Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Στόχος η επιβολή νεοφιλελεύθερων πολιτικών και στο χώρο της παιδείας

Στόχος η επιβολή νεοφιλελεύθερων πολιτικών και στο χώρο της παιδείας

Δηλώσεις Βουλευτή Άντρου Καυκαλιά για την Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την παιδεία

DOC.20140618_.1175636_.ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ_ΤΡΑΠΕΖΑ_600x412_ (1)Η Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτελεί μια καλά οργανωμένη προσπάθεια, η οποία στοχεύει στο να αλλάξει το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης στην Κύπρο. Υπενθυμίζουμε τις εκθέσεις του ΔΝΤ για το εκπαιδευτικό σύστημα που προηγήθηκε πριν από ένα χρόνο, την απόφαση για παγοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, την απόφαση για αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των εκπαιδευτικών στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και την απόφαση για παγοποίηση των προαγωγών.

 Όλα αυτά στη δική μας αντίληψη αποδεικνύουν ότι ο στόχος είναι η επιβολή νεοφιλελεύθερων πολιτικών και στο χώρο της παιδείας στη λογική του λιγότερο κράτος – λιγότερη και υποβαθμισμένη ποιοτικά δημόσια εκπαίδευση.

Το ΑΚΕΛ από την αρχή χαρακτήρισε επικίνδυνη και άστοχη κίνηση την πρόσκληση από το Υπουργείο Παιδείας προς την Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς έχει ζητηθεί από ένα οργανισμό με συγκεκριμένο ρόλο, θέσεις και φιλοσοφία να μας συμβουλεύσει για αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο χώρο της εκπαίδευσης. Θέση του ΑΚΕΛ είναι η άμεση προώθηση και υλοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης υιοθετώντας μια επιστημονοκεντρική και συμμετοχική διαδικασία.

Η δέσμευση που ανέλαβε η Κυβέρνηση για συμπερίληψη πρόνοιας στο τελευταίο μνημόνιο για υιοθέτηση των εισηγήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας για την παιδεία είναι απαράδεκτη και  η εν λόγω εξέλιξη συνιστά πρόκληση έναντι των εκπαιδευτικών εταίρων αλλά και των πολιτικών δυνάμεων καθώς δεν έχει διεξαχθεί κανένας ουσιαστικός διάλογος.

Θέλουμε να προσεγγίσουμε με θετικό φακό τις αναφορές του Υπουργού ότι οι εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, όμως δυστυχώς τα γεγονότα το αντίθετο αποδεικνύουν.

PREV

Να δώσουν πειστικές εξηγήσεις για την καθυστέρηση στις ποινικές έρευνες

NEXT

Εξαιρετικά αρνητικό γεγονός ένα εκπαιδευτικό σύστημα να αποκλείει μαθητές