Home  |  Βουλή   |  Προτάσεις νόμου κατέθεσε το ΑΚΕΛ για ενίσχυση του ελέγχου και της διαφάνειας

Προτάσεις νόμου κατέθεσε το ΑΚΕΛ για ενίσχυση του ελέγχου και της διαφάνειας

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, για το «Πόθεν Έσχες»

Θέλοντας να ενισχύσουμε τα επίπεδα ελέγχου, λογοδοσίας και διαφάνειας στις νομοθεσίες για το Πόθεν Έσχες, καταθέσαμε δύο προτάσεις νόμου, οι οποίες προνοούν ότι:

Πρώτο, τα ελεγχόμενα πρόσωπα οφείλουν να αποκαλύπτουν συμφέρον που κατέχουν σε νομικά πρόσωπα στη Δημοκρατία και στο εξωτερικό, είτε μέσω καταπιστευματοδόχου ή φαινόμενου μετόχου, είτε υπό την ιδιότητα του πραγματικού δικαιούχου. Η υπερψήφιση αυτής της πρότασης νόμου θα τερματίσει το απαράδεχτο φαινόμενο της απόκρυψης συμφέροντος από ελεγχόμενα πρόσωπα, οι οποίοι κρύβονται πίσω από αχυράνθρωπους, ενώ είναι εκείνοι οι πραγματικοί δικαιούχοι εταιρειών.

Δεύτερο,  σε περίπτωση που ελεγχόμενα πρόσωπα αποβιώσουν και διαφανεί ότι κατά την υποβολή δήλωσης περιουσιακών στοιχείων παρέλειψαν να περιλάβουν στη δήλωση τους κινητή ή ακίνητη περιουσία, δηλ. υπέβαλαν ψευδή δήλωση για τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, η εν λόγω περιουσία θα λογίζεται ως περιουσία υπόπτου και θα ενεργοποιείται ο Νόμος περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες. Η υπερψήφιση αυτής της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ θα μπορεί να οδηγήσει σε δήμευση της περιουσίας Προέδρου της Δημοκρατίας, Υπουργού ή Βουλευτή μετά θάνατο.

Είναι πεποίθηση μας ότι η διαφάνεια στη δημόσια ζωή εξυπηρετεί την παρεμπόδιση της εκμετάλλευσης δημοσίου αξιώματος, θέσης ή ιδιότητας και ενισχύει την πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς στη δημόσια ζωή.

07/10/2020

PREV

Το Υπ. Παιδείας να δώσει λύσεις και απαντήσεις στα ζητήματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

NEXT

Καμία απάντηση από το ΥΠΕΣ σε σχέση με τις παρανομίες και τις παρατυπίες στο θέμα των πολιτογραφήσεων