Home  |  Ενημέρωση   |  Παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στη συνάντηση με ανθρώπους του Πολιτισμού

Παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στη συνάντηση με ανθρώπους του Πολιτισμού

11174789_826029284141479_466345141484755917_nΣας ευχαριστώ θερμά που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση και είστε σήμερα μαζί μας. Παρόμοια συνάντηση πραγματοποιήσαμε πριν από λίγο καιρό και στη Λευκωσία. Νιώθουμε την υποχρέωση και την ανάγκη, ειδικά μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, να δώσουμε το βήμα στους ανθρώπους του πολιτισμού. Να τους ακούσουμε. Να σταθούμε στο πλευρό τους και διερευνώντας τι μπορούμε να κάνουμε για να στηρίξουμε την καλλιτεχνική δημιουργία.

Δυστυχώς η συνάντηση μας γίνεται σε πολύ κρίσιμες και δύσκολες στιγμές για την Κύπρο και το λαό μας. Στο Κυπριακό αναμένεται η επανέναρξη των συνομιλιών μέσα σε ένα πλαίσιο πολύ δύσκολο για την πλευρά μας. Στην ευρύτερη περιοχή το κουβάρι των ανταγωνισμών και των αντιπαραθέσεων τυλίγεται όλο και περισσότερο. Ως ΑΚΕΛ δηλώσαμε πολλές φορές και επιμένουμε να δηλώνουμε πως αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετέχει στις συνομιλίες με συνέπεια σε αρχές, υπευθυνότητα, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και συλλογικότητα, το ΑΚΕΛ θα στηρίξει τη διαδικασία.

Είναι δεδομένο πως η Τουρκική πλευρά με τις αδιάλλαχτες θέσεις και τις προκλητικές της ενέργειες δεν αφήνει πολλά περιθώρια συνεννόησης για δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Εξάλλου ο στόχος της δεν είναι αυτός. Ο στόχος της, αν αφεθεί απρόσκοπτη, είναι να οδηγήσει τα πράγματα σε λύση συνομοσπονδίας ή διχοτόμησης. Μόνο αν στριμωχτεί ή αν κατανοήσει ότι με  τη σωστή λύση εξυπηρετούνται και τα δικά της συμφέροντα θα συνεργαστεί για σωστή λύση.

Οπότε το ζήτημα είναι η δική μας στρατηγική να είναι ξεκάθαρη σε περιεχόμενο και στόχους. Η θέση του ΑΚΕΛ είναι τέτοια. Στοχεύουμε σε απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας. Όλες οι ενέργειες μας εκεί πρέπει να οδηγούν. Όχι να διευκολύνουν την Τουρκία στο να πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά στο στόχο της.

Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι, από τους μέχρι στιγμής χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, απουσιάζει η ξεκάθαρη στρατηγική που θα υλοποιεί τους στόχους μας. Απουσιάζουν η συνέπεια και η ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Αντιθέτως πλεονεκτούν οι αντιφάσεις και οι παλινδρομήσεις, που είναι απόρροια τακτικισμών. Ελπίζουμε ότι τα παθήματα των τελευταίων δύο ετών θα γίνουν μαθήματα στον κ. Αναστασιάδη με την επανέναρξη των συνομιλιών. Αλλιώς, ο λαός μας θα οδηγηθεί σε νέες περιπέτειες.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στην οικονομία εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ δύσκολη για το λαό. Η πολυδιαφημισμένη «αλληλεγγύη» των «εταίρων» μας και η προεκλογική βεβαιότητα του κ. Αναστασιάδη πως μαζί του η «Κύπρος δεν θα είναι μόνη», κατέρρρευσαν ως χάρτινος πύργος σε μια νύχτα. Οι «φίλοι» του κ. Αναστασιάδη επέλεξαν τελικά να «βάλουν το πιστόλι στον κρόταφο» της Κύπρου. Ο κ. Αναστασιάδης τους επέτρεψε να πατήσουν τη σκανδάλη. Αυτό είναι το χειρότερο: ότι δε βρήκαν, ούτε βρίσκουν αντίσταση. Αντιθέτως βρίσκουν στην Κυβέρνηση πρωτοφανή προθυμία να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις τους.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού προσπαθεί καθημερινά να μας πείσει πως όλα βαίνουν καλώς. Ανάκαμψη, επανεκκίνηση, ανάπτυξη, σταθεροποίηση. Προς το παρόν όλα αυτά τα ζούμε στα συνθήματα. Στην πραγματικότητα όμως οι λίγοι και «εκλεκτοί» αυξάνουν τα κέρδη τους ενώ οι μικρομεσαίοι συνθλίβονται από την κρίση. Οι εργαζόμενοι στους Ημικρατικούς ζουν κάθε μέρα με την αγωνία των ιδιωτικοποιήσεων ενώ πολλοί συμπατριώτες μας κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια τους κατοικία. Οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται, το κόστος της ζωής αυξάνεται, ο αριθμός των ανέργων παραμένει ψηλός, οι φτωχοί αυξάνονται ενώ η παιδεία και η υγεία υποβαθμίζονται, επειδή «γι’ αυτό δεσμευθήκαμε στην Τρόικα».

Το ποσοστό της ανεργίας σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες φτάνει στο 22,5%. Όπως διαφαίνεται από νέα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν κατά 9% με αποτέλεσμα το πλεόνασμα που καταγράφει συνήθως το πρώτο δίμηνο του έτους να μετατραπεί σε έλλειμμα για το 2015. Η σκληρή μνημονιακή πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση θάβει και την τελευταία προοπτική για ανάκαμψη και κυρίως για επιμερισμό της ευημερίας σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Αντιθέτως, διευρύνει τις εισοδηματικές και κοινωνικές ανισότητες όλο και πιο πολύ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι άνθρωποι του πολιτισμού και της δημιουργίας βιώνουν την περιφρόνηση και σχεδόν την επίθεση του κράτους, σε αντίθεση με τα όσα προεκλογικά διακήρυττε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν ήταν υποψήφιος.  Μετεκλογικά ξεχάστηκαν οι δεσμεύσεις για «μόνιμα ευέλικτα συμβουλευτικά σώματα για τον πολιτισμό», για αναβάθμιση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για την ανάπτυξη της πολιτιστικής δημιουργίας μέσω άλλων δομών και για έμφαση στις πολιτιστικές υποδομές. Ακόμα και η πολιτική για το βιβλίο όπως εξαγγέλθηκε προεκλογικά, καταλύεται μετεκλογικά από τη βαριά φορολογία που επιβάλλεται.

Θέλω να μου επιτρέψετε να αναφερθώ αδρά στις δικές μας προτάσεις για τον Πολιτισμό όπως καταγράφονται στο έγγραφο των θέσεων προς το 22ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ. Αυτές είναι:

  • Δημιουργία βασικών έργων υποδομής, όπως είναι Αρχαιολογικό Μουσείο, Κρατική Βιβλιοθήκη, Κρατική Πινακοθήκη  κ.ά., ανάπτυξη και δημιουργία πολιτιστικών υποδομών στην ύπαιθρο.
  • Ανάπτυξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας στις πόλεις και στα χωριά με τη στήριξη της πολιτείας.
  • Αναβάθμιση της πολιτιστικής δραστηριότητας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με διάφορα πολιτιστικά προγράμματα.
  • Συντονισμός και συνεργασία της κυβέρνησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για πολιτιστικά προγράμματα στους Δήμους και τις Κοινότητες.
  • Ανάπτυξη κοινών πολιτιστικών προγραμμάτων με την τουρκοκυπριακή κοινότητα με στόχο την αλληλοκατανόηση και τη γνώση της διαφορετικής κουλτούρας.
  • Δημιουργία πολιτιστικών προγραμμάτων με στόχο η Κύπρος να καταστεί πολιτιστικός πυρήνας της Ανατολικής Μεσογείου.
  • Οικονομική στήριξη στους απόμαχους και δυσπραγούντες δημιουργούς.
  • Οικονομική και ηθική στήριξη και προβολή των δημιουργών και του έργου τους.
  • Αύξηση των κονδυλίων για τον Πολιτισμό στους προϋπολογισμούς του κράτους.
  • Δημιουργία Ενιαίας Αρχής Πολιτισμού.

Όμως σήμερα είμαστε εδώ περισσότερο για να σας ακούσουμε, παρά για να πούμε. Έχουμε κάποιες ιδέες και προτάσεις, θέλουμε όμως πρώτα από όλα να ακούσουμε τις δικές σας σκέψεις και προτάσεις.

Σε μια από τις συνεντεύξεις του ο Δημήτρης Μητροπάνος είχε μιλήσει για την ανάγκη ο κόσμος του πολιτισμού να είναι μπροστά στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες λέγοντας πως  «σε μια εποχή αδιαφορίας και βολέματος, όπως η σημερινή, δεν είναι ουσιαστική η συμμετοχή των καλλιτεχνών στον αγώνα για τέτοια ζωτικής σημασίας προβλήματα. Εχει αλλάξει και ο τρόπος που αντιμετωπίζονται από το κατεστημένο… Σήμερα, ασκούνται άλλου είδους πιέσεις. Εγώ πάντως δεν τις καταλαβαίνω αυτές τις πιέσεις, που λένε δε θα σε παίξουμε στην τηλεόραση ή θα το πληρώσεις αν δεν είσαι μαζί μας… Οχι, δεν είμαι μαζί τους. Είμαι αυτό που θέλω. Με αυτό που ζητώ να βιώσουν τα παιδιά τα δικά μου και του δίπλα μου, ώστε να μπορέσουν να ζουν ανθρώπινα, ευτυχισμένα. Ας με κυνηγήσουν… Και τι έγινε; Μπορώ να φτιάξω μια καλύτερη κοινωνία; Αυτό με απασχολεί. Εξάλλου, αν πας σε μια διαδήλωση, μπορείς να κάνεις και πέντε φίλους… Μπορεί κάποιοι να με λένε και γραφικό για τις επιλογές μου. Αυτοί, όμως, τι είναι;».

Αν έχουμε όλοι μαζί ένα καθήκον, οι άνθρωποι της δημιουργίας και η Αριστερά ως πολιτική και κοινωνική δύναμη, είναι να παλέψουμε μαζί για να νικήσει ο Άνθρωπος!

Λεμεσός 22 Απριλίου 2015, Μπουάτ «Το Στέκι»

PREV

Το ΑΚΕΛ καλεί σε συμμετοχή στην εκδήλωση της ΠΕΟ με αφορμή τα ναυάγια μεταναστών

NEXT

Δημοσιογραφική Διάσκεψη Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού για την έναρξη των εκδηλώσεων προς τιμήν των 90 χρόνων ΚΚΚ- ΑΚΕΛ