Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Μήνυμα στήριξης προς τους εργαζόμενους όλου του κόσμου

Μήνυμα στήριξης προς τους εργαζόμενους όλου του κόσμου

 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

1 may 2014

Τιμούμε και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά, την παγκόσμια μέρα των εργαζομένων που είναι ζυμωμένη με τους πολύχρονους αγώνες και το αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων του μόχθου για ένα καλύτερο κόσμο.

Τιμούμε τους πρωτοπόρους του Σικάγου, όλων των ταξικών αγώνων ανά το παγκόσμιο και συνάμα τους πρωτοπόρους του εργατικού κινήματος στην Κύπρο, που με τους αγώνες τους άλλαξαν προς το καλύτερο τη ζωή στη χώρα μας.

Με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς το ΑΚΕΛ απευθύνει θερμό, συναγωνιστικό χαιρετισμό στην κυπριακή εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους Ε/κύπριους, Τ/κύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένηδες και Λατίνους, καθώς και τους αλλοδαπούς εργαζόμενους που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο.

Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο τιμούν για ακόμα μια χρονιά την Εργατική Πρωτομαγιά υπό το βάρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η κρίση, παρά τα επί μέρους χαρακτηριστικά της στην κάθε χώρα,  οφείλεται και πηγάζει από το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα του καπιταλισμού. Ο καπιταλισμός συσσωρεύει τον πλούτο στον πόλο του κεφαλαίου και την ανέχεια στον πόλο της εργασίας. Ο νεοφιλελευθερισμός, που έχει επιβληθεί τις τελευταίες δεκαετίες με την συνέργεια συντηρητικών και δεξιών σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, ευθύνεται για το βάθος, το εύρος και τη χρονική διάρκεια της κρίσης. Το κεφάλαιο εκμεταλλεύεται την κρίση και την πιο απεχθή της έκφραση την ανεργία, για να καταστρατηγήσει κατακτήσεις των εργαζομένων, για να κτυπήσει το εργατικό κίνημα και να υπονομεύσει ακόμα περισσότερο το κοινωνικό κράτος. Οι συντηρητικές δυνάμεις της κοινωνίας εκμεταλλεύονται την κρίση για να αναζωογονήσουν τον ρατσισμό, την αντίδραση και τον φασισμό. Οι εργαζόμενοι και οι προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας με επικεφαλής τους κομμουνιστές, αντιπαλεύουν την κρίση γνωρίζοντας ότι η ανθρωπότητα θα απαλλαγεί από τα κακά που είναι σύμφυτα του καπιταλισμού, μόνο με την ανατροπή του και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Για δεύτερη χρονιά οι εργαζόμενοι της Κύπρου τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά κάτω από τον βαρύ ζυγό του μνημονίου της Τρόικα και των αποφάσεων Γιούρογκρουπ-Αναστασιάδη. Η κρίση βαθαίνει, η ανεργία έφτασε σε πρωτόγνωρα επίπεδα, χιλιάδες συνανθρώπων μας εξαρτούνται από τα κοινωνικά παντοπωλεία, μειώθηκαν κατακόρυφα μισθοί και συντάξεις, συνεχίζει να πλήττεται η Υγεία και η Παιδεία, το κοινωνικό κράτος ξεθεμελιώνεται, οι δημόσιοι οργανισμοί οδεύουν σε ξεπούλημα,  οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείουν η μια μετά την άλλη. Την ίδια ώρα οι μεγάλες επιχειρήσεις έχοντας την θαλπωρή της κυβέρνησης αυξάνουν τα κέρδη τους. Και ενώ υπάρχει αυτή η ζοφερή εικόνα οι κυβερνώντες βαυκαλίζονται με τα εύσημα που παίρνουν από την Τρόικα και τους Οίκους Αξιολόγησης. Με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Συναγερμού η επανεκκίνηση της οικονομίας θα παραμείνει ένας μύθος.

Το ΑΚΕΛ, η ΠΕΟ και άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις δείχνουν ένα διαφορετικό δρόμο. Το δρόμο της εξόδου από το μνημόνιο. Το δρόμο της αποφασιστικής αντιμετώπισης των επί μέρους επιπτώσεων της κρίσης και του μνημονίου. Αλλά και εδώ βρίσκουμε την αντίδραση των κυβερνώντων που έχοντας και τη στήριξη της ηγεσίας του ΔΗΚΟ μπλοκάρουν στην Βουλή κάθε προσπάθεια λήψης πρακτικών μέτρων κατά των επιπτώσεων της κρίσης. Οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση η μόνη επιλογή είναι η επιλογή της αντίστασης, της διεκδίκησης και του μαζικού οργανωμένου αγώνα.

Σε λιγότερο από ένα μήνα θα κληθούμε στην κάλπη για τις ευρωεκλογές. Από την κάλπη θα πρέπει να βγει το ίδιο ισχυρό μήνυμα αντίστασης, διεκδίκησης και αγώνα. Και το μήνυμα αυτό θα δοθεί αν υπερψηφιστεί ο συνδυασμός του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις. Για μια προοδευτική πορεία στην Κύπρο, για μια διαφορετική πορεία στην Ευρώπη που θα οικοδομεί την Ευρώπη των λαών και όχι των μονοπωλίων.

Η Πρωτομαγιά συνδέθηκε ανά το παγκόσμιο όχι μόνο με τους ταξικούς αλλά και με τους πολιτικούς αγώνες των λαών. Το ΑΚΕΛ με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς επαναβεβαιώνει τις πάγιες του θέσεις στο Κυπριακό. Στόχος αμετάθετος παραμένει η απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και η επανένωση της πατρίδας μας στα πλαίσια της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Το ΑΚΕΛ στηρίζει την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν δίδουμε λευκή επιταγή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παρακολουθούμε με κριτικό φακό τους χειρισμούς του και τις αντιφάσεις στην πολιτική του. Επαναλαμβάνουμε ότι αν αξιοποιηθούν οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ θα στριμωχθεί η τουρκική πλευρά και θα υπάρξουν καλύτερες προοπτικές επίτευξης λύσης.

Το ΑΚΕΛ καλεί για μια ακόμα φορά την διεθνή κοινότητα να στραφεί προς την Τουρκία και να ασκήσει την επιρροή της. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος της επίλυσης του Κυπριακού.

Η Πρωτομαγιά είναι μέρα διεθνιστικής αλληλεγγύης. Με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς το ΑΚΕΛ απευθύνει μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης προς του λαούς και τους εργαζόμενους όλου του κόσμου, που μάχονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για ανεξαρτησία, ειρήνη, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και σοσιαλισμό. Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την ανθρωπότητα να συνεχίζει να δοκιμάζεται από τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές σε διάφορες γωνιές του πλανήτη. Επίκεντρο κρίσιμο εξελίξεων είναι η Ουκρανία. Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση με την πολιτική των δυο μέτρων και των δυο σταθμών που ακολουθούν δείχνουν πως οι διακηρύξεις τους είναι κενά λόγια, αφού εκείνο που κυριαρχεί στις πολιτικές τους είναι η εξυπηρέτηση στυγνών γεωστρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων.

Εργαζόμενοι της Κύπρου,

Η φετινή Πρωτομαγιά είναι ξεχωριστή για την Κύπρο. Για πρώτη φορά ύστερα από 56 χρόνια Ε/κύπιροι και Τ/κύπριοι εργαζόμενοι θα τιμήσουν σε κοινή εκδήλωση την Εργατική Πρωτομαγιά. Το ΑΚΕΛ συγχαίρει την ΠΕΟ και τις τ/κυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις μέλη της ΠΣΟ για την πρωτοβουλία τους αυτή. Οι προοδευτικοί εργαζόμενοι της Κύπρου δείχνουν για άλλη μια φορά το δρόμο της κοινής πάλης για τη σωτηρία της κοινής μας πατρίδας. Το ΑΚΕΛ καλεί όλους τους εργαζόμενους να παρευρεθούμε μαζικά στην αυριανή κοινή εκδήλωση για να στείλουμε τα πιο ισχυρά μηνύματα αποφασιστικότητας και πάλης ότι μαζί αγωνιζόμαστε για την επανένωση της πατρίδας και για την απαλλαγή μας από τα δεσμά των αντιδραστικών κοινωνικο-οικονομικών πολιτικών. Για ένα ευτυχισμένο μέλλον της  χώρας και του λαού μας.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ

30 Απριλίου 2014

PREV

Στη Βουλή το θέμα του λιμανιού Λάρνακας

NEXT

Ομιλία Γενικού Γραμματέα, Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στην επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς