Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών

Συνεχίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση για τις συμβάσεις  πίστωσης σε καταναλωτές αναφορικά με δάνεια κατοικίας.  Να υπενθυμίσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε υποχρέωση συμμόρφωσης από το 2014. Η φιλοσοφία της οδηγίας είναι προστατευτική για τους δανειολήπτες και καθορίζει υποχρεώσεις προς τις τράπεζες. Δυστυχώς για τρία χρόνια η κυβέρνηση δεν έφερε στη Βουλή τον μεγάλο όγκο των προνοιών της οδηγίας ακριβώς για να εξισορροπήσουν μια σειρά πρακτικών που εφάρμοζαν οι τράπεζες και ήταν αρνητικές για τους δανειολήπτες.

Σε κάθε περίπτωση, τον περασμένο Απρίλιο ψηφίσαμε μέρος της οδηγίας και με πρωτοβουλία της ΕΔΕΚ απαλείψαμε την πρόνοια που επέτρεπε τη λειτουργία στην Κύπρο αδειοδοτημένων μη πιστωτικών ιδρυμάτων. Δηλαδή ιδρύματα που δεν είναι τράπεζες, ή εταιρείες να μπορούν να παραχωρούν δάνεια αναφορικά με τη στέγη. Για μια σειρά από κοινωνικούς και εθνικούς λόγους αλλά και για λόγους προστασίας των δανειοληπτών, θεωρήσαμε ότι πέραν των τραπεζών η παραχώρηση άδειας για τέτοια δάνεια σε εταιρείες δεν  θα ήταν επωφελής για το σύνολο της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση επανήλθε και επιμένει. Ζητήσαμε μια σειρά από στοιχεία μεταξύ των οποίων τεκμηρίωση και απόδειξη ότι εφαρμόζεται όπως μας έχουν πει  στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. γιατί υπάρχει ο ισχυρισμός ότι είναι δεσμευτική πρόνοια. Εμείς αμφισβητούμε αυτόν τον ισχυρισμό. Δεν έχουν δοθεί  αυτά τα στοιχεία. Το υπουργείο δηλώνει δυσκολία να εξασφαλίσει αυτά τα στοιχεία συγκριτικά με το τι κάνουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη πλην όμως από μια δική μας μελέτη, είναι ξεκάθαρο ότι δεν εφαρμόζεται  σε όλα τα μέλη της Ε.Ε. και βεβαίως υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης από αυτήν την πρόνοια.

Θα συνεχιστεί η συζήτηση αλλά το σύνολο των κομμάτων τα οποία τον περασμένο Απρίλιο απαλείψαμε αυτή την δυνατότητα για ιδιώτες δηλαδή  να  παραχωρούν δάνεια ωσάν να λειτουργούν ως τράπεζες, φαίνεται να διατηρούν τη θέση τους.

Για τις προτάσεις νόμου του Αβέρωφ Νεοφύτου

Εμείς από θέση αρχής συμφωνούμε με τα κίνητρα  που προωθούν τη βιώσιμη αναδιάρθρωση δανείων. Επομένως συζητούμε το ενδεχόμενο παράτασης  σε ότι αφορά μια σειρά από νομοθετήματα και την εξαίρεση καταβολής φόρων και τελών στο βαθμό και υπό την αίρεση ότι θα υποβοηθήσουν  και θα επιταχύνουν τις βιώσιμες αναδιαρθρώσεις.  Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος φαίνεται επίσης να συμφωνεί, επομένως κατά πάσα πιθανότητα  θα συναινέσουμε στην επέκταση. Εκκρεμεί η περίοδος σε σχέση με την παράταση εξαίρεσης από την καταβολή φορολογίας και τελών.

04 Σεπτεμβρίου 2017

PREV

Δήλωση Γιώργου Κ. Γεωργίου για αποδεσμεύσεις κονδυλίων Πανεπιστημίου Κύπρου

NEXT

Πρυτανικοί αντιπερισπασμοί