φτωχόκοσμο και τους μικρομεσαίους που δεν ζουν σε οκέλλες κ. Νεοφύτου. Παραπλάνηση τρίτη: Δεν θα μπορούν τα νέα ζευγάρια τάχατες να πάρουν οικιστικά δάνεια. Σήμερα δίνονται δηλαδή; Εξάλλου ούτε ο νόμος για προστασία, ούτε το διάταγμα για αναστολή της εκποίησης θα ισχύουν στο διηνεκές. Θα υπάρχει αυστηρός χρονικός περιορισμός. Παραπλάνηση τέταρτη: Θα επηρεαστεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Το διάταγμα δικαστηρίου δεν θα ακυρώνει ούτε την υποθήκη, ούτε τη διαδικασία για να πάρει το λαβείν της η τράπεζα. Θα αναστέλλει προσωρινά και άρα οι εξασφαλίσεις των τραπεζών θα παραμείνουν αναλλοίωτες.
Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Θέλουμε να δώσουμε στους πολίτες μια τελευταία δυνατότητα, αφού εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για διαμεσολάβηση, διακανονισμό ή αναδιάρθρωση με την τράπεζα, τότε και μόνο τότε να μπορούν να αποταθούν στο δικαστήριο, ως το έσχατο μέτρο, για αναστολή εκποίησης της κύριας κατοικίας ή της μικρής επαγγελματικής στέγης.
Άλλη είναι η αλήθεια. Αυτήν τη στιγμή τραπεζίτες, πολιτικά πρόσωπα και άλλοι πέραν της Αριστεράς, συζητούν με επενδυτικά ταμεία για μαζικές αγορές μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως έκαναν και σε άλλες μεσογειακές χώρες. Μαζικές, συγκαλυμμένες εκποιήσεις, μέσω αγοράς ομαδικών χαρτοφυλακίων και πακετοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιστροφή δηλαδή στη φεουδαρχία. Με εξαγορές από πολυεθνικά ταμεία, σε μια Κύπρο της οποίας το ένα τρίτο κατέχεται από την Τουρκία.
Σε ότι αφορά στη διαδικασία και πάλι παραπλανητικά κτίζεται η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι σήμερα η Επιτροπή Νομικών θα επανεξετάσει τη θέση της. Ομόφωνα οι πολιτικές ομάδες τοποθετηθήκαμε από την περασμένη βδομάδα. Το θέμα θα βρίσκεται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη. Αν οι κυβερνώντες και ο Συναγερμός έχουν εναλλακτική πρόταση, ας την καταθέσουν μέχρι τότε.
Εμείς παραμένουμε δεσμευμένοι στη θέση ότι στην απουσία κυβερνητικής βούλησης για πρόληψη του τραγικού φαινομένου των εκποιήσεων, οικογενειακής εστίας ή μικρής επαγγελματικής στέγης, η Βουλή δεν δικαιούται να παραμείνει απαθής.
07/04/2014