Πρυτανικοί αντιπερισπασμοί
Δήλωση Γιώργου Κ. Γεωργίου, Βουλευτή ΑΚΕΛ Λάρνακας
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου δεν αντέχει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τη λογοδοσία. Πανικοβλημένος από τα ζητήματα που αναδείξαμε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας, επανέρχεται, αποβλέποντας, ίσως, σε λίγα λεπτά επιτηδευμένης δημοσιότητας, και όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει.
Με τη μακροσκελέστατη ανακοίνωσή του αποφεύγει να απαντήσει στην ουσία των καταγγελιών μας, αναδεικνύει μια πρωτοφανή, μη αρμόζουσα για τη θέση που κατέχει, εμπάθεια και προβαίνει σε ένα άστοχο και ατυχή αντιπερισπασμό. Παραλείποντας τα αστικά και ποινικά αδικήματα για τα οποία ενάγεται προσωπικά, καταγράφει τις εναντίον του υποθέσεις που ευρίσκονται ενώπιον του Δικαστηρίου, προκαταλαμβάνοντας την κοινή γνώμη και προιοωνίζοντας και την τελική έκβασή τους. Εν είδει ανακριτή, ερωτά αντί να απαντήσει. Όχι σε μένα αλλά στον Γενικό Ελεγκτή και στο νομικό σύμβουλο του Π.Κ.
Ο μεν πρώτος για τον ισχυρισμό του Πρύτανη ότι οι έξι αγωγές για τις οποίες ο ίδιος προσωπικά οδηγείται στα δικαστήρια εντάσσονται μέσα στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων του, δήλωσε πως θα απευθυνθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, στον Γενικό Εισαγγελέα… Ο δε δεύτερος, ο οποίος ενεργούσε και ως προσωπικός του δικηγόρος, για μια εκ των υποθέσεων, γνωματεύει στις 22/10/2015 με αποκαλυπτικό τρόπο: “Η εν λόγω αγωγή εδράζεται στο Αστικό αδίκημα της δυσφήμισης και αφορά ΙΔΙΩΤΙΚΗ διαφορά που έχει ο καταγγέλλων με τον Πρύτανη, ουδεμία δε σχέση έχει με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για το οποίο ενεργούμε ως εξωτερικοί νομικοί σύμβουλοι και ούτε το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι διάδικος στην εν λόγω αγωγή…
“Γι’ αυτή, ακριβώς, την υπόθεση και για τις υπόλοιπες πέντε, τόσο ο Πρύτανης όσο και ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Π.Κ. κατέθεσαν επίσημα στο κοινοβούλιο ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ και άρα πρέπει τα έξοδα να καλυφθούν από το φορολογούμενο πολίτη. Ας κρίνει ο καθένας ποιος έχει δίκαιο και ποιος άδικο… Ενδεικτικά σημειώνω πως για μια άλλη υπόθεση, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης κατηγορείται στο Δικαστήριο για bullying κατά υπαλλήλου του Πανεπιστημίου. Ήταν και αυτό μέσα στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων του ή μήπως επαναβεβαιώνει την έφεση του Πρύτανη για υβριστικές και απαξιωτικές συμπεριφορές προς τους συνομιλητές του;
Προσπερνώ το αντιακελικό μένος του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, όπως διαχέεται σε πολλά σημεία της ανακοίνωσης, δηλωτικό των προθέσεων και των στοχεύσεών του και εν όψει της πολυδιαφημιζόμενης υποψηφιότητας του για το Προεδρικό αξίωμα και απαντώ στο …”δραματικό” του ερώτημα: “πώς ορίζει και πώς καταπολεμά τη διαπλοκή ο κ. Γεωργίου”, με τα δικά του λόγια: όποιος βρίσκεται σε θέση ευθύνης να πασκίζει να προστατεύει ενεργά το δημόσιο χρήμα, συγκρουόμενος με ποικίλα οργανωμένα συμφέροντα έστω κι αν δημιουργεί εχθρούς…
Υ.Γ1 Κύριε Πρύτανη, θεωρείς και τον Γενικό Ελεγκτή εχθρό σου, που σου υπέδειξε ότι όφειλες να εισακούσεις το νομικό σύμβουλο του Π.Κ. και να μη “χαρίσεις” από τη τσέπη του φορολογούμενου πολίτη 194,365 ευρώ στη εταιρεία που παρείχε λογισμικά προγράμματα στο Πανεπιστήμιο;
Υ.Γ2 Δεν πρόκειται να επανέλθω. Στον Πρύτανη, πλέον, θα απαντήσουν Γενικός Ελεγκτής και ο Γενικός Εισαγγελέας.
05 Σεπτεμβρίου 2017