Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Υποβάθμιση και ακρωτηριασμός της προσφυγικής πολιτικής

Υποβάθμιση και ακρωτηριασμός της προσφυγικής πολιτικής

Γραπτή δήλωση  Σκεύης Κουκουμά για την προσφυγική πολιτική –
απάντηση στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικο

 

 pic17[1]Σε προεκλογική κομματική συγκέντρωση του ΔΗΣΥ στις Βρυσούλες που βάφτισε ως «κοινωνική διαβούλευση», ο Υπουργός Εσωτερικών κύριος Σωκράτης Χάσικος αναφέρθηκε στη προσφυγική πολιτική και στις προθέσεις της κυβέρνησης για στήριξη του προσφυγικού κόσμου.

Συγκεκριμένα ο κ. Υπουργός καυχήθηκε ότι η αναγνώριση των εκ Μητρογονίας προσφύγων έγινε χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτό είναι γεγονός, αλλά ταυτόχρονα γεγονός είναι ότι οι προσφυγικές χορηγίες έχουν κουρευτεί κατά 50% περίπου και τα εισοδηματικά κριτήρια έχουν φτάσει σε σημείο ώστε να περιοριστούν δραστικά οι δικαιούχοι.

Μίλησε για ενίσχυση των Υπηρεσιών της Μέριμνας ενώ είναι πολύ καλά γνωστό ότι σήμερα υπολειτουργούν οι Υπηρεσίες της Μέριμνας αφού έχουν αποψιλωθεί από πλευράς προσωπικού. Παράλληλα φαίνεται ότι έχει ήδη αποφασιστεί η μετακίνηση του Αναπληρωτή Διευθυντή και δεν υπάρχει δυνατότητα να συνεδριάσουν για να εξετάσουν νέες αιτήσεις ή να επικυρώσουν αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί.

  • Όσον αφορά την διάνοιξη οικοπέδων που έχουν παραχωρηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, παρουσιάζεται αδικαιολόγητη καθυστέρηση με αποτέλεσμα να παρατείνονται τα χρονοδιαγράμματα αποπεράτωσης τους. Ταυτόχρονα έχουν σταλεί επιστολές σε νεαρά ζευγάρια που τους παραχωρήθηκαν άλλα 705  οικόπεδα και τους ενημερώνουν ότι ο διαχωρισμός των οικοπέδων δεν θα γίνει και τους καλούν να επιλέξουν άλλο στεγαστικό σχέδιο και συγκεκριμένα να αποταθούν για τις πολύ χαμηλές χορηγίες για αγορά διαμερίσματος ή ανέγερσης κατοικίας.
  • Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης ιδιοκτητών κατεχόμενης περιουσίας έχει επαναλάβει την εξαγγελία του για κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών για αγοραπωλησίες Ε/κυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα που την επαναλαμβάνει εδώ και ένα χρόνο χωρίς να έχει ετοιμαστεί σχετικό νομοσχέδιο.
  • Όσον αφορά την ανάγκη στήριξης του ΦΙΚΒ, φαίνεται ότι και αυτή είναι μια εξαγγελία που θα υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ανάθεση στο ΦΙΚΒ την ετοιμασία Αρχείου Προσφύγων στη βάσει του οποίου θα διαμορφωθεί η νέα προσφυγική πολιτική.

Ταυτόχρονα την αγωνία τους εκφράζουν πολλοί ιδιοκτήτες κατεχόμενης περιουσίας που έχουν εγκριθεί από το ΦΙΚΒ για παραχώρηση στεγαστικού δανείου.  Η διευθέτηση του δανείου εκκρεμεί εδώ και αρκετό καιρό λόγω διαφοράς που έχει προκύψει μεταξύ της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για κονδύλι ύψους €15 εκατομμυρίων για το οποίο δόθηκε παράταση στην εκταμίευση μέχρι το 2014 και αν δεν εκταμιευθεί φέτος δεν θα ανανεωθεί στους προϋπολογισμούς του 2015.

Συνυπολογίζοντας όλα τα πιο πάνω, τα πανηγύρια και οι διθυραμβικές δηλώσεις, θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με την περίσκεψη για την υποβάθμιση και τον ακρωτηριασμό της προσφυγικής πολιτικής που οδηγεί σταδιακά στον τερματισμό της.

16/5/2014

 

PREV

Όχι σε περαιτέρω κούρεμα της προσφυγικής πολιτικής

NEXT

Ομιλία Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού