Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ερώτηση προς τον Φούλε για τη φυλάκιση του Μουράτ Κανατλί

Ερώτηση προς τον Φούλε για τη φυλάκιση του Μουράτ Κανατλί

Δήλωση Τάκη Χατζηγεωργίου, Ευρωβουλευτή ΑΚΕΛ

kibrisli-politikaci-murat-kanatli-tutuklandia445a815d3b56073d33f1-300x159[1]Στις 25 Φεβρουαρίου  ο Πρόεδρος του τ/κ κόμματος Νέα Κύπρος και αντιρρησίας συνείδησης Μουράτ Κανατλί, καταδικάστηκε σε 10 ημέρες φυλάκιση από το στρατιωτικό “δικαστήριο” του ψευδοκράτους στην Κύπρο για τη συνειδητή μη συμμετοχή του ως έφεδρος σε στρατιωτικές ασκήσεις στα κατεχόμενα.

Το περιστατικό είχα θέσει με ερώτηση ενώπιον του Επίτροπου Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε  ζητώντας του να μας πει εάν σκοπεύει να καταδικάσει το εν λόγω περιστατικό που αποτελεί καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός ανθρώπου που αρνήθηκε να υπηρετήσει τον τουρκικό στρατό κατοχής στην Κύπρο.

Η Επιτροπή απάντησε σήμερα ότι γνωρίζει την υπόθεση και την παρακολουθεί και θα τη θίξει σε επαφή της με την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Επισυνάπτεται η  σχετική ερώτηση καθώς και  η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης P-002260/2014
προς την Επιτροπή
Άρθρο 117 του Κανονισμού
Takis Hadjigeorgiou (GUE/NGL)

Θέμα: Φυλάκιση του Μουράτ Κανατλί

Ο Πρόεδρος του τ/κ κόμματος Νέα Κύπρος και αντιρρησίας συνείδησης Μουράτ Κανατλί, έχει καταδικαστεί σε 10 ημέρες φυλάκισης από το στρατιωτικό “δικαστήριο” του ψευδοκράτους στην Κύπρο για τη συνειδητή μη συμμετοχή του ως έφεδρος στις στρατιωτικές ασκήσεις στα κατεχόμενα.

Το δικαίωμα της άρνησης στράτευσης κατοχυρώνεται από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και, ως είθισται, οι αντιρρησίες συνείδησης έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικής θητείας. Εν τούτοις, ο Μουράτ Κανατλί, κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 500 τουρκικών λιρών και, επειδή αρνήθηκε, μεταφέρθηκε στα κρατητήρια.

Ο Κανατλί δηλώνει αντιρρησίας συνείδησης και από το 2009 αρνείται να υπηρετήσει τη θητεία του στον κατοχικό στρατό. Πρόκειται για έναν αγωνιστή της ειρήνης, ο οποίος παλεύει για την επανένωση της Κύπρου. Προτιμά λοιπόν να παραμείνει με καθαρή συνείδηση παρά να υπηρετήσει ένα στρατό που διχοτομεί μέχρι σήμερα την πατρίδα του.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Είναι εις γνώσιν της ΕΕ η υπόθεση Μουράτ Κανατλί; Προτίθεται η ΕΕ να καταδικάσει το εν λόγω περιστατικό που αποτελεί καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός ανθρώπου που αρνήθηκε να υπηρετήσει τον τουρκικό στρατό κατοχής στην Κύπρο;

Απάντηση του κ. Füle

εξ ονόματος της Επιτροπής

(4.4.2014)

 Η Επιτροπή γνωρίζει την περίπτωση του Μουράτ Κανατλί, στην οποία αναφέρθηκαν τα Αξιότιμα Μέλη του Κοινοβουλίου. Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί την υπόθεση και θα τη θίξει σε επαφή της με την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

PREV

Ομιλία Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στο μνημόσυνο Μισιαούλη – Καβάζογλου

NEXT

Συνειδητή κινδυνολογία από τους κυβερνώντες για Προστασία Κύριας Κατοικίας