Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Πρόβλημα βιωσιμότητας αντιμετωπίζει το ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Πρόβλημα βιωσιμότητας αντιμετωπίζει το ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Κ.ΚΩΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Βιωσιμότητα Ταμείου ΑΠΕ

Ως ΑΚΕΛ αναγνωρίζουμε ότι το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας λόγω κυρίως της σημαντικής μείωσης του κόστους αποφυγής της ΑΗΚ. Βέβαια, μας ανησυχεί και μας προβληματίζει η εισήγηση του Υπουργείου Ενέργειας για συνεισφορά εκ μέρους των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ αλλά κυρίως από τους καταναλωτές για κάλυψη του ελλείμματος. Ζητούμε από το Υπουργείο να μελετήσει ξανά τις εισηγήσεις του ΕΤΕΚ ώστε, αν τελικά απαιτηθεί συνεισφορά, αυτή να προέρχεται μόνο από παραγωγούς με πολύ ψηλή επιδότηση και όχι από τους καταναλωτές. Θεωρούμε επίσης ως ορθή την εισήγηση της ΡΑΕΚ ότι θα πρέπει μέρος των εσόδων από τη δημοπράτηση των ρύπων να εισρεύσει στο ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ.

Ως ΑΚΕΛ εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας και κυρίως την ανησυχία μας γιατί εδώ και δύο χρόνια, παρ’ όλες τις υποσχέσεις, το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας, δεν έχει προχωρήσει στην επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης ΑΠΕ και στον καθορισμό νέων στόχων. Αυτό δημιουργεί πολύ σοβαρό πρόβλημα αφού η συνεχής επανεκτίμηση των ενεργειακών σχεδίων ηλεκτροπαραγωγής είναι βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή μιας πετυχημένης πορείας για τη διασφάλιση της επάρκειας και της βέλτιστης οικονομικής ανάπτυξης και διαχείρισης των ενεργειακών πόρων και η ηλεκτροπαραγωγή με τη χρήση ΑΠΕ πρέπει να διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στις ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου.

3/3/2015

PREV

Αντίθεση με οποιαδήποτε προσπάθεια αντικατάστασης του ρόλου του ΚΟΤ

NEXT

Θέσεις 22ου Συνεδρίου