Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Παγκύπρια Μέρα Αγνοουμένων

Παγκύπρια Μέρα Αγνοουμένων

Ανακοίνωση

Το 2010 μετά από εισήγηση της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων η Βουλή των Αντιπροσώπων καθιέρωσε την 29η Οκτωβρίου ως μέρα Αγνοουμένων.

Στις 28 Οκτωβρίου του 1974 ήταν η τελευταία φορά όπου δηλωμένοι αγνοούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τον κατοχικό στρατό. Από εκείνη τη μέρα έχει ξεκινήσει ένας ασταμάτητος αγώνας, των συγγενών των αγνοουμένων αλλά και της πολιτείας για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας.

Ο αγώνας όμως για την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιορίζεται στις σημερινές εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων. Εμείς θα πρέπει να συνεχίσουμε να διεκδικούμε πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αγνοείται η τύχη ακόμα των αγνοουμένων μας. Οι οικογένειες των αγνοουμένων έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να ενημερωθούν για την τύχη των δικών τους αλλά αποτελεί και χρέος προς τους αγνοούμενους και καθήκον έναντι της ιστορίας του τόπου μας.

Το ΑΚΕΛ αγωνίζεται για τη διακρίβωση της τύχης κάθε Κύπριου Αγνοουμένου τόσο κατά την τουρκική εισβολή, όσο και κατά το αιματοκύλισμα που προκάλεσαν οι ξενοκίνητοι εθνικιστές των δύο κοινοτήτων. Κάθε Κύπριος έχει ευθύνη έναντι της αλήθειας, της ιστορίας και της πατρίδας μας να συμβάλει στις προσπάθειες να συλλεγούν πληροφορίες και να προχωρήσουν οι έρευνες.

Ακούραστα θα συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε ότι το ζήτημα των αγνοουμένων είναι ζήτημα που αφορά αποκλειστικά τη συνεργασία της Τουρκίας και του κατοχικού στρατού. Εάν η Τουρκία συνεχίσει να μην επιτρέπει τις έρευνες σε όλες τις κατεχόμενες περιοχές, εάν συνεχίσει να κρατά ερμητικά κλειστά τα αρχεία του στρατού της, τότε οι εργασίες της ΔΕΑ δεν θα έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Καλούμε την κυβέρνηση να στηρίξει την πρόταση των Ευρωβουλευτών για αύξηση 
της εισφοράς της Ε.Ε. στην ΔΕΑ κατά 300 χιλιάδες ευρώ, που με τη στήριξη και 
των άλλων κύπριων Ευρωβουλευτών, εγκρίθηκε τελικά από το ΕΚ με αύξηση 1εκ. 
ευρώ. 

Παράλληλα καλούμε την Κυβέρνηση να παρέμβει αποφασιστικά, στα πλαίσια της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ώστε να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία για να επιδείξει τον ανάλογο σεβασμό. Να απαιτήσει επίσης την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ για την Κύπρο και ειδικά την πρόσφατη απόφαση του στα πλαίσια της 4ης Διακρατικής προσφυγής για δίκαιη ικανοποίηση για ηθική ζημιά σε σχέση με τους αγνοούμενους και την καταβολή των 30 εκατομμυρίων που έχει επιδικασθεί.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στο Κυπριακό και στις συνομιλίες, εμείς επιμένουμε να υπογραμμίζουμε ότι πραγματική δικαίωση για τους αγνοουμένους μας, για τους ηρωικά πεσόντες στο βωμό της λευτεριάς της πατρίδας θα είναι ο τερματισμός του εγκλήματος του 1974, η απελευθέρωση, η επανένωση και η αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου μας.

 

29/10/2014

PREV

Η κυβέρνηση να τερματίσει την εμμονή στην πολιτική λιτότητας

NEXT

Ομόφωνα εγκρίθηκε το Ψήφισμα που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για τον πυρηνικό αφοπλισμό