Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Προβληματική στελέχωση των σχολείων και μη επαναδιορισμός εκπαιδευτικών 

Προβληματική στελέχωση των σχολείων και μη επαναδιορισμός εκπαιδευτικών 

Δήλωση Βουλευτή ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Γ. Γεωργίου
για προβλήματα που παρουσιάζονται εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς

Εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, εκφράζουμε, ως ΑΚΕΛ, την έντονη ανησυχία μας για τα προβλήματα στελέχωσης καθώς και για το σοβαρό ενδεχόμενο, που παραδέχεται πλέον και ο Υπουργός, του μη επαναδιορισμού δεκάδων εκπαιδευτικών.
Η έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο δεν είναι καν σε θέση να παρουσιάσει αξιόπιστα στοιχεία για τα δεδομένα που αφορούν στη στελέχωση των σχολικών μονάδων, είναι πρωτοφανής.
Οι κακοί οιωνοί,  που προμηνύουν τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν κατά τη νέα σχολική χρόνια έχουν ως εξής:
* Η διοικητική υποστελέχωση των σχολείων, η οποία αναμένεται ότι θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Μετά την αλλοπρόσαλλη στάση και την  κωλυσιεργία που προκάλεσε ο ΔΗ.ΣΥ στο θέμα της  αποπαγοποίησης των προαγωγών, τελικά τα σχολεία θα παραμείνουν σε επικίνδυνο βαθμό υποστελεχωμένα σε διευθυντικό προσωπικό, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία των σχολείων και στην εκπαίδευση που παρέχεται στους μαθητές μας.
* Παράλληλα παρουσιάζεται μια μεγάλη αργοπορία στις μεταθέσεις, μετακινήσεις, τοποθετήσεις και αποσπάσεις εκπαιδευτικών, που δημιουργούν τον κίνδυνο να παρουσιαστούν μεγάλα κενά στη στελέχωση των σχολικών μονάδων με το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
* Το πρόβλημα των αδιόριστων εκπαιδευτικών,το οποίο παρουσιάζεται φέτος οξύτερο παρά το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αποκόπτονται από όλους τους εκπαιδευτικούς μέχρι 2% του μισθού τους για τον επαναδιορισμό των συμβασιούχων, εκτάκτων και αντικαταστατών. 
Ως ΑΚΕΛ, απευθυνόμενοι προς τον Υπουργό Παιδείας, σημειώνουμε ότι το θέμα του επαναδιορισμού των συμβασιούχων, έκτακτων και αντικαταστατών δεν είναι ζήτημα καλών προθέσεων, τις οποίες εκδηλώνει δημοσίως, αλλά αποτελεί υποχρέωση του ΥΠΠ να αξιοποιήσει πλήρως τα εκατομμύρια της αποκοπής μέχρι 2% από όλους τους καθηγητές, θεσπίζοντας  μέτρα που θα αναβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο και θα δημιουργούν, ταυτόχρονα, πρόσθετες, ουσιαστικές ανάγκες διορισμών.
Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να είναι μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
• Επέκταση της εργαστηριοποίησης των μαθημάτων.
• Επιμόρφωση των καθηγητών στα νέα Αναλυτικά Προγράμματα.
• Επέκταση της πιλοτικής εφαρμογής των νέων ωρολογίων προγραμμάτων στα Γυμνάσια.
• Επαναφορά των παλιών ρυθμίσεων υπολογισμού του διδακτικού χρόνου στα Εσπερινά Σχολεία.
• Άμεση και έγκαιρη πραγματοποίηση των προαγωγών για την κάλυψη ΟΛΩΝ των κενών θέσεων.
• Επαναφορά του μεντορισμού για τη στήριξη νεοεισερχομένων καθηγητών.
Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να αντιληφθεί άμεσα τα δεδομένα και να λάβει έγκαιρα τις αναγκαίες αποφάσεις για το καλώς νοούμενο συμφέρον της Παιδείας του τόπου, των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Εμείς, δηλώνουμε έτοιμοι να συμβάλουμε δημιουργικά και εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση.
18 / 08 / 14


PREV

Ογδόντα οκτώ χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΚ – ΑΚΕΛ

NEXT

Οι εξελίξεις για την κάρτα φιλάθλου μας επιβεβαιώνουν