Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ – ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ – ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Η διεθνιστική μας ιδεολογία, η έμπρακτη αλληλεγγύη σε αγωνιζόμενους λαούς και Κινήματα, η ανάγκη συντονισμού της δράσης μας με κομμουνιστικά, εργατικά κόμματα και το Προοδευτικό Κίνημα διεθνώς, η προάσπιση και διαφώτιση για το εθνικό μας πρόβλημα καθώς και η αλληλεγγύη άλλων κομμάτων, είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους στηρίζονται οι διεθνείς σχέσεις του Κόμματός μας.

Την οπισθοχώρηση του Κομμουνιστικού Κινήματος, μετά τη διάλυση της κοινότητας των σοσιαλιστικών κρατών, διαδέχθηκε η ανομοιογένεια στα κόμματα. Ως αποτέλεσμα συνεχίζεται η απουσία ιδεολογικής συνοχής.

Το ΑΚΕΛ συνεχίζει να εργάζεται για τη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, τη στήριξη των διεθνών συναντήσεων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που είναι ένας θεσμός που πρέπει να ενισχυθεί και να βελτιωθεί. Στόχος είναι οι κοινές δράσεις και πολιτικές, εκεί που είναι εφικτό, στη βάση του σεβασμού της διαφορετικότητας, γεγονός που αποτελεί βασικό κριτήριο για το ΑΚΕΛ στις συνεργασίες του.

Παράλληλα, επιβάλλεται να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με ευρύτερες προοδευτικές, αριστερές πολιτικές δυνάμεις και Κινήματα στη βάση κοινής στοχοθέτησης και συγκεκριμένων ζητημάτων και πρωτοβουλιών.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει επίσης να διαμορφώνει και να αναπτύσσει τις διεθνείς του σχέσεις και πρωτοβουλίες με όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις, αξιωματούχους και θεσμικά όργανα που είναι σε θέση να συμβάλουν θετικά στον απελευθερωτικό, αντικατοχικό αγώνα του λαού μας.

Το ΑΚΕΛ και το Λαϊκό Κίνημα έχει ως κατεύθυνσή του τη δραστήρια συμμετοχή στην ΠΟΔΝ, την ΠΟΔΓ, την ΠΣΟ και στο ΠΣΕ, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Η συμμετοχή μας σε αυτές τις οργανώσεις έχει αναβαθμιστεί με αποτέλεσμα το Κίνημα και το Κόμμα μας να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Ο περιφερειακός ρόλος του ΑΚΕΛ έχει επίσης αναβαθμιστεί καθώς αδελφά κόμματα της περιοχής βλέπουν στο Κόμμα μας ένα πολιτικό στήριγμα αλληλεγγύης και γέφυρας με τα άλλα κόμματα στην Ευρώπη.

Οι διμερείς σχέσεις του Κόμματός μας συνεχίζουν να βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Η έκφραση αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο για την επανένωση και ελευθερία κυπριακό λαό, καθώς και στις πρωτοβουλίες του Κόμματος συνεχίζει να αναπτύσσεται. Δεκάδες κόμματα υπέγραψαν διακηρύξεις του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό, ειδικά με την ευκαιρία των 40 χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

Το ΑΚΕΛ εργάζεται δραστήρια για τις καλύτερες δυνατές σχέσεις από θέσεις αρχών με κόμματα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, για τη στήριξη της συνομοσπονδιακής ομάδας της ΕΕΑ/ΒΠΑ στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία αποτελεί την πολιτική ομάδα της Αριστεράς καθώς και της Ενωμένης Αριστεράς στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στις συνθήκες της έξαρσης των ιμπεριαλιστικών πολέμων και πολιτικών, της καπιταλιστικής κρίσης που επιτείνει τη βαρβαρότητα στην κοινωνία, η ενότητα σε ταξική και αντιιμπεριαλιστική βάση του διεθνούς κινήματος, είναι όσο ποτέ αναγκαία.

PREV

Η δράση μας στην Ευρωβουλή

NEXT

ΕΙΣΑΓΩΓΗ