Home  |  Βουλή   |  Βουλευτές   |  Άντρος Καυκαλιάς   |  Προσκόμματα βάζει το Υπουργείο Εργασίας για άδεια πατρότητας

Προσκόμματα βάζει το Υπουργείο Εργασίας για άδεια πατρότητας

Γραπτή δήλωση Άντρου Καυκαλιά, βουλευτή ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Συνεχίστηκε η συζήτηση των προτάσεων νόμου του ΑΚΕΛ που αφορούν στην επέκταση του χρονικού διαστήματος κατά τη διάρκεια του οποίου παρέχεται το δικαίωμα επιλογής της άδειας πατρότητας. Στόχος είναι ο πατέρας να δικαιούται, εφόσον το επιλέξει, να λάβει την άδεια και το επίδομα πατρότητας των δύο εβδμάδων που του αναλογεί, εντός 52 εβδομάδων, αντί εντός 16 που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Δυστυχώς, το Υπουργείο Εργασίας παρουσιάστηκε αρνητικό για τις προτάσεις νόμου επικαλούμενο λόγους αντισυνταγματικότητα, αφού οι προτάσεις που καταθέσαμε δυνητικά θα αυξήσουν τους δικαιούχους του σχετικού επιδόματος.

Για εμάς τα περί αντισυνταγματικότητας δεν ισχύουν. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για προφάσεις από την κυβέρνηση, η οποία ίσως να βολεύεται από το γεγονός ότι μόλις ένας στους τρεις πατεράδες αξιοποιούν το δικαίωμα που τους παρέχει ο νόμος περί πατρότητας.

Να σημειώσουμε ότι το σύνολο των μελών της Επιτροπής βλέπει θετικά τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, ενδεχομένως με κάποιες διαφοροποιήσεις για περιορισμό της χρονικής περιόδου των 52 εβδομάδων. Ως ΑΚΕΛ δηλώσαμε την ετοιμότητα μας να συζητήσουμε το θέμα της χρονικής περιόδους σε μια προσπάθεια εξεύρεσης της χρυσής τομής, έχοντας πάντοτε στο επίκεντρο το παιδί και τις ανάγκες του.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, οπόταν θα έχουμε και την τελική τοποθέτηση του ΥΕΠΚΑ μετά και τις εισηγήσεις, αλλά και τις εκκλήσεις της Επιτροπής για αναθεώρηση της θέσης του όπως σήμερα εκφράστηκε.

18/01/2022

PREV

Υπέρογκες αυξήσεις ενοικίων σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές περιοχές

NEXT

Κατάφωρη αδικία σε βάρος των ασφαλισμένων στο ΤΚΑ που συμπληρώνουν το 63ο έτος της ηλικίας τους