Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα προκάλεσαν την καταστροφή της οικονομίας

Τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα προκάλεσαν την καταστροφή της οικονομίας

 

Γραπτή δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη
Απάντηση Όλι Ρεν στο «Φιλελεύθερο» (30/3/2014) για τις αιτίες της οικονομικής καταστροφής της Κύπρου
 

54d1ad4fc05d486e70461e7d5c22613c[1]Ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές αποφάσεις του Eurogroup, ο Όλι Ρεν σε χθεσινή συνέντευξη του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» επαναλαμβάνει τη θέση ότι είναι τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα που προκάλεσαν την καταστροφή της οικονομίας και όχι η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και του χρέους της Κύπρου.
Είπε κατά λέξη ο Όλι Ρεν: «Τα προβλήματα της Κύπρου αναπτύσσονταν σταδιακά για πολλά χρόνια. Στην καρδιά τους βρισκόταν ένας υπερμεγέθης τραπεζικός τομέας ο οποίος ευημερούσε προσελκύοντας ξένες επενδύσεις με πολύ ευνοϊκούς όρους. Αυτή η εισροή κεφαλαίων συνέβαλε επίσης στη ραγδαία αύξηση της αγοράς ακινήτων και στη συσσώρευση εξωτερικών ανισορροπιών. Το βάθος των τραπεζικών προβλημάτων προήλθε από φτωχές πρακτικές διαχείρισης κινδύνου. Ελλείψει επαρκούς εποπτείας, οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες αφέθηκαν να δημιουργήσουν πολύ μεγάλη συσσωρευμένη έκθεση σε κινδύνους. Ήταν τα προβλήματα σε αυτές τις τράπεζες που προκάλεσαν προβλήματα χρέους και την οικονομική παρακμή της Κύπρου και όχι το αντίθετο».
Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτε άλλο στις δηλώσεις του κ. Ρεν. Παρά μόνο ότι και σήμερα η αιτία των προβλημάτων αφορά στην κατάσταση του τραπεζικού τομέα και την πιστωτική ασφυξία που προκάλεσαν οι αποφάσεις του περασμένου Μαρτίου. Και ότι εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούμε κυρίως για την εξεύρεση λύσεων και σίγουρα όχι στη μεταφορά των οικονομικών βαρών στους ώμους του λαού, των εργαζομένων και των πολιτών, όπως οι κυβερνώντες πράττουν εισπράττοντας τα εύγε της τρόικα.
 
31/3/2014

PREV

Οφείλει να παραιτηθεί ο Ιωνάς

NEXT

Να πουν την αλήθεια για το κούρεμα