Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ο ρόλος των βουλευτών του Κόμματος

Ο ρόλος των βουλευτών του Κόμματος

Χαρακτηριστικό στοιχείο όλης αυτής της περιόδου που διανύθηκε από το προηγούμενο Συνέδριο, ειδικά την περίοδο που ήμασταν το κυβερνών κόμμα, καθώς και ως το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, είναι η πολιτική απομόνωση στην οποίαν προσπάθησαν να θέσουν το Κόμμα μας και συνεχίζουν ακόμη να το κάνουν. Κυρίως μετά το τραγικό δυστύχημα στο Μαρί, το κυπριακό πολιτικό, οικονομικό και εκκλησιαστικό κατεστημένο, με ό,τι αυτό περιλαμβάνει, πήρε αφορμή για να εξαπολύσει ιδιαίτερα έντονη πολεμική στο ΑΚΕΛ, μια τακτική που εφάρμοσαν και σε επίπεδο Βουλής. Λειτούργησε τότε η «κυβερνώσα Βουλή», η οποία αδίστακτα και έξω από κάθε λογική και ηθική προσέγγιση ακύρωνε οτιδήποτε προήρχετο από το ΑΚΕΛ και την κυβέρνηση και αφορούσε τον απλό πολίτη και την ίδια τη χώρα. Η πολεμική αυτή κορυφώθηκε μέχρι του σημείου της συνειδητής παρεμπόδισης του κυβερνητικού έργου για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών τους συμφερόντων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα καταφέραμε να διαφοροποιήσουμε το κλίμα, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, και σιγά – σιγά να προχωρούμε με δικές μας πρωτοβουλίες σε συνεργασίες με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτή η συνεργασία έχει ως κύριο στόχο να δομηθεί ένα δίκτυο προστασίας για το λαό και το κράτος μας από τις πρόνοιες του Μνημονίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Για την επίτευξη των στόχων μας πρέπει να διατηρηθεί η πολιτική συνεργασιών και να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η οργάνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Πρέπει να χαρακτηριζόμαστε από ετοιμότητα, σταθερή μαχητικότητα με πολιτικά επιχειρήματα κατανοητά στον απλό πολίτη, καθώς και από αποτελεσματικότητα στη δουλειά, στις παρεμβάσεις μας, εντός και εκτός Βουλής, για θέματα που αφορούν ομάδες πληθυσμού, οργανωμένα σύνολα, κ.ο.κ.

Η έγκαιρη και αποτελεσματική μεταφορά με όλους τους κοινοβουλευτικούς τρόπους, των δίκαιων και σωστών διεκδικήσεων και αιτημάτων των διαφόρων κοινωνικών ομάδων και κινημάτων πρέπει να αποτελεί στόχο πρωταρχικής προτεραιότητας για την κοινοβουλευτική δράση του ΑΚΕΛ. Η διαδικασία μεταφοράς στη Βουλή των κοινωνικών αγώνων δεν είναι για τους βουλευτές του ΑΚΕΛ μια τυπική γραφειοκρατική εργασία που εξυπηρετεί επικοινωνιακές ανάγκες, αλλά μια ζωντανή διαδικασία μέσα από την οποία οι βουλευτές και η κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος εμπλέκονται άμεσα και ενεργά στους καθημερινούς κοινωνικούς αγώνες και υλοποιούν στην πράξη τον πρωτοποριακό ρόλο του Κόμματος.

Πρέπει να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση, μελέτη και ρύθμιση θεμάτων μέσω προτάσεων νόμου που θα καταθέτουμε στη Βουλή. Ταυτόχρονα, η πτυχή της νομοθετικής μελέτης πρέπει να ξεπερνά το γράμμα του νόμου και να επεκτείνεται σε τομείς στους οποίους υπάρχουν σοβαρά περιθώρια βελτίωσης. Σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντική η επαρκής και ουσιώδης γνώση των θέσεων του Κόμματος. Επιπρόσθετα, η εμπλοκή στην κομματική δουλειά σε μεγαλύτερο βαθμό των κοινοβουλευτικών συνεργατών που διαθέτει η Ομάδα, ειδικά στο επίπεδο της επιστημονικής στήριξης του κομματικού έργου, ενίσχυσης των οργανωτικών δυνατοτήτων και ευρύτερα της αναβάθμισης της παρουσίας και δράσης της κοινοβουλευτικής ομάδας, αποτελεί μέρος της συνολικής δουλειάς της Ομάδας. Ο θεσμός των κοινοβουλευτικών συνεργατών έχει αποδειχθεί πέρα για πέρα βοηθητικός όσον αφορά την αναβάθμιση και προβολή συνολικά του κοινοβουλευτικού έργου, έχει όμως σοβαρά περιθώρια βελτίωσης σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στην ανάγκη για μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική εμπλοκή στη ζωή του κόμματος.

Πρέπει να τεθεί σε πιο συστηματική βάση η συνεργασία των βουλευτών μας με τις Επαρχιακές Επιτροπές, τα Βοηθητικά Γραφεία του Κόμματος και Οργανώσεις του Λαϊκού Κινήματος. Είναι απαραίτητο να προλαβαίνουμε εξελίξεις και να επαγρυπνούμε, όχι απλά να αντιδρούμε. Αυτή η επαφή πρέπει να βελτιωθεί και με τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες. Τέλος, σε ό,τι αφορά την επαφή και επικοινωνία με τους πολίτες, κοινότητες, οργανωμένα σύνολα και οργανισμούς μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική σε γενικές γραμμές, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που αναμένεται και δικαιολογημένα περισσότερη επαφή με τη βάση του Κόμματος και εξίσου περισσότερη αποτελεσματικότητα από βουλευτές.

Το Κοινοβούλιο είναι το πεδίο που καθημερινά υπάρχει σκληρή αντιπαράθεση πολιτικών και ιδεών και ασκείται η πιο ακραία κριτική. Ως εκ τούτου καθήκον όλων των μελών της Ομάδας είναι η συνεχής εγρήγορση, ώστε το Κόμμα μας να είναι πάντα η προοδευτική και πρωτοπόρα δύναμη στην κοινωνική, πολιτική, οικονομική ζωή. Κυρίως όμως να συνεχίσει να κατατάσσεται ψηλά στη συνείδηση του λαού, όπως καταφέρνει στα ενενήντα χρόνια ζωής, δυναμικής παρουσίας, προσφοράς και αγώνα.

PREV

Ο ρόλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

NEXT

O ρόλος των εκπροσώπων μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση