Home  |  Ενημέρωση   |  Ομιλία Γενικού Γραμματέα, Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στην επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Ομιλία Γενικού Γραμματέα, Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στην επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς

10308608_786645981369231_7569904612617745029_n[1]Από μέρους της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ απευθύνω θερμό, αγωνιστικό χαιρετισμό στη σημερινή συγκέντρωση. Σήμερα είναι μια Πρωτομαγιά διαφορετική από τις προηγούμενες. Σήμερα η Πρωτομαγιά θα ενώσει στην πράξη ελληνοκυπρίους και τουρκοκύπριους εργαζόμενους. Μετά από 56 ολόκληρα χρόνια, πραγματοποιείται ξανά, κοινή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση. Σήμερα ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι υψώνουμε μαζί τη γροθιά μας στον ουρανό. Και βροντοφωνάζουμε «Ως εδώ!».

Σαράντα χρόνια κατοχής είναι πολλά. Ως εδώ με την ανοιχτή πληγή της προδοσίας και της διαίρεσης. Ως εδώ με το στρατό της κατοχής. Ως εδώ με τους έποικους. Ως εδώ με την αποστέρηση βασικών δικαιωμάτων και ελευθερίων του συνόλου του λαού μας.  Ως εδώ με τους υπερπατριώτες που υποστηρίζουν πως είναι καλύτερα να ζούμε όλοι στην ίδια πατρίδα, αλλά χωριστά. Που πιστεύουν ότι καλύτερα να έχουμε Κύπρο μισή, αλλά ελληνική, αντί κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων. Κι ας ξέρουν πως έτσι δικαιώνουμε αυτούς που θέλησαν να διαμελίσουν τον τόπο μας το 1974. Μη επίλυση του κυπριακού σημαίνει συμβίωση με τον τουρκικό στρατό. Σημαίνει συμβίωση με ένα μόρφωμα που θα ελέγχεται από την Τουρκία, μέσα στην ίδια μας την πατρίδα.

Το ΑΚΕΛ, ολόκληρο το Λαϊκό Κίνημα είμαστε αποφασισμένοι: δεν πρόκειται να χαρίσουμε ούτε μια σπιθαμή από τη γη μας στο άδικο. Επιμένουμε ότι η δίκαιη επίλυση του Κυπριακού είναι μονόδρομος. Είναι δρόμος δύσκολος, τον οποίο όμως πρέπει να βαδίσουμε. Θα τον βαδίσουμε έχοντας για ασπίδα τις διαχρονικές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.

Όσο περνά ο χρόνος δίχως θετικά αποτελέσματα, στο τέλος θα μας μείνει η διχοτόμηση. Γι΄ αυτό στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την προοπτική επανένωσης του τόπου μας. Καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να προβεί σε συνετούς χειρισμούς στις διαπραγματεύσεις. Να είναι προσηλωμένος σε αρχές και να μείνει μακριά από παλινωδίες και τακτικισμούς.  Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να επανενώσουμε το κράτους και το λαό μας. Με λύση που θα διασφαλίζει την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση και την αποχώρηση εποίκων. Λύση που θα επανενώνει την χώρα και το λαό μας στα πλαίσια δικοινοτικής διζωνικής, ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Λύση που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος με μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια.

Σε αυτό το αποτέλεσμα σίγουρα δεν πρόκειται να φτάσουμε αν πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων όσα πετύχαμε. Γι΄αυτό επιμένουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης θα κάνει μεγάλο λάθος αν εγκαταλείψει τις συγκλίσεις Χριστόφια- Ταλάτ. Η ευθύνη για τις εξελίξεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο. Ούτε πρόκειται να φτάσουμε σύντομα σε λύση αν στις απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Έρογλου απαντούμε με επικοινωνιακά τεχνάσματα και όχι με ουσιαστικές κινήσεις. Ούτε θα καταφέρουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές Κύπρο ειρηνική αν τη ρίξουμε στα πλοκάμια ξένων εγγυήσεων, ή του ΝΑΤΟ.

Θέλω με την ευκαιρία να κάνω ξανά αναφορά στο καθήκον που έχουμε όλοι. Στο καθήκον να απομονώσουμε πολιτικά και να πατάξουμε τον εθνικισμό και το σωβινισμό. Είμαι σίγουρος ότι η σημερινή κοινή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα στείλει ισχυρό μήνυμα στο νεοφασισμό, ότι δε θα περάσει!  Θα βρει απέναντι του ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων. Το ΑΚΕΛ θα πρωτοστατήσει με όλες του τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Κύπρος δεν αντέχει άλλο να σηκώνει το σταυρό της κατοχής. Όπως δε θα αντέξει για πολύ καιρό ακόμα ο λαός μας το ακάνθινο στεφάνι του Μνημονίου. Είμαστε σήμερα η πρώτη χώρα στο ρυθμό αύξησης της ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας στους δύο νέους δεν έχουν δουλειά. Στο σύνολο οι άνεργοι φτάνουν τους 75,000. 45,000 άνθρωποι περιμένουν ένα πιάτο φαγητό από τα κοινωνικά παντοπωλεία. Χιλιάδες Κύπριοι ζουν με την αγωνία ότι αύριο, μεθαύριο η τράπεζα θα βγάλει στο σφυρί το σπίτι τους.

Που είναι σήμερα όλοι όσοι κατηγορούσαν άλλοτε την Κυβέρνηση Χριστόφια και το ΑΚΕΛ για κακή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών; Που είναι όλοι όσοι έλεγαν και ξαναέλεγαν ότι για την οικονομική κρίση έφταιγε το πασχαλινό επίδομα των συνταξιούχων; Όλοι τώρα παραδέχονται ότι οι λανθασμένες αποφάσεις των τραπεζών και η εγκληματικά λειψή εποπτεία, μας οδήγησαν στην κρίση. Αυτό δεν είναι το μόνο όμως.

Ο χρόνος θα αποδείξει ότι εκείνο το μοιραίο βράδυ του κουρέματος ο κ. Αναστασιάδης δέχθηκε να πατήσει τοEurogroup τη σκανδάλη και να δώσει στην Κύπρο τη χαριστική βολή. Που είναι οι «εταίροι» και οι «φίλοι» που κόμπαζαν ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ πως συμμερίζονται τις θέσεις τους και θα βοηθήσουν την Κύπρο;  Που είναι όλοι αυτοί που έταζαν και ξανα- έταζαν στο λαό την άνοιξη; Αν κάτι διδάσκει στο λαό μας η πικρή αυτή εμπειρία είναι πως μόνο η αντίσταση στις αντιλαϊκές πολιτικές μπορεί να σώσει την αξιοπρέπεια του, μπορεί να ανοίξει δρόμο για την προοπτική του. Για χρόνια ολόκληρα η δεξιά της Κύπρου και η δεξιά της Ευρώπης έσκυβαν το κεφάλι σε κάθε ντιρεκτίβα των Βρυξελλών.  Για χρόνια ολόκληρα παραπλανούσαν το λαό παρουσιάζοντας ό, τι ερχόταν από τις Βρυξέλλες ως θετικό. Για χρόνια ολόκληρα κατηγορούσαν το ΑΚΕΛ για ιδεοληψίες και δογματισμούς επειδή δεν αποδεχόταν αδιαμαρτύρητα τα πάντα. Ακόμα και σήμερα, μετά που αποδέχθηκαν να γίνει η Κύπρος πειραματόζωο, προκλητικά επιμένουν πως το Μνημόνιο θα ήταν έτσι και αλλιώς το Μανιφέστο τους!

Για όλους αυτούς τους λόγους, σήμερα στεκόμαστε όρθιοι και φωνάζουμε. Ως εδώ! Τώρα είναι η δική μας ώρα. Είναι η ώρα ο λαός μας να αφήσει την απάθεια. Να αφήσει τη μοιρολατρία. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο διακυβέρνησης του κ. Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ μία- μία οι κατακτήσεις του λαού μας κατεδαφίζονται. Παίρνουν πίσω με το έτσι θέλω, όσα οι Κύπριοι κέρδισαν με τον ιδρώτα τους. Υγεία, παιδεία, κοινωνικό κράτος, δημόσιο πλούτο. Στις 25 του Μάη είναι η ευκαιρία να βροντοφωνάξουμε: ως εδώ! Να στείλουμε το μήνυμα ότι η αλαζονεία, ο ετσιθελισμός και ο αυταρχισμός δε θα περάσουν.

Προσπάθησαν με πολλές ευκαιρίες να κάνουν το ΑΚΕΛ να σιγήσει. Προσπάθησαν με πολλούς τρόπους να το πλήξουν, να το καταρρακώσουν, να το αποδυναμώσουν. Με πυροτεχνήματα. Με κατασκευασμένες κατηγορίες. Με ψεύτικους ισχυρισμούς. Με πρωτοσέλιδα του ψεύδους και της υπόσκαψης. Όλα αυτά όμως έχουν πολύ κοντά ποδάρια για να φτάσουν το ανάστημα του ΑΚΕΛ. Ας μην ξεγελάσουν κανένα: αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες.

Χιλιάδες ψηφοφόροι απείχαν συνειδητά από τις περασμένες Προεδρικές Εκλογές. Σήμερα βιώνουμε όλοι μαζί τις συνέπειες από των αποφάσεων της Κυβέρνησης του κ. Αναστασιάδη. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αυταπάτες. Σε αυτές τις εκλογές κανένας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αδιαφορεί. Το αποτέλεσμα κάθε εκλογικής αναμέτρησης καθορίζει το δικό του μέλλον· το μέλλον των παιδιών του· το μέλλον της ίδιας μας της πατρίδας. Αν η επόμενη μέρα των εκλογών βρει το ΑΚΕΛ ισχυρό, αυτό θα σημαίνει πως θα υπάρχει ισχυρή δύναμη που θα τεθεί επικεφαλής των αγώνων για λύση του Κυπριακού. Θα υπάρχει ισχυρή δύναμη αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές της Τρόϊκας και της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Οι εργαζόμενοι, ο κάθε Κύπριος ξέρει ότι τούτη την ώρα μόνο στην Αριστερά μπορεί να υπολογίζει για να αντισταθεί στο ξεπούλημα των κόπων του. Μόνο στο ΑΚΕΛ μπορεί να υπολογίζει για την αξιοπρέπεια και την προοπτική του.

Ως εδώ λοιπόν! Από σήμερα μέχρι τις 25 Μαΐου δε χαρίζουμε καμιά συνείδηση στο ψέμα. Δε χαρίζουμε σε κανένα το μέλλον του τόπου και του λαού μας. Σηκώνουμε το κεφάλι και δίνουμε τη μάχη! Για αντίσταση- αξιοπρέπεια- προοπτική!

1 Μαΐου 2014

PREV

Μήνυμα στήριξης προς τους εργαζόμενους όλου του κόσμου

NEXT

Σκανδαλώδες προεκλογικό πυροτέχνημα